När det gäller bakning tycker jag att Oatly Deluxe havremjölk är bäst, för den är krämigast.
När det gäller vispbar grädde så föredrar jag Alpro, och då vispar man den med några få droppar pressad citronsaft i. Citronen gör dels att grädden får en fräsch smak, men framförallt så blir den bättre vispad och på kortare tid. Annars har den ibland en tendens att vara mjuk.
När det gäller vaniljsås så är Oatlys färdiga väldigt god. Det kan du ha till äppelpaj, blanda till fyllning, eller till en fruktsallad, till exempel.
Det finns vissa märken smördeg i frysen som är mjölkfria. Går att göra med syltfyllning, eller vilken fyllning som helst.
Sockerkaka och rulltårta finns det bra varianter på recept. I den rödrutiga boken Sju Sorters Kakor finns en sockerkaka som funkar bra som tårtbotten, som har pressad apelsin som bindemedel. Även kladdkaka, och i princip det mesta av vanliga recept går att göra om.
Har inte varit vegan alltid, och har gäster som inte är det, de märker inte någon skillnad i smak, på det mesta. Alltifrån friterade munkar till snoddas går att göra.
Äggersättning kan vara 1 msk sojamjöl plus lite havregrädde per ägg i receptet. Funkar då bäst om det är max två ägg i originalreceptet.
Eller i kladdkakerecept fungerar kikärtsspad, men det blir då en liten bismak av det. Recept finns isåfall på sajten Jävligt Gott. Samma med maräng, det går att göra på kikärtsspad.
En del använder Chiaägg, alltså chiafrön som lagts i blöt och blivit som gelé. I bakning har jag inte provat det, men det funkar jättebra som bindemedel i biffar och dylikt. Vissa gör Chiayoghurt i höga glas och varvar med kaksmul och sylt etc.
I en del recept är det naturligt äggfritt, och kanske äpplemos eller banan i istället.
Vanliga chokladbollar typ Delicato kan man göra, eller köpa Delicato i affären. Små mördegskakor gör man lätt och snabbt också.
Annars är det inte fel med en gofika-buffé, där det finns olika att ta av, och då behöver du inte checka av alla rutor med alla bakverken, det är kanske lättare. Och frukt till det.
Beroende på var du bor kan kanske annars ett bageri hjälpa till!
Finns massor! Lycka till!