• Pope Joan II

    Är så trött!! Syskonbråk o annat!

    Anonym (Ts) skrev 2019-03-15 10:03:18 följande:
    Men kan verkligen inte en 3 åring leka själv? Jag ser det på vänners barn när vi ses ihop. Sonen sitter klistrad på mig och vill ha mig med i allt eller bara inte leka helt enkelt. Alla andras barn springer runt i parken eller börjar leka med leksakerna. Förstår att de inte kan leka långa stunder men iaf 5 min i stöten eller?? :-/
    Jag skulle säga att det förmodligen är vanligare att de inte kan det än att de kan det. 3-åringar leker gärna med andra barn - oftast bredvid dem.

    Han kan leka, och det är huvudsaken. Det är inte alls viktigt att han inte kan leka själv. Att han vill ha en förälder som speglar hans lek och som interagerar med honom i det han gör är helt normalt och väldigt väldigt vanligt. 

    Många vuxna som själva blivit föräldrar verkar tro att det där med lek på något sätt skulle innebära frigjord ensamtid för föräldrarna där de kan dricka kaffe och ägna sig åt annat, men lek är en färdighet som barn måste tillägna sig genom träning och den är bland annat till för att främja deras utveckling, deras förståelse av omvärlden, konfliktträning och övriga sociala samspel och för majoriteten mindre barn är det väsentligt att vuxna finns bredvid dem när de ska leka. 

    Att din son är extra angelägen om din närvaro och ditt deltagande är för att ni har fått barn tätt. Han måste förstås hålla ögonen på både lillebror och dig och han vill givetvis ha en stor del av samvarokakan. 
  • Pope Joan II
    Anonym (Ts) skrev 2019-03-15 16:26:14 följande:
    Tack. Fast han kan ju inte leka?? Han kan inte sitta och bygga duplo själv? Han kan inte rolleka ensam? Han kan inte göra dessa saker ens om man är med. Rollek då. Bygga duplo/magneter kan han göra korta stunder själv men oftast inte. Utan vi ska vara med. Hela tiden. Nu tog han ner ett spel. Det där spelet med fiskarna som går runt. Han ville spela. Slutar med att han sitter och gör allt annat med spelet än att spela.

    Frigjord tid till att dricka kaffe? Älskar såna kommentarer och bemödade mig därför inte kommentera just den kommentaren.
    Rollekar och speciellt som ensamlek är att ha för högt ställda förväntningar på en 3-åring, tycker jag. Fantasilekar som att en spade är ett flygplan som de vill visa sin mamma eller pappa, visst - men att rolleka på det sätt du tycks mena och under längre stunder kommer senare. 

    Jag menade inte specifikt dig och inte specifikt kaffe, men det är frustrerande för den förälder som tror, hoppas eller behöver ensamhet i några större kvantiteter att ha små barn och att ha dem tätt. Om du inte hoppas på så mycket annat än hur det just nu är och är följsam i det så slipper du väldigt mycket av den frustrationen och besvikelsen. 

    Jag tycker för övrigt att hans beteende låter helt normalt för åldern. Det kan givetvis ändå visa sig senare att han är funktionsnedsatt på något sätt, det kan ju inte jag veta men på beskrivningen av honom i tråden tycker jag att han låter som väldigt många 3-åringar är. 
  • Pope Joan II
    Anonym (Ts) skrev 2019-03-15 20:15:12 följande:
    På det sättet som du beskriver rollek kan han göra. Lite då och då. Men tycker att om rolleken kommer senare, dvs den med jämnåriga leka mamma pappa barn, leka ambulans eller vad det nu kan vara, varför flaggar de på förskolan? Det är den sak de hela tiden nämner för oss att han inte riktigt greppar. Allt annat utvecklas han fint i. Men hans lek är enformigt, och bygger mkt på vuxennärvaro och kunskapsinhämtning. Förstå mig rätt, jag är så stolt över honom och hoppas verkligen att han fortsätter ha den vetgirighet och nyfikenhet han har idag. Alla dagar i veckan framför att leka med bilar och dockor (om jag måste välja). Men samtidigt så är ju leken oerhört viktig för barn. Och att så småningom få igång leken med jämnåriga.

    Jag har faktiskt inget emot att ha varken honom eller lillebror nära. Det är de dagliga konflikterna med lillebror som framförallt tär. Och då gör sig de andra sakerna påmint också. Att han inte kan sysselsätta sig själv då t ex 10-15 min i sitt rum där han får vara ifred från lillebror och pyssla med sitt. Nej då ska mamma också vara med. Men det går ju inte alltid. Kvittar vad någon säger. Det går ju inte att ha sina barn klistrade vid sig 24/7. Lillebror kan sysselsätta sig bättre själv då. Sätter man ett pussel eller någon aktivitetsleksak framför honom så vet man att man iaf hinner slänga in disken i maskinen innan han är tillbaka.

    Men absolut. Alla barn är olika. Storebror har alltid varit nära mig sen bebis. Hör nog ihop med hans start i livet. För tidigt född med två månader. Intensivvårdad en månad och inneliggande totalt 2 månader. Massa uppföljningar etc. Jag har hållit honom extremt nära hela tiden.

    Dagar som dessa när hela familjen är sjuka och jag känner att jag går på knäna av allt skrik och gnäll och gnabb mellan bröderna så känns allt bara tyngre och jobbigare än vad det är om några dagar.

    Vad gäller funktionsnedsättning så ja, det återstår väl att se. Jag känner inte att han skulle uppfylla kriterier fullt ut för t ex autism. Men drag av AST möjligtvis.
    Ja, det tycker jag är olyckligt att förskolan håller på att flagga för och dra upp som något som kan bli bekymmersamt eller som redan är det. Möjligen beror den sortens kraftigt överdriva nit på en överkompensation för att förskola och skola tidigare lät så många barn som i efterhand visat sig ha påvisbara svårigheter som lett till att de så småningom fått en diagnos klara sig utan hjälp och extra resurser. Kanske kan det vara på det sättet. 

    Problemet är att förhållningssättet, att tidigt varna för vad de menar kan visa sig vara avvikelser, är att det stressar och oroar föräldrar som därigenom får ganska orealistiska och emellanåt orättvisa förväntningar på deras barn och barnens förmågor. Det ger sedan en frustrerad förälder som i sin tur ger barn som känner av att de borde prestera men vars mognad inte medger det precis i den period det önskas vilket leder till ännu mer frustration hos föräldern och så är den onda cirkeln ett faktum.

    Olyckligt tycker jag.

    För övrigt tycker jag att du gjort och gör alldeles rätt i att möta och tillgodose hans större närhetsbehov. Det kan aldrig någonsin bli fel, och även om du är trött särskilt under sjukdomsperioder så kommer det snart dagar när du inte är så trött och i stället kan titta på resultaten av dina känslomässiga investeringar och känna dig glad över att du gjorde dem. 

    Tänk också på att han faktiskt fortfarande är hemskt liten. 
Svar på tråden Är så trött!! Syskonbråk o annat!