Inlägg från: uhsumkat |Visa alla inlägg
  • uhsumkat

    Hur kan lärare lägga utvecklingssamtal mitt på dagen?

    Vill föräldrar inte vara delaktiga i sina barns skolgång och ta ledigt två DAGAR om året?

  • uhsumkat
    Alexi skrev 2019-03-12 17:23:14 följande:
    Ska föräldrar ta en hel semesterdag för en halvtimmes samtal? Och göra så istället för att vara ledigt med barnen en dag när barnet kan vara ledig hela dagen också, på lov?
    Du gnäller om TVÅ dagar om året, sen har du mage att påstå att SKOLAN inte verka vilja att du ska vara engagerat i DITT EGET BARN.

    Hur många dagar om året är ditt barns lärare engagerad i ditt barn? Du gnäller över TVÅ dagar...
    Men det var väl det där att du hellre gör lattjolajbans och ledig istället för att göra tråk som att engagera dig i ditt barns skolgång...
  • uhsumkat
    EmberEyes skrev 2019-03-12 17:52:17 följande:
    Man behöver inte ens ta två semesterdagar, man kan kompa det antalet timmar som behövs.

    Jag fattar inte varför det är så svårt för vissa föräldrar att förstå att när man väljer att skaffa barn så väljer man alla dessa små irritationsmomenten också.
    Vill du inte behöva gå på utvecklingssamtal under lärarens arbetstid så borde du valt bort barn från början. Precis som du borde valt bort barn från början om du inte vill gå med barnet till tandläkaren, BVC, avslutningar, uppvisningar och tusen andra grejer som tillhör föräldralivet.
    Jag  har haft en hel del olika jobb där man inte kan kompa timmar. Men oavsett om det handlar om timmar eller ett fåtal dagar förstår jag inte gnället. 
  • uhsumkat
    Alexi skrev 2019-03-12 22:38:03 följande:
    Vadå jobba gratis? Om lärare jobbar 45 timmar per vecka borde det vara möjligt att tillmötesgå även en timanställd förälder.
    Lärare ska tillmötesgå dig? 
    Jag får intrycket att det är vad saken handlar om, att du tycker att du har rätt att andra ska anpassa sig efter dig.

    under alla mina barns sammanlagda skolgång, och det är rätt många år, så var det ett år som vi bara inte kunde få ihop det pga tentor och annat. Då tog vi utvecklingssamtalet per telefon en sen eftermiddag. Det var inte det bästa men bättre än ingenting. 

    Sensmoralen är att som förälder är man tvingad att anstränga sig för sina barn och man kan inte kräva att andra anpassar sig för trots allt så har lärarna en himla massa andra som kräver samma anpassning, ibland ett hundratal. Hur många har du som du tvingas anpassa dig till?
  • uhsumkat
    tvillingmammaVastmanland skrev 2019-03-13 09:04:01 följande:
    Förr var alltid utvecklingssamtal på kvällstid. På senare tid har en stor del av medelklassen fått flexibla kontorstider och möjlighet att jobba hemifrån till stor del, sedan dess har det blivit vanligt att skolan förväntar sig att föräldrar skall komma på utvecklingssamtalen på skoltid.
    Detta är dock oftast inte möjligt för de som är industriarbetare som har ett jobb att sköta på en line där de inte kan vara ifrån ens fem minuter. Inte heller för vårdpersonal är det alltid så lätt. I kommuner där det fortfarande är mycket industri så vet jag att man fortfarande kör utvecklingssamtal på kvällstid samt även ibland har avslutningarna på kvällar eller lördagen så att föräldrarna skall kunna vara med.
    Det är fel av skolan att förvänta sig att alla föräldrar är medelklass med flexibla kontorsyrken. Istället bör man se till att alla föräldrar skall ha möjlighet att engagera sig i sina barns skolgång genom att komma på utvecklingssamtal.

    Lärare har 45 h arbetsvecka, på grund av att de arbetar in loven på detta sätt, enligt de avtal som finns för lärare. (I friskolor finns dock lärare som har vanligt semestertjänst men då har man alltså inte de långa loven. ) Därför bör det vara fullt möjligt att hinna med att ha utvecklingssamtal efter skoltid.
    Förr agade man barn och de blev också vuxna. Allt var inte bättre förr...

    Men du fattar fortfarande inte?

    Det handlar inte om att skola och lärare ska anpassa sig till föräldrarna (och medelklassen du babblar om) utan om att lärare kan och ska kräva vettiga arbetsförhållanden. Lärare jobbar på dagen och föräldrar får faktiskt lov att anpassa sig de fåtaliga gångerna per år. 

    Fö finns det en hel del kommunala skolor med semestertjänst. Min erfarenhet är att det där har varit än hårdare reglerat med dagtjänstgöring och krav på anpassning från föräldrar.
  • uhsumkat
    CH2O2 skrev 2019-03-13 09:55:44 följande:
    Lärare kan ha vettiga arbetsförhållanden och fortfarande kunna lägga utvecklingssamtal på andra tiden än 10-14. Men då måste det ju finnas en vilja gos skola och lärare att görs anpassningar så att det finns tider då föräldrar som inte jobbar nästgårds och har flexibla arbetstider kan vara med. Det är skolan som kallar till utvecklingssamtal, när man kallar till ett möte är det rimligt att försöka lösa det så att den man vill ska komma har möjlighet att medverka. Det är ju två i den här ekvationen, det är ignorant att tro att föräldrar ska ta en semesterdag eller tjänstledigt för ett utvecklingssamtal på 15-30 minuter som enligt min erfarenhet har ganska lite substans.
    Det är väldigt ignorant att beskylla utvecklingssamtalen för bristande i substans. Tror snarare att du inte förstår hur du ska använda informationen.

    Det borde vara en självklarhet för alla föräldrar att de vill engagera sig i sina barn. Men uppenbart är det inte så, det ser man i den här tråden där föräldrar kräver att få allt serverat på silverbricka. Det finns ingen som är totalt oumbärlig på jobbet, vill man så kan man ta ledigt och gör det också. 
  • uhsumkat
    tvillingmammaVastmanland skrev 2019-03-13 10:11:05 följande:
    Lärare skall arbeta 45 h per vecka för att arbeta in de långa loven.
    Har man semestertjänst så har man 40 timmars arbetsvecka men då har man heller inte skollov och då har man inte de långa loven.
    Många lärare verkar inte förstå att de har 45 h arbetsvecka. 
    Mina barns lärare var jättesura om de någon gång fick stanna lite längre, efter halv tre för, till exempel en skolfotografering. Då fick barnen gå tidigare hem en annan dag så att lärarna skulle kompenseras!
    Du verkar inte förstå lärares arbetssituation det minsta utan har hängt upp dig på siffrorna 40 och 45.

    Tror du verkligen att lärare slutar arbeta 14.30? 
    Jösses...
  • uhsumkat
    tvillingmammaVastmanland skrev 2019-03-13 10:11:05 följande:
    Lärare skall arbeta 45 h per vecka för att arbeta in de långa loven.
    Har man semestertjänst så har man 40 timmars arbetsvecka men då har man heller inte skollov och då har man inte de långa loven.
    Många lärare verkar inte förstå att de har 45 h arbetsvecka. 
    Mina barns lärare var jättesura om de någon gång fick stanna lite längre, efter halv tre för, till exempel en skolfotografering. Då fick barnen gå tidigare hem en annan dag så att lärarna skulle kompenseras!
    Och jag personligen blir jäkligt irriterad om jag så tvingas stanna 15 minuter efter arbetstiden. Dels för att det är en jäkla massa kvartar om året. Dels för att jag inte får betalt för övertid. Så i praktiken ska jag(är inte pedagog), lärare och en massa människor tvingas jobba oändligt många arbetstimmar helt gratis bara för att det finns vissa som tycker att det BORDE vara på ett visst sätt. Tyckare som inte fattar ett skit...
  • uhsumkat
    tvillingmammaVastmanland skrev 2019-03-13 10:25:13 följande:
    Förstår inter riktigt din kommentar?
    Lärare har 45 h arbetsvecka.
    Beror på typ av tjänst.
  • uhsumkat
    CH2O2 skrev 2019-03-13 10:27:01 följande:
    Det handlar väl mer om anställningsform och var man jobbar än huruvida man är oumbärlig eller inte. Alla kan säkert ta en ledig dag, men att ta en hel dags ledigt för ett möte på 30 minuter med bristande substans alternativt information man inte förstår eller vet vad man har användning för, är inte rimligt. Att gå lite tidigare eller komma in lite senare kan nog se flesta pussla in, men att bryta en arbetsdag mitt i och sen åka tillbaka fungerar inte för alla.

    Jag tror de flesta vill engagera sig i sina barn men här gör ju skolan det väldigt svårt för föräldrar att engagera sig. Det handlar inte om att få något serverat på silverbricka utan att försöka samarbeta med föräldrar. Har det blivit någon slags maktdemonstration från lärarnas sida eller?
    Men skit i att engagera dig i dina barn då!

    Det är inte skolans uppgift att lösa även föräldrarnas problem.
Svar på tråden Hur kan lärare lägga utvecklingssamtal mitt på dagen?