• Anonym (L)

    Varför har ni inte Facebook?

    Facebook blir det man gör det till. Man behöver inte göra offentliga statusuppdateringar. Man kan dölja så man inte ser vad andra uppdaterar. Man kan dölja ens vännerlista. Man kan vara med i stängda grupper. Skicka privata meddelanden till familj och vänner som bor långt bort. Eller så kan man rapportera om varenda steg man tar, hålla koll på vad grannens kusin sysslar med, använda det som en källa till nyheter osv osv.

    Själv skulle jag inte klara mig utan FB. Jag har flyttat till andra sidan sverige och har hela min familj + alla vänner långt härifrån. Jag skulle vara helt isolerad utan FB. Klart jag skulle kunna skicka sms, men skriver mycket hellre på ett tangentbord än via mobilen + att det blir extra jobb att först behöva ladda över bilder till mobilen för att kunna skicka. Det är dessutom mycket lättare med gruppchatter (har tex en för min familj) på fb än det är via sms..

  • Anonym (L)
    EmberEyes skrev 2019-03-15 07:25:20 följande:

    Jag har inte FB för det primärt känns som plattform för att "skryta" om vem som antingen har mest perfekt liv eller vem det är mest synd om. Orkar inte hålla på och tävla om flest likes, flest "vänner" osv.
    Dessutom så innerligt trött på alla draman, speciellt bland de lite yngre användarna, som tror att om man inte kommenterar eller gillar varje inlägg så är man inte kompisar längre.

    Plus jag har inte tid att hänga på fejjan hela dagarna och pallar inte stressen av att vara konstant tillgänglig och uppdaterad i allas liv.


    Wow. Jag är otroligt glad över att jag inte är 15 längre.
    Tycker det är rätt fascinerande hur olika man kan uppfatta samma sak. Jag har aldrig upplevt hetsen kring flest vänner, att det skulle vara drama eller att folk förväntar sig likes och kommentarer hela tiden. Inte heller pressen att man måste sitta inloggad på FB konstant.
    Är det ens egna förväntningar som skapar krav som inte finns? Vilka man har turen/oturen att umgås med? Ålder?
  • Anonym (L)
    EmberEyes skrev 2019-03-15 08:30:32 följande:
    Jag är 40+, inte 15. När jag hade FB hade jag kontakter mellan 13-78 år, de flesta i spannet 25-55.

    Jag tror inte det var mina egna förväntningar, jag sket liksom fullständigt i vem som lagade mest nyttig mat eller vem som gick och sket eller vem som var kompis med vem.

    Däremot så hörde man ju hur det pratades bakom ryggen på folk. "Jag och XXX är inte speciellt bra vänner längre, hon gillar ju aldrig mina inlägg", eller "YYY är alltid så sen med att kommentera, sitter hen bara uppkopplad två ggr om dagen?", eller "Varför hinner inte ZZZ baka sitt eget surdegsbröd, hen har ju sambo! Både Petter och Sara hinner ju, och de är ensamstående föräldrar!", osv.
    Oj. Jag vet inte vad jag ska svara på det här. Tragiskt. Tack och lov så kan jag inte relatera till det där beteendet över huvud taget.

    Jag förstår varför personer som upplever FB sådär slutar använda det, men jag hoppas att personer som inte använder FB förstår att det går att använda plattformen på andra sätt än vad dom gjort.
  • Anonym (L)
    EmberEyes skrev 2019-03-15 16:23:48 följande:
    De jag hade på FB var knappast min umgängeskrets. De jag umgås med har jag kontakt med i verkligheten och inte via sociala medier.
    FB var för mig ett nätverk där jag samlade gamla klasskamrater, kollegor, kursare och annat folk som jag inte umgås med. Jag tyckte på den tiden att det var väl kul att veta vad Lotta från gymnasiet eller Stina från fotbollen på mellanstadiet höll på med, eller någon kollega man inte sett på 10 år hittar på nu.
    Fast om det inte är din umgängeskrets så spelar det väl inte så stor roll om dom anser att ni inte är så nära vänner för att du inte gillar/kommenterar tillräckligt mycket/snabbt - ni ÄR ju inte så nära vänner?

    var det länge sedan nu slutade använda fb? Sedan dom slutade med kronologiskt flöde är min uppfattning att folk inte ens utgår från att man fått deras uppdateringar...
  • Anonym (L)
    Anonym (hasse) skrev 2019-03-16 09:48:42 följande:

    För att jag klarar mig bra utan. Jag vill inte att andra människor ska känna att de vet saker om mitt liv genom att sitta bakom en skärm och läsa och titta på bilder om mitt liv. Facebook förstör människans självständighet och individualitet.


    Du vet att du inte måste skriva om ditt liv och lägga upp bilder på FB, det är absolut inte obligatoriskt :) Själv har jag nog inte lagt upp något på flera år.
  • Anonym (L)
    Anonym (Miss Demeanor) skrev 2019-03-15 18:23:59 följande:

     Jag har en släkting som jag stör mig rejält på bara och hen tog jag bort till sist, avskyr snokare som inte postar något alls själva.


    Snokare? Du vet att man kan använda FB på olika sätt? Och bara för att personen själv inte lägger upp något så behöver det inte betyda att personen "snokar runt" :)
    Jag lägger aldrig upp något själv, utan använder fb till att hålla kontakt med folk. Chattar, deltar i grupper och håller koll på evenemang. Har heller inte alls koll på vad andra lägger upp eftersom det är dessa tre användningsområden jag har fokus på. Trist om någon skulle ta bort mig på grund av det. Känns ju ganska dramatiskt dessutom, speciellt när det gäller en släkting.
Svar på tråden Varför har ni inte Facebook?