• Anonym (Gästfri)

    Vilken mjölkfri mjölk och grädde är godast/bäst?

    Jag jag bjuda några gäster varav en är mjölkproteinallergiker. Jag vill göra något som alla kan äta. Det är gofika som gäller, alltså tårta och kakor eller liknande. Jag antar att mjölkallergikern är van vid havremjölk och annat men för de andra gästerna kan det smaka illa. Jag har testat mjölkfri glass och den hade en väldigt syntetisk smak och havremjölk smakar ju väldigt tydligt av havre.

    Så min fråga riktar sig till er som kan äta grädde och mjölk och därför har något att jämföra med. Vilket ersättningsprodukt är minst äcklig/neutral/godast? Om jag till exempel ska göra vaniljkräm vill jag att den ska smaka just vaniljkräm.

  • Svar på tråden Vilken mjölkfri mjölk och grädde är godast/bäst?
  • Anonym (Gästfri)
    Pmfl skrev 2019-03-14 13:58:57 följande:

    Olika människor har ju verkligen olika smakpreferenser, så det är svårt att ge råd När mitt barn visade sig vara mjölkproteinallergiker (för fyra år sedan) letade vi med ljus och lykta efter ersättningsprodukter som vi kunde stå ut med. Mest svårcharmad var det sjuåriga storasyskonet. Soyaprodukter har jag generellt (fortfarande) svårt för, framförallt i matlagning. Havresmaken neutraliseras väldigt bra av en skvätt citron.

    För oss har det landat i att Garant har den absolut bästa havredrycken (finns på Willys och Hemköp). Den går utmärkt att använda vid bakning och matlagning och skär sig inte i kaffet (kan dock sjunka något efter en stund). Många av vispgräddevarianterna är alldeles för söta enligt mig, både de på havre och soya. Gillar vispgrädden från Planti men den är ganska udda och fast i konsistensen. Vill en ha vispad grädde är Aito överlägset bäst, den blir verkligen fluffig!

    Har ibland använt pistagedryck till bakning, funkar också riktigt bra (brukar tålas av de som kan äta cashew). I mycket går det ju att byta ut rakt av från komjölk till annat, men en del saker kräver andra mängder om vätskan inte är komjölk. Har för mig att t.ex. chokladmousse är så. När jag bakar använder jag ofta recept från ICA, de brukar längst ner tipsa om hur recepten kan justeras med ersättningsprodukter, så behöver en inte fundera!


    Bara en undran. Om du inte är mjölkproteinallergiker, varför har du inte mjölk i kaffet?
  • Anonym (Gästfri)

    Jag har inte tänkt att servera grädde som det är utan blanda det i muosser eller ha mjölkersättning i vaniljkräm. Om jag har nån typ av bas kan jag smaksätta med naturliga smaker eller smakessenser.

  • Anonym (Multiallergi)
    Anonym (Gästfri) skrev 2019-03-15 08:18:01 följande:
    Bara en undran. Om du inte är mjölkproteinallergiker, varför har du inte mjölk i kaffet?
    Hos oss kan vi inte ha några mjölk eller äggprodukter i hemmet pga risk för kontaminering, kanske är det därför?

    Vi använder mycket risdryck då ett av barnet inte tål vare sig mjölk, soja, havre eller mandel. Ja, det finns arsenik i det men om vi inte använder det dagligen funkar det. Tycker själv att smaken är mer neutral än havre och sojavarianterna.

    Det finns en färdig sprayflaska med risgrädde och även sojagrädde. Det är bättre än att försöka få till en egen visp. Sorbet funkar ju bra, kolla innehållet bara så det inte innehåller mjölk, vissa gör det. 

    Sedan vill jag skicka världens tack till dig som visar hänsyn och omtanke till allergikern. Sånt är vi inte bortskämda med.
  • Anonym (Gästfri)
    Anonym (Multiallergi) skrev 2019-03-15 10:54:34 följande:
    Hos oss kan vi inte ha några mjölk eller äggprodukter i hemmet pga risk för kontaminering, kanske är det därför?

    Vi använder mycket risdryck då ett av barnet inte tål vare sig mjölk, soja, havre eller mandel. Ja, det finns arsenik i det men om vi inte använder det dagligen funkar det. Tycker själv att smaken är mer neutral än havre och sojavarianterna.

    Det finns en färdig sprayflaska med risgrädde och även sojagrädde. Det är bättre än att försöka få till en egen visp. Sorbet funkar ju bra, kolla innehållet bara så det inte innehåller mjölk, vissa gör det. 

    Sedan vill jag skicka världens tack till dig som visar hänsyn och omtanke till allergikern. Sånt är vi inte bortskämda med.
    Det blir ju lite av en chans att vara kreativ tänker jag. Det finns ju lösningar och så långt det går vill jag undvika specialmat - alltså att alla får samma men allergikern får nåt annat.
  • Fågel Flax

    När det gäller bakning tycker jag att Oatly Deluxe havremjölk är bäst, för den är krämigast.

    När det gäller vispbar grädde så föredrar jag Alpro, och då vispar man den med några få droppar pressad citronsaft i. Citronen gör dels att grädden får en fräsch smak, men framförallt så blir den bättre vispad och på kortare tid. Annars har den ibland en tendens att vara mjuk.

    När det gäller vaniljsås så är Oatlys färdiga väldigt god. Det kan du ha till äppelpaj, blanda till fyllning, eller till en fruktsallad, till exempel.

    Det finns vissa märken smördeg i frysen som är mjölkfria. Går att göra med syltfyllning, eller vilken fyllning som helst.

    Sockerkaka och rulltårta finns det bra varianter på recept. I den rödrutiga boken Sju Sorters Kakor finns en sockerkaka som funkar bra som tårtbotten, som har pressad apelsin som bindemedel. Även kladdkaka, och i princip det mesta av vanliga recept går att göra om.

    Har inte varit vegan alltid, och har gäster som inte är det, de märker inte någon skillnad i smak, på det mesta. Alltifrån friterade munkar till snoddas går att göra.

    Äggersättning kan vara 1 msk sojamjöl plus lite havregrädde per ägg i receptet. Funkar då bäst om det är max två ägg i originalreceptet.

    Eller i kladdkakerecept fungerar kikärtsspad, men det blir då en liten bismak av det. Recept finns isåfall på sajten Jävligt Gott. Samma med maräng, det går att göra på kikärtsspad.

    En del använder Chiaägg, alltså chiafrön som lagts i blöt och blivit som gelé. I bakning har jag inte provat det, men det funkar jättebra som bindemedel i biffar och dylikt. Vissa gör Chiayoghurt i höga glas och varvar med kaksmul och sylt etc.

    I en del recept är det naturligt äggfritt, och kanske äpplemos eller banan i istället.

    Vanliga chokladbollar typ Delicato kan man göra, eller köpa Delicato i affären. Små mördegskakor gör man lätt och snabbt också.

    Annars är det inte fel med en gofika-buffé, där det finns olika att ta av, och då behöver du inte checka av alla rutor med alla bakverken, det är kanske lättare. Och frukt till det.

    Beroende på var du bor kan kanske annars ett bageri hjälpa till!

    Finns massor! Lycka till!

  • Fågel Flax

    P.S Angående glass så gillar jag Ben & Jerrys. Eller hemmagjord kan också bli väldigt bra. Tofuline tycker jag inte om, eftersom den smakar som du säger syntetiskt. Vill du servera sorbet så är Sias mangosorbet vegansk, och god.

  • Fågel Flax

    Haha, jag får skriva en till:

    Mosad banan som är fryst blir en bra glassersättning, och Ohoy är vegansk om man inte vill göra egen chokladsås, och en del strössel och strutar är veganska.

    Annars kan man också blanda mosad banan med lite pressad apelsin, och ha som fyllning.

    En del vispar upp kokosgrädde och har till till exempel morotskaka, ett exempel på recept finns online på sajten Zainas Kitchen.

  • Fågel Flax

    .... och jag har sett på youtube att det går att göra typ chokladfondant enkelt, att ha som fyllning i pajskal eller använda på andra sätt:

    200 gram mjölkfri choklad, smält

    200 ml kokosgrädde ELLER 200 g silken tofu, blandas i.

    Får vara i kylen ett tag. Kan pudra kakao över, eller annan valfri topping.

    Har inte testat denna, men låter gott.

  • Anonym (Gästfri)
    Fågel Flax skrev 2019-03-15 12:23:00 följande:

    .... och jag har sett på youtube att det går att göra typ chokladfondant enkelt, att ha som fyllning i pajskal eller använda på andra sätt:

    200 gram mjölkfri choklad, smält

    200 ml kokosgrädde ELLER 200 g silken tofu, blandas i.

    Får vara i kylen ett tag. Kan pudra kakao över, eller annan valfri topping.

    Har inte testat denna, men låter gott.


    Låter jättegott! Gillar både kokos och choklad
  • Anonym (Gästfri)

    Kan man göra en tårta med smörkrämsfyllning (där man bytt ut smöret mot mjölkfritt margarin) eller blir det för mastigt? Jag tänker på exempelvis chokladrulltårtsanslag och hallonsmörkräm.

  • Hejhoppsan
    Anonym (Gästfri) skrev 2019-03-15 13:48:49 följande:

    Kan man göra en tårta med smörkrämsfyllning (där man bytt ut smöret mot mjölkfritt margarin) eller blir det för mastigt? Jag tänker på exempelvis chokladrulltårtsanslag och hallonsmörkräm.


    Absolut, det blir ju samma sak som rulltårta men i en annan form. Och det låter väldigt gott!
  • Pmfl
    Anonym (Gästfri) skrev 2019-03-15 08:18:01 följande:

    Bara en undran. Om du inte är mjölkproteinallergiker, varför har du inte mjölk i kaffet?


    Jag kunde inte äta mjölkprodukter när jag ammade, för då reagerade barnet Sen har vi valt att fortsätta hålla vårt hem allergenfritt eftersom han är väldigt känslig. På förskolan t.ex. har han fått allergiska reaktioner om han suttit och ätit på en stol som inte varit nitiskt rengjord.
  • Anonym (Gästfri)
    Fågel Flax skrev 2019-03-15 12:09:53 följande:

    När det gäller bakning tycker jag att Oatly Deluxe havremjölk är bäst, för den är krämigast.

    När det gäller vispbar grädde så föredrar jag Alpro, och då vispar man den med några få droppar pressad citronsaft i. Citronen gör dels att grädden får en fräsch smak, men framförallt så blir den bättre vispad och på kortare tid. Annars har den ibland en tendens att vara mjuk.

    När det gäller vaniljsås så är Oatlys färdiga väldigt god. Det kan du ha till äppelpaj, blanda till fyllning, eller till en fruktsallad, till exempel.

    Det finns vissa märken smördeg i frysen som är mjölkfria. Går att göra med syltfyllning, eller vilken fyllning som helst.

    Sockerkaka och rulltårta finns det bra varianter på recept. I den rödrutiga boken Sju Sorters Kakor finns en sockerkaka som funkar bra som tårtbotten, som har pressad apelsin som bindemedel. Även kladdkaka, och i princip det mesta av vanliga recept går att göra om.

    Har inte varit vegan alltid, och har gäster som inte är det, de märker inte någon skillnad i smak, på det mesta. Alltifrån friterade munkar till snoddas går att göra.

    Äggersättning kan vara 1 msk sojamjöl plus lite havregrädde per ägg i receptet. Funkar då bäst om det är max två ägg i originalreceptet.

    Eller i kladdkakerecept fungerar kikärtsspad, men det blir då en liten bismak av det. Recept finns isåfall på sajten Jävligt Gott. Samma med maräng, det går att göra på kikärtsspad.

    En del använder Chiaägg, alltså chiafrön som lagts i blöt och blivit som gelé. I bakning har jag inte provat det, men det funkar jättebra som bindemedel i biffar och dylikt. Vissa gör Chiayoghurt i höga glas och varvar med kaksmul och sylt etc.

    I en del recept är det naturligt äggfritt, och kanske äpplemos eller banan i istället.

    Vanliga chokladbollar typ Delicato kan man göra, eller köpa Delicato i affären. Små mördegskakor gör man lätt och snabbt också.

    Annars är det inte fel med en gofika-buffé, där det finns olika att ta av, och då behöver du inte checka av alla rutor med alla bakverken, det är kanske lättare. Och frukt till det.

    Beroende på var du bor kan kanske annars ett bageri hjälpa till!

    Finns massor! Lycka till!


    Tack för tipsen! Ägg behöver jag inte byta ut. Personen är bara allergisk mot mjölkprotein.

    Kan man göra Oatlys färdiga vaniljsås tjockare så att det blir vaniljkräm? Får testa den. Jag har testat mjölkfri mjölkchoklad gjord på havre och den smakar bara havre och socker (synd på de 89 kronorna!) och Oatlys havremjölk smakar ju också bara havre - inte konstigt såklart.
  • Anonym (Gästfri)
    Fågel Flax skrev 2019-03-15 12:12:55 följande:

    P.S Angående glass så gillar jag Ben & Jerrys. Eller hemmagjord kan också bli väldigt bra. Tofuline tycker jag inte om, eftersom den smakar som du säger syntetiskt. Vill du servera sorbet så är Sias mangosorbet vegansk, och god.


    Sorbet är ju ett jättebra tips! Tyvärr har jag ingen glassmaskin, annars hade jag enkelt vetat vad den innehöll, så tack för tipset om Siaglass. Man kan ju göra glass av frusna bananer också. Det kan jag göra själv.
  • Anonym (Gästfri)
    Hejhoppsan skrev 2019-03-15 18:02:16 följande:
    Absolut, det blir ju samma sak som rulltårta men i en annan form. Och det låter väldigt gott!
    Fast det blir ju som att äta 3-4 stora bitar rulltårta...  Kanske går det att göra marängsmörkräm på mjölkfritt margarin? Då blir det ju lite mindre "fettig" konsistens.
Svar på tråden Vilken mjölkfri mjölk och grädde är godast/bäst?