• plutni­ck
    Äldre 6 Mar 12:39
    5758 visningar
    235 svar
    235
    5758

    Ny dokumentär på SVT pekar ut Michael Jackson som sexualförbrytare - hur ska man förhålla sig till honom som artist?

    www.svt.se/leaving-neverland/

    www.svt.se/kultur/leaving-neverland-vacker-reaktioner-i-usa

    Norska NRK har nu bestämt sig för att helt sluta spela Jackson musik. Detta efter att det i en ny dokumentär om Michael Jackson, som snart kommer visas på SVT, framkommer vittnesmål från personer som säger sig ha utsatts för sexuella övergrepp av Michael Jackson. 

    Om det stämmer att han utsatt flera barn för sexuella övergrepp, hur ska man då förhålla sig till honom? Både som privatperson och som exempelvis radiokanal. Borde SR och SVT sluta spela hans musik och visa konserter? 

  • Svar på tråden Ny dokumentär på SVT pekar ut Michael Jackson som sexualförbrytare - hur ska man förhålla sig till honom som artist?
  • Äldre 6 Mar 23:24
    #30
    +1
    Anonym (Intet nytt) skrev 2019-03-06 23:05:48 följande:

    Jag förstår inte riktigt varför denna dokumentär väcker så mycket uppmärksamhet? Det var väl ingen nyhet att Michael Jackson var både offer och förövare av sexuella övergrepp. Vilken vuxen man väljer att endast umgås med barn, låta dom sova över etc? Hela hans liv känns bara djupt tragiskt även om det inte ursäktar vad han gjort mot andra. Fast det är väl bra om offren kan få hjälp idag för att bryta kedjan av övergrepp. Offer för sexuella övergrepp tenderar ju annars att själva bli förövare. Hade han varit i livet hade jag nog undvikit hans musik precis som jag inte ser filmer av Woody Allen eller lyssnar på Tomas DiLeva längre. Nu när han är död känns det som att det kan väl kvitta. Vi kan ju inte gärna gå igenom alla kulturutövare genom hela historien för att ev få fram uppgifter om några olämpligheter. Tänk om Michelangelo var pedofil, ska vi då förstöra Mona Lisa?


    Varför skulle vi förstöra Leonardos tavla för att Michelangelo var pedofil? Isf bör vi väl snarare måla över innertaket på sixstinska kapellet och krossa David-statyn.
    I have a growing lack of disgust for you
  • Äldre 6 Mar 23:37
    #31

    Jag försöker skilja mellan sak och person. När det gäller författare/skådespelare/musikartister vars verk jag älskar vill jag helt enkelt inte veta hur de levde.

    Roald Dahl lär ha varit en skitstövel. Några exempel på detta kan jag inte ge och vill inte veta för jag vill inte behöva tänka på det när jag läser SVJ eller Matilda

    Man kan inte bedöma konstnärliga verk efter den moraliska kvaliteten hos dess upphovsman.

  • Äldre 7 Mar 00:29
    #32
    Anonym (Fyll i anonym signatur) skrev 2019-03-06 16:49:03 följande:

    Tycker  man ska skilja på sak och person. Musiken blir inte sämre för att personen bakom den var en dålig eller bra människa. Musiken måste bedömas fristående. Skulle väl förövrigt inte bli mycket att lyssna till om all musik som gjordes av missbrukar, sexualförbrytare och våldsverkare bojkottades. Typ Bellman kvar eller nåt.


    Bellman var väl en missbrukare av stora mått? Eller?

    Hustrun:
    "Aldrig trodde jag att man skulle komma att göra så mycket väsen av en sådan suput, som Bellman var""
  • Äldre 7 Mar 03:53
    #33

    Jag tycker man ska skilja på personen och verket. Kan ju vara många författare/musiker etc som gjort hemska saker fast vi aldrig fått veta om det.

    Tycker det är löjligt om radio slutar spela Jacksons musik. Den är fortfarande bra och det är inte som att det gynnar Jackson själv eftersom han är död.

    Sen kan man ju som privatperson välja att inte spela hans musik på Spotify etc.

  • Anonym (Tror ej)
    Äldre 7 Mar 08:31
    #34
    +1

    Jag tror inte på att han skulle vara pedofil. Många har sett sin chans att få en jädrans massa pengar dock.

    Såg en dokumentär med honom för några år sedan. Tycker snarare att han verkar vara autistisk av någon grad. Det skulle kunna förklara varför han gillar barn så mycket och tagit beslut som folk uppfattar som pedofili.

    Kommer inte bojkotta hans musik och tycker inte radion ska görs det heller.

  • Anonym (BfB)
    Äldre 7 Mar 08:46
    #35
    -1
    Anonym (Fyll i anonym signatur) skrev 2019-03-06 16:49:03 följande:

    Tycker  man ska skilja på sak och person. Musiken blir inte sämre för att personen bakom den var en dålig eller bra människa. Musiken måste bedömas fristående.


    Jag slutade lyssna på ett av mina absoluta favoritband i samband med att sångaren åkte dit för våldtäktsförsök.
  • Äldre 7 Mar 09:07
    #36

    Vem som helst kan säga vad som helst om vem som helst. Ingen kan veta vad som pågick eller inte pågick bakom stängda dörrar hos Michael Jackson. Antingen trivdes han med att umgås med barn eftersom det är kul att göra det, eller så gillade han barn sexuellt, eller både och. Ingen vet säkert utom de som påstår att de blivit antastade av honom och de kan vara ute efter uppmärksamhet och pengar.
    Musiken är och förblir jäkligt bra!

  • Äldre 7 Mar 09:11
    #37

    Jag vill tillägga att jag har väldigt svårt att se Dolly Style utan att tänka på hur många gruppmedlemmar som hoppat av den gruppen efter att ha ifrågasatt sexualiseringen av dem som ska vara förebilder för små tjejer! Se gärna den korta dokumentären om dem på SVT Play.
    "You will see me when I come, when I pop my Cherry gum!"

  • Anonym (BfB)
    Äldre 7 Mar 09:47
    #38
    tankfull skrev 2019-03-07 09:11:07 följande:

    Jag vill tillägga att jag har väldigt svårt att se Dolly Style utan att tänka på hur många gruppmedlemmar som hoppat av den gruppen efter att ha ifrågasatt sexualiseringen av dem som ska vara förebilder för små tjejer! Se gärna den korta dokumentären om dem på SVT Play.
    "You will see me when I come, when I pop my Cherry gum!"


    Det störs du alltså av, men inte av sexuella övergrepp på barn?!?

    (Inte för att jag försvarar småsunkiga Dolly Style-produkten.)
  • Äldre 7 Mar 10:03
    #39
    +1

    MJ är inte dömd för något. Alltså oskyldig. En bra dokumentärfilm ska vara opartisk, men att de som anklagar honom får tala oemotsagda genom hela filmen säger en del om syftet bakom en sån produktion.

    Så varför ska man sluta spela en oskyldig artists musik? Så lätt ska vi inte påverkas av smutskastningskampanjer, tycker jag.

Svar på tråden Ny dokumentär på SVT pekar ut Michael Jackson som sexualförbrytare - hur ska man förhålla sig till honom som artist?