• legomum

    Nattskräck?

    Ett av mina barn har det och haft det sedan han var ca 10-11 månader.
    Från början var det som värst då han vaknade en gång i timmen ungefär 4-5 ggr kväll och skrek som man "stuckit kniven" i han.
    Det har förändrats över tid och nu vaknar han bara en gång.

    Vi kopplade ihop det med att han var övertrött och därför kom attackerna. Vi provade allt kändes det som men det är bara jag (inte pappan) som kan få han lugn. Medans jag kan lugna så triggar pappan att det blir värre så jag tar alla dessa tillfällen.
    Att väcka barnet /vända på barnet så han vaknat till lite har fungerat några gånger men oftast vaknade han så pass att attacken kom då istället.

    Ljud här hemma fungerar bäst så oftast somnar han i vardagsrummet med tv på och ingen är tyst, ibland dammsuger jag av och städar i rummet. Då kan attacken hoppa över en kväll.
    Kommer inte attacken inom 1-1½ timme efter insomnandet så är det lugnt den kvällen.

    Jag löser situationen genom att sitta i soffan med barnet i famnen och ett täcke hårt om oss, ofta gnuggar jag handen över benen men bara om jag får. Men alltid är greta gris på tv.
    Att få han att sitta ner i knät kan variera ibland måste han bara hoppa och studsa innan det går, ibland behöver han kissa först.
    Jag märker när det går att få ner han och att han stannar kvar,  men ibland så studsar han upp fortare än illa kvickt igen. Då är det bara att börja om.
    Det gäller att vara lyhörd för gör man inte rätt så blir det värre.
    Men nu när han är 5½ år så märker jag att det blir fler och fler lugna kvällar. Så jag antar och hoppas det är på väg att växa bort nu.

Svar på tråden Nattskräck?