Inlägg från: Phalaenopsis |Visa alla inlägg
  • Phalaenopsis

    Gravid och migrän. Massage?

    Från Janusinfo:


    Bedömning

    Sumatriptan borde kunna användas under graviditet utan risk för fosterskador. Relativt stor erfarenhet finns av sådan behandling och sumatriptan tycks inte ha några negativa effekter på fostret. Vid återkommande, täta besvär, ska dock alltid läkare kontaktas.


    Bakgrund

    Sumatriptan är i Sverige det dominerande migränmedlet under graviditet. Tillverkaren för ett register över graviditeter med känd exponering för sumatriptan. Data ur registret för över 1000 graviditeter med exponering för sumatriptan under första trimestern tyder inte på att substansen ökar risken för missbildningar och inte heller på något specifikt mönster av missbildningar.

    I det svenska Medicinska födelseregistret finns 2553 barn vars mödrar uppgivit användning av sumatriptan under tidig graviditet. Antalet barn med missbildning är 54 (2,1%) mot 53 förväntade vilket alltså är en helt normal frekvens. Det var inte någon speciell missbildningstyp som var överrepresenterad. Dock var andelen barn med flera missbildningar klart förhöjd (6 mot 2-3 förväntade). Då inget tydligt mönster ses, kan fyndet tillsvidare förmodas vara ett slumpfenomen, men det bör följas upp.

    Av barnen som exponerats för sumatriptan hade 21 mot 18 förväntade någon hjärt/kärl-missbildning. Två barn hade spina bifida (1-2 förväntat), tre barn hade läppgomspalt (3-4 förväntade), tre barn hade Downs syndrom (3 förväntade), tre barn hade hypospadi (6 förväntade). Tre barn hae ösofagusatresi, vilket är en klart förhöjd frekvens. Ett av barnen hade en ösofagusatresi kombinerat med njuragenesi. Ett barn hade spina bifida och multipla skelettmissbildningar, ett barn hade tracheomalaci och corpus callosum agenesi, ett hade hypospadi och en ventrikelseptumdefekt och ett barn hade situs inversus med olika hjärtmissbildningar.


    Uppdaterat: 2018-06-05


    Uppgifterna ur födelseregistret är från: 2012-08-25

    Så ... det verkar helt ok. Men vid täta besvär friskriver man sig och hänvisar till läkare. Problemet är att de flesta läkare verkligen inte är några experter på Sumatriptans fosterpåverkan vid återkommande dosering. Det som står på Janusinfo om fosterpåverkan brukar vanligen överstiga läkarnas egen kunskap om just denna medicin. Hittar du inte någon neurolog/gynekolog som har forskat/har egen gedigen erfarenhet av just detta ämne är jag rädd att din läkares tillskott till ovanstående information är ungefär lika värdefull som de flesta lekmäns, dvs inte alls.

Svar på tråden Gravid och migrän. Massage?