• Äldre 25 Feb 16:05
    11500 visningar
    606 svar
    -3 +1
    606
    11500

    Ska Sverige ta hen IS-terroristerna som är svenska medborgare?

    Självklart!

    Någon slags anständighetens gräns måste det väl ändå finnas för hur mycket av våra problem vi kan lämpa över på kurderna.

    Inte nog med att det är kurderna som fått ta striden mot IS, nu vill somliga att de även ska ta hand om europeiska medborgare som mördat för IS.

    Det rimliga vore en gemensam plan från europeiska länder som innebar att IS-terrorister döms enligt någon nutida variant av Nürnbergrättegångarna.

  • Äldre 26 Feb 13:28
    #23
    +1
    K Markatta skrev 2019-02-25 22:32:21 följande:

    Vilka är det egentligen som sölat med att få en fungerande antiterrorlagstiftning på plats? Jo...

    www.expressen.se/nyheter/darfor-kan-nastan-ingen-av-is-atervandarna-atalas/

    Lagen om terrorresor trädde i kraft den 1 april 2016, ett år och drygt fyra månader efter att regeringen gett Åklagarmyndighetens rättschef Lars Werkström i uppdrag att utreda möjligheten.

    ...

    Expressen har gått igenom de motioner som lämnats in av riksdagsledamöter i frågan och hittat flera som mer eller mindre är helt i linje med den lag som infördes 2016. Söker man på "terrorresa" eller "terrorresor" dyker en motion från 2013/14 upp, fyra från 2014/15, nio från 2015/16 och tio från 2016/17. Ingen av dessa riksdagsmotioner kommer från Vänsterpartiet, Miljöpartiet eller Socialdemokraterna. I stället är det främst SD, följt av L, C, KD och sist M som är avsändare.

    En av de tidigaste motionerna i frågan lämnades in av den dåvarande C-riksdagsledamoten Staffan Danielsson i september 2013, ett år och tre månader innan en regering gav utredaren i uppdrag att se över möjligheterna för en sådan lag. Motionen avslogs i enlighet med betänkandet från justitieutskottet, där Morgan Johansson (S) vid tillfället var ordförande.


    Rataxes skrev 2019-02-26 13:04:08 följande:

    Det kom tidigt (2013 kom den första) riksdagsmotioner om terrorresor.

    Alla avslogs.

    Inte en enda från V, MP eller såssar.



    Maxstraffet för "terrorresa" tycks var 2 år.

    Jag tycker nog att de som mördat för IS och eventuellt kommer tillbaka till Sverige ska ha betydligt strängare straff - alltså att det är de brott mot andra människor de begått som terrorister de ska straffas för, oavsett var och enligt vilka lagar de kommer att dömas.
  • Äldre 26 Feb 17:09
    #30
    -1
    K Markatta skrev 2019-02-26 16:34:42 följande:

    Mer information från journalisten Johan Westerholm (S):

    ledarsidorna.se/2019/02/darfor-har-sverige-europas-lagsta-ambition-att-lagfora-is-terrorister/

    Därför har Sverige Europas lägsta ambition att lagföra IS-terrorister

    ... Under denna mandatperiod togs bara ett initiativ. Centerpartiets Staffan Danielsson som tillsammans med Edward Nordén, numera Medborgerlig Samling, författade Motion 2013/14 JU410, "Straff för att delta i terroraktiviteter". Denna motion avslogs av riksdagen efter behandling i Justitieutskottet. Ordförande i justitieutskottet vid den tiden var dagens justitieminister Morgan Johansson, S, som i samarbete med bland annat Maria Ferm, MP, såg till att motionen hamnade i papperskorgen.

    Maria Ferm och den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan som bägge under perioden 2010-2014 satt i justitieutskottet ansåg att stöd till en terrororganisation som IS var ett åsiktsbrott som inte kan förbjudas i vare sig europeisk eller svensk rättstillämpning. Det var för dessa inte svårt att få gehör för sin grundsyn inom Socialdemokraterna. En alltför långtgående antiterrorlagstiftning skulle omöjliggjort stödet som går från bland annat Socialdemokrater för Tro och Solidaritet till Hamas-allierade organisationer via Ship to Gaza eller via den etnofascistiska turkiska samarbetspartnern IHH. Hamas är av EU och USA klassat som terrororganisation.


    Hm, ytterligare en konspitation upptäckt av Ledarsidorna - ja, vid sidan om att S inte motsätter sig hedersvåld av rädsla för att förlora väljarbasenTomte
  • Äldre 26 Feb 17:14
    #31
    Tecum skrev 2019-02-25 18:21:46 följande:
    Det håller jag med om. Men att överlämna dem till svenskt rättsväsende köper jag inte, det vet vi hur det fungerar eller rättare sagt inte fungerar. Då är de ute och gör bomber igen efter några månader. Ingen ska tro att de ändrat uppfattning bara för att de förlorat ett krig, snarare tvärtom. Efter avtjänat straff bör de förlora sitt svenska medborgarskap  och utvisas.
    Det tror jag knappast, men däremot skulle det kunna bli svårt för åklagare att övertyga domstolarna att bevisningen är tillräcklig för en fällande dom, men i den mån de skulle fällas blev det nog livstid.

    Jag kan faktiskt förstå att ingen vill vara den som ska ta ansvar för de här mördarna, att det blir som att sitta med Svarta Petter under en livstid.

    Inte desto mindre är det ynkligt att begära att kurderna ska ta ansvar för våra mördare.
  • Äldre 27 Feb 10:28
    #77
    KlunsSmurfen skrev 2019-02-27 02:33:01 följande:
    Det måste också finnas någon slags anständighetens gräns för hur man kan bete sig och fortfarande vara välkommen tillbaka till Sverige.
    Jag tycker att man har gått över en gräns om man stödjer terrorism.
    Javisst.

    Och jag tycker att man ska ta hand om sin egen skit, inte lämpa över ansvaret för saneringen på andra. I synnerhet inte på kurderna, alltså de som redan har tvingats strida mot terroristerna.
  • Äldre 27 Feb 12:28
    #90
    +1
    KlunsSmurfen skrev 2019-02-27 11:59:02 följande:
    Det du kallar för "våra problem" & "egen skit" är islam, vi var inte så bra att ta hand om det när det blev "våra problem" varför skulle det bli bättre nu?
    Det finns bara en enda anledning till att de vill tillbaka till Sverige, de får det bättre här.
    Ja, jag ser det som vår egen skit i och med att det handlar om svenska medborgare.

    Det kanske inte finns något som är optimalt i en sån här situation, men det minst dåliga förutom att döma dem här hemma vore nog rättegångar och straff som samordnades av de europeiska länderna eller EU.

    Dessutom - börjar man behandla barbarer barbariskt så bör man nog fråga sig vad i deras barbari som det är man finner särskilt tilltalande.

    Fast ett internationell fängelse för IS-terroristerna skulle inte vara helt fel - vill man göra en liten eftergift till en barbarisk syn på barbarer kan man ju kalla fängelset för Kalifatet och servera ärtsoppa med fläsk på torsdagarna.
  • Äldre 27 Feb 19:38
    +1
    Pilsner skrev 2019-02-27 17:18:33 följande:
    Nu finns det ju en del som även har annat medborgarskap sedan innan, och dessa kan man gott frånta det svenska medborgarskapet.
    Jag skulle nog hellre föredra att ett svenskt medborgarskap fick en djupare innebörd än idag - att det innebar att man blir en del av en kulturell och nationell gemenskap snarare än att man förändrar det till ett papper man kan riva sönder.

    Dessutom vore det olyckligt om personer med dubbla medborgarskap som begår grova brott i Sverige inte kan utvisas på grund av att det andra landet upphävt medborgarskapet med motiveringen att de av våra medborgare som begår grova brott utomlands förlorar sitt medborgarskap om de har dubbla sådana.
  • Äldre 1 Mar 12:38
    -2
    RebeckaZ70 skrev 2019-02-28 22:56:46 följande:
    Det är skillnad på rasism och rasism.
    Jag tror att man ska akta sig för att ge rasim en betydelse där åsikter man ogillar kallas rasistiska bara för att man ogillar dem.

    Att man försöker skapa öknamn på personer eller länder är hur vanligt som helst på Familjeliv - men det ligger ingen rasistisk värdering i öknamnet Israhell.

    Däremot kan man ju tycka att företeelsen som sådan är mycket pubertal.
  • Äldre 1 Mar 14:38
    -2 +1
    Pilsner skrev 2019-02-28 21:36:43 följande:
    Tintin i Amerika ska hela tiden försöka anklaga oss andra att vara rasister, men är själv långt värre med sina anti-Israelutspel (IsraHELL.)
    RebeckaZ70 skrev 2019-02-28 22:56:46 följande:
    Det är skillnad på rasism och rasism.
    K Kalle skrev 2019-03-01 13:29:49 följande:
    Tja, oavsett vad man kallar det är det muslimskt judehat. Antisemitismen har växt enormt de senaste åren och det beror just på invandring från muslimska länder. I dessa länder finns samma typ av nidbilder och samma antijudiska barnböcker mm som fanns i nazismens Tyskland.

    Det må vara pubertalt att kalla Israel för Israhell - men lika pubertalt att dra fram rasistkortet om Israel kallas Israhell.

    Möjligen skulle man kunna påstå att Tintin i Amerikas inlägg är lite flummiga, men samtidigt är hen väl mindre rasistisk än de som påstår att en person som är född i Sverige och svensk medborgare inte är svensk.

    Eller kan du peka på vad som är rasistiskt i hens inlägg?

  • Äldre 1 Mar 15:29
    Pilsner skrev 2019-02-28 21:36:43 följande:
    Tintin i Amerika ska hela tiden försöka anklaga oss andra att vara rasister, men är själv långt värre med sina anti-Israelutspel (IsraHELL.)
    Pilsner skrev 2019-03-01 14:55:10 följande:
    Jag måste missat det inlägget där någon skrev så.

    Hur som helst så är det inte helt ovanligt med personer som är födda här och har svenskt medborgarskap som ändå inte anser sig vara svenska. Det är till och med som så att enligt definitionen räknas man som av utländsk härkomst om man är född i Sverige av två föräldrar födda utomlands.

    Jag har en vän som är född här men har finländska föräldrar, och han känner sig inte helt svensk.
    Okej, du missade alltså att du gav uttryck för uppfattningen att den som skriver Israhell är rasist. Jag petade dit det som det första citatet här ovanför.

    Jag tycker det är trist att somliga ska dra fram rasistkortet i tid och i otid, i synnerhet om man inte har förstått vad rasism är för något. Det är inte rasistiskt att kalla Israel för Israhell, olämpligt och lite småkorkat är det - men inte rasistiskt i sig.
Svar på tråden Ska Sverige ta hen IS-terroristerna som är svenska medborgare?