• Äldre 12 Mar 17:10
    48735 visningar
    536 svar
    -1
    536
    48735

    Hur kan lärare lägga utvecklingssamtal mitt på dagen?

    Hur kan lärare lägga utvecklingssamtal mitt på dagen?

    Dottern går i mellanstadiet och vi har fått tider för utvecklingssamtal. I princip alla tider ligger mellan kl 10 och 14. Jag förstår inte hur läraren tänker. Barnet missar lektioner och föräldrarna får ett helsike i ett lösa jobbpusslet. Sannolikt svårt för många föräldrar att komma båda två. Tidigare lärare har alltid haft samtalen vid kl 07.30-09 eller typ kl 14-16. Då kan man ju jobba en hyfsat vanlig dag. Men det här med tider mitt på dagen är ju larvigt.

    Nu kan vi kanske en av oss jobba hemma och lösa det så, men ska folk med mer bundna jobb stanna hemma en hel dag för detta? En förälder som är lärare, skaffa vikarie för sin egen klass för att gå på utvecklingssamtal för barnet.

    Jag fattar inte, vill inte skolan att föräldrar ska vara engagerade i sina barns skolgång?

  • Svar på tråden Hur kan lärare lägga utvecklingssamtal mitt på dagen?
  • Akidok­i
    Äldre 20 Mar 18:32
    Wilowa skrev 2019-03-20 18:18:06 följande:

    Nej bara du väl


    Det har jag heller aldrig påstått.

    Halmdockorna haglar märker jag.

    Kan inte låta bli att undra, var är lärarkåren på väg?
  • Äldre 20 Mar 21:33
    Akidoki skrev 2019-03-20 18:32:25 följande:
    Det har jag heller aldrig påstått.

    Halmdockorna haglar märker jag.

    Kan inte låta bli att undra, var är lärarkåren på väg?
    Synd att inte du är lärare då, du verkar kunna yrket!
  • Äldre 20 Mar 21:50

    Problemet är att folk i allmänhet inte vet hur det funkar med lärares arbetstider. Men nu när iaf vi som läst den här tråden har fått det förklarat så borde vi sluta gnälla på lärare och kanske ta upp det med rektorerna på respektive skolor istället.

  • Äldre 20 Mar 23:54
    Wilowa skrev 2019-03-19 17:29:57 följande:
    Vi meddelar vilka veckor som är avsatta för samtal vid terminsstart, men exakta tider är svårt att sätta då. Vill man som förälder veta tiden i god tid, hör då av er till läraren. Det vanligaste är faktiskt att föräldrarna glömmer bort och dubbelbokar sig om man lämnar ut tiderna för tidigt. Det medför ett jäkla massa extraarbete att boka om en massa samtal. Jag har inget problem med att boka in ett samtal tidigt, bara föräldern tar ansvar att komma ihåg det.
    Det kanske ni gör men det har man inte gjort vid mina barns skolor. Och även om det är bättre att veta veckan än att inte göra det  ger det ingen chans att planera arbetet förrän jag vet dag och helst tid (och ännu bättre har tider att välja på), för semester hela veckan är ju knappast syftet med informationen.
    Det är möjligt att det fungerar dåligt att ge föräldrarna tider i början av terminen, det vet jag inte. Under åren som skolförälder har jag inte varit med om att det erbjudits, vare sig i låg-, mellan- eller högstadium (under lågstadiet hade jag själv mer flexibla tider, men därefter blev det besvärligare), och vid föräldrafrågor om datum har det sagts att man återkommer. (En termin hölls utvecklingssamtal, eller vad man ska kalla det, en vecka före vårterminsslut, också då med en veckas varsel, efter många påstötningar.)
    Wilowa skrev 2019-03-19 17:29:57 följande:
    Det egentliga problemet här är inte vare sig lärare eller föräldrar. Läraren har rätt att hålla sig inom sina arbetstider och så klart förstår jag att det kan bli problem för vissa föräldrar. Det egentliga problemet är att föräldrar inte har rätt att ta ledigt för samtalen, så som sagt borde det finnas kontaktdagar till sånt. Förr hade man två dagar per år för att kunna besöka sina barns skola. För många skulle det räcka med den lagliga rätten att ta ledigt.
    Jag visste inte om att detta funnits, under de 10+2 år det fanns hade jag ingen kontakt med grundskolan. Sådana dagar kan säkert ha en poäng, och rätten till betald ledighet hade förstås underlättat att vara ledig en hel dag, men fortfarande hade dagen behövt meddelas i god tid  (gissningsvis 2 månader innan hos t ex min arbetsgivare som all annan ickeakut ledighet).
    Willowa skrev 2019-03-19 17:29:57 följande:

    Klanka inte ner personligt på lärare,...
    Tycker du att någon gör det? Själv kritiserar jag bristande planering och framförhållning, vem som står för den är inte så intressant.
  • Äldre 21 Mar 05:51
    Akidoki skrev 2019-03-20 13:01:00 följande:
    Jag anser att du fått det om bakfoten.

    Märk också väl att jag inte påstått att alla ska kunna få vad de vill. Jag har enbart påpekat att kommunens uppdrag är service till kommuninvånarna.

    Naturligtvis har kommuninvånare rättigheter, eftersom kommunen arbetar efter lagar. Jag vet inte hur det är i din kommun, men i den kommun där jag arbetar tar politiker och tjänstemän sina uppdrag på allvar och service är i fokus. Likadant i den kommun där jag bor och verkar politiskt.

    Återigen, för att undvika missförstånd, det innebär inte att alla kommuninvånare kan få allt de önskar, det är en omöjlighet. Men utvecklingssamtal har föräldrar och barn rätt till, och i service ingår att kompromissa för att alla ska ha möjlighet att ta del av detta. Nej, det innebär inte att alla kan få exakt de tider de vill.

    Om ni är ett par stycken som inte förstår skillnaden kan jag inte hjälpa er mer än så här.
    Grejen är att ingen ska behöva kompromissa utöver sin arbetstid. För då är det inte kompromiss, då ger den anställde mer än vad som är rimligt.

    Och lärare har inte speciellt mycket luft i schemat att kompromissa med. Lärare kan sällan lägga andra möten under lektionstid och det finns redan ett antal fastslagna möten på eftermiddagar. Eftersom ingen kan ta över lärarens planering och bedömning (eftermiddag) löser många skolor det med vikarie under lektionstid. 

    Många jämför med när de själva var barn, men lärares arbetsbörda hör ökat. Och ökar, hela tiden. Nu skrivs det t.ex. mycket om att lärare måste betala sina egna löneökningar, dvs skolorna får inte mer pengar men lönerna ökar ju naturligtvis (som för alla andra ykresgrupper). Det innebär att om personalen på en skola får 2,5 % mer i lön måste rektorn spara in motsvarande summa. Varje år. Oftast sparas det på personal = arbetsbördan stiger för de som är kvar.

    Självklart skulle lärare gärna kompromissa mer och vara mer flexibla med tider på eftermiddagar. Men då måste vi sluta spara in på skolan. Om en konflikt eskalerar på en rast för att det inte finns tillräckligt med vuxna (kringpersonal som det sparats in på) i närheten tar det läraren (på vars bort det landar) kanske 1-2 timmar att reda i på eftermiddagen. Tid som annars kunnat gå till samtal.

    Lovar dig att lärare hellre är flexibla med samtal än tvingas lägga tid på konfliktlösning, städning, passning av sjuka barn med mera, men det får vi inte vara tack vare att skolor inte prioriteras i budgeten. 
  • Äldre 21 Mar 07:15

    Helt vansinnigt att även lärare har arbetstider att förhålla sig till.

    Skämt åsido.

    Ni som resonerar att det upplägget är förkastligt har ingen erfarenhet av sotare eller hantverkare misstänker jag?

    "Sotaren kommer det datumet någon gång mellan 07:00-14:00, är ni inte hemma får ni betala en avgift, att omboka kostar 200kr"

    Det är synnerligen hänsynslöst men nog tusan är det bara att finna sig i det för andra än du själv har sina arbetstider att förhålla sig till. Snarare är det väldigt lyxigt att du faktiskt får en specifik tid som du ska vara där för ditt barn.

    Det handlar som sagt om ditt barn och barnet är förhoppningsvis viktigt för dig, så lös problemet.

    Du är inte den enda som har vanliga arbetstider.

  • Äldre 21 Mar 10:09

    Fattar inte vad är det för problem? Det är väl bars att byta tid med någon annan föräldrer ? Eller att ta ledigt en stund från jobbet? Hur svårt kan det vara? Utvecklingssamtal är ju inte varje vecka.

    Som sagt alla jobbar inte mån till fredag sju till fyra. Lärarna jobbar också dagtid. Hur gör ni om ni måste åka ifrån jobbet till tex läkaren/tandläkaren ? Dom har inte öppet mer än på dagtid.

  • Äldre 21 Mar 13:32
    Gabriella2440 skrev 2019-03-21 10:09:06 följande:

    Fattar inte vad är det för problem? Det är väl bars att byta tid med någon annan föräldrer ? Eller att ta ledigt en stund från jobbet? Hur svårt kan det vara? Utvecklingssamtal är ju inte varje vecka.


    Har du läst några inlägg? Det må tyckas vara en mindre fråga men många kan dessvärre inte "ta ledigt en stund" utan den där halvtimmen kl 11 eller 14 kan kräva en semesterdag (som man hade behövt veta om ett par månader i förväg och inte de 1-2 veckor den ofta annonseras inom). Där flertalet föräldrar förvärvsarbetar kan det vara tämligen svårt att hitta någon att byta med.
    Gabriella2440 skrev 2019-03-21 10:09:06 följande:

     

    Som sagt alla jobbar inte mån till fredag sju till fyra. Lärarna jobbar också dagtid. Hur gör ni om ni måste åka ifrån jobbet till tex läkaren/tandläkaren ? Dom har inte öppet mer än på dagtid.


    Jobbar man inte kontorstid borde det vara lättare att komma på dagtid (såvida det inte klipper sovtiden för nattarbete).
    Nej, det är säkert inte optimalt för alla lärare heller att schemaläggas utanför kontorstid  när de valt en dagtidstjänst (det är det inte för mig heller, men det sker inte heller varje vecka eller månad).
    Om jag behöver åka ickeakut till läkaren/tandläkare beställer jag i god tid en tid i början eller slutet av arbetsdagen så den ryms inom min flextid (jobba sent för att kompensera får jag ju göra en annan dag). Annat än akuta sjukvårdstider har jag ingen rätt att vara ledig för.
  • Äldre 21 Mar 16:50
    +1
    Åsa skrev 2019-03-21 13:32:19 följande:
    Nej, det är säkert inte optimalt för alla lärare heller att schemaläggas utanför kontorstid  när de valt en dagtidstjänst (det är det inte för mig heller, men det sker inte heller varje vecka eller månad).
    Jo, samtal med föräldrar sker i princip varje vecka. 

    Har du bara erfarenhet av utvecklingssamtal så är det bara att gratulera, men många föräldrar träffar skolan i andra möten rörande svårigheter med inlärning eller den sociala situationen. 
    Har man 6-7 elever med svårigheter av skilda slag (från lässvårigheter till separationsångest till utåtagerande beteende) som ska följas upp var fjärde till sjätte vecka så blir det en del, plus akuta möten kring t.ex. mobbning. 
    Om några föräldrar ska få en "bättre" tid för möten med skolan så är det kanske de familjerna som måste på möten var tredje vecka för att följa upp svåra och jobbiga händelser. 
  • Äldre 21 Mar 21:08
    Ekolan skrev 2019-03-21 07:15:07 följande:

    Helt vansinnigt att även lärare har arbetstider att förhålla sig till.

    Skämt åsido.

    Ni som resonerar att det upplägget är förkastligt har ingen erfarenhet av sotare eller hantverkare misstänker jag?

    "Sotaren kommer det datumet någon gång mellan 07:00-14:00, är ni inte hemma får ni betala en avgift, att omboka kostar 200kr"

    Det är synnerligen hänsynslöst men nog tusan är det bara att finna sig i det för andra än du själv har sina arbetstider att förhålla sig till. Snarare är det väldigt lyxigt att du faktiskt får en specifik tid som du ska vara där för ditt barn.

    Det handlar som sagt om ditt barn och barnet är förhoppningsvis viktigt för dig, så lös problemet.

    Du är inte den enda som har vanliga arbetstider.


    Man kan lägga nyckeln under dörrmattan eller hos grannen till sotaren, du behöver ju inte vara närvarande vid besöket - det ska man ju helst vara vid utvecklingssamtalet.

    Sen kan man faktiskt kräva av hantverkaren att vara mer precis, det är ju du som är kunden. 
Svar på tråden Hur kan lärare lägga utvecklingssamtal mitt på dagen?