• jrockyracoon

    Ser ingen mening med livet som förälder...

    Anya85 skrev 2019-03-15 19:48:47 följande:

    Nu är det bara två månader kvar tills min unge kommer, och jag känner att jag blir alltmer övertygad om att jag inte är mamma-material. 

    Jag hatar barn till att börja med. Allt som har med barn att göra är tråkigt. Jag vill aldrig umgås med eller ens ta i andras barn. Jag känner inte att jag vill umgås med eller ta hand om mitt eget barn heller. Jag har fått löfte om au-pair, om mycket avlastning från mannen, och tom planerat kejsarsnitt o ingen amning. Men jag känner ändå att allt är skit med det som komma skall... Jag har försatt mig i en rävsax och vet inte vad jag ska göra för att ta mig ut... 

    Jag gick med på att skaffa ett barn för min partners skull, men nu känner jag bara att det var ett jättestort misstag. När jag tänker på framtiden ser jag bara mörker framför mig. Är helt övertygad om att jag kommer vantrivas nåt så fruktansvärt och att jag slutligen bara kommer stå inför två val; att lämna mannen och barnet, eller ta livet av mig. Problemet är att jag verkligen älskar min man, och vill inte lämna honom... 

    Jag kan verkligen inte se något roligt alls med det kommande föräldraskapet... när jag tar upp det här med min man blir han bara arg och börjar rada upp grejer som är roliga med barn: att lära dom saker, att gosa etc. Inget av detta är något som jag tycker verkar kul för fem öre... Jag tänker bara ut planer för hur jag ska kunna slippa barnet så mycket som möjligt, med au-pair, jobbresor, dagis etc. 

    Vad hade ni gjort? Finns det något hopp för mig? (Går regelbundet hos psykolog för detta, men känner inte att det hjälper)


    Du har rätt i att det är mycket arbete och stort ansvar med ett barn. Men barnet som du kommer att få är inte ett barn vilket som helst, det är ju en egen individ. Den här individen kan du välja att börja älska. Om du gör det kommer allt slit kännas som att det är värt det. Det kanske t.o.m. kommer kännas roligt att göra de "jobbiga" sakerna just för att du gör det för och med en person som du älskar.

    Innan barnet har kommit kanske man ogillar barn i allmänhet, och därtill inte tycker att det är kul att ta hand om ett barn. Men det betyder inte nödvändigtvis att man kommer ogilla den här unika individen som dyker upp, och inte heller nödvändigtvis att omhändertagandet av den unika individen blir tråkigt.

    Barnet är inte ditt, det är sitt eget. Försök ändra din inställning till att du ska träffa en ganska skön ny individ. Är inte den grejen ganska spännande? Och du kan försöka hitta sätt att umgås med barnet som passar dig, du behöver inte följa mallen eller andras förväntningar så länge som du håller dig inom ramen för en bra omsorg för barnet.
  • jrockyracoon
    Plupp73 skrev 2019-03-16 08:36:52 följande:
    Hur fn kan man svara någon så?? Empatistörning? Låter som om du inte borde vistas i närheten av barn själv....

    TS! Viktigt att du och din sambo/man pratar om hur ni löser situationen om du känner likadant när barnet kommit.

    Saker man kan göra:

    - skippa amningen alt köpa bröstpump på Apoteket så att han sköter en stor del av matningen och du blir mindre bunden

    - förbered på att han går på tidig pappaledighet och att du tar kort eller ingen helledighet, och istället får vara mamma enstaka dagar

    - inse att man kan leva ett mycket aktivt och fritt liv när man har ett enda barn, ett barn kan tas med på hiking, tältning, resor, vandringar osv. Inga problem.

    - se till att träffa vänner! Förklara detta för dem, och de kan stötta upp och vara insatta - och hålla bebisen mycket när ni ses

    Jag tror att det här kommer att gå bra. Jag kände som du, har tre barn, och blir allt mer förälskad i mina fantastiska döttrar ju äldre de blir! Nu är de 16, 14 och 10 år...

    Nu gör vi jättemycket ihop, ser filmer, badar bastu, vandrar, pratar på kvällarna osv. Det är helt underbart. Men jag kommer aldrig att bli en typiskt barnkär person, gillar inte att leka, och inget gulligull.

    Har haft lite skuldkänslor genom åren över det, men med åldern lär man att acceptera sig själv som man är, och med mognad slutar man döma andra.

    De som dömer dig hårt här har inte själva nått så långt i vidsynthet och mognad, och jag tycker snarare sybd om deras barn. Det är viktigt att man kan se att människor är olika, och att vi alla gör vårt bästa.
    Du ger en del bra råd, men jag har en synpunkt.

    Jag tror inte på rådet att TS ska överlämna ansvaret för barnet till pappan och "fly" bort från barnet och situationen. Det är jätteviktigt för anknytningen att mamman umgås med barnet och har nära kroppskontakt under de första åren. Det kan hon inte kompensera för genom en större närvaro senare.

    Man löser inte problemet genom att fly, utan istället behöver TS fortsätta jobba med sig själv, gärna med fortsatt hjälp av terapeut/psykolog och försöka hitta sin väg att komma ur sina destruktiva tankar och känslor. Om hennes negativa känslor kvarstår efter förlossningen så är det bra om hon har professionell hjälp.

    Visst är det bra om pappan kan steppa in och erbjuda henne extra andrum och stöd ibland om det behövs, men hon behöver möta de utmaningar som ett barn innebär för henne och inte undvika dem.

    Det kan ju absolut vara så att man vid en viss tidpunkt inte gillar att gulla med barn eller leka med dem, men det är inte synonymt med att det behöver vara så framledes. Man kan ju utvecklas och ändra uppfattning. Men det gör man antagligen inte om man helt lastar över ansvaret till pappan för dessa aktiviteter.
  • jrockyracoon
    Glinda från Oz skrev 2019-03-19 11:07:16 följande:
    Självklart är man inte automatiskt en bra mamma för att man älskar sitt barn men man är automatiskt en dålig mamma om man hatar sitt barn. Det finns alltid förklaringar till att någon misshandlar sitt barn (som ts kommer göra) det går att förstå och känna med men tillskillnad från dig tar jag alltid utan undantag offrets parti. Jag har mycket svårt att förstå att du kan vara för barnmisshandel och anse att någon har en empatistörning om man inte tycker det är positivt att misshandla sitt barn, är du säker på att du är psykiskt frisk?
    Kanske det är så att de som reflekterar över sina problem och frågar om hjälp och går till psykolog får resurser och hjälp tillräckligt för att kunna bli fantastiska föräldrar.

    Det är smått löjligt att fantisera ihop att TS kommer misshandla sitt barn, enbart för att hon i detta läge tvivlar på sin förmåga att älska barnet och omhänderta det. Snarare är det ett sunt beteende av TS att ärligt våga berätta om sin situation och söka stöd och hjälp!

    Tyvärr får hon ju inte det av dig, utan du väljer att fördöma henne för misshandel av ett barn hon ännu inte ens har fött.

    Man slår sig för pannan...
Svar på tråden Ser ingen mening med livet som förälder...