• Ellie

    Vabba när andra föräldern är ledig?

    Anonym (Liv) skrev 2019-03-16 07:51:58 följande:
    Nej man får inte vabba för att ordinarie vårdare är bortrest. Om du inte får lön från jobbet för att stanna hemma pga risk så ska du gå till jobbet såsom alla andra gör. Du ska inte göra egna bedömningar. Det gör AG. Din sambo bör ta hand om sitt sjuka barn tillsammans med syskon. Det är så man gör. Halva familjen ska väl inte resa bort för att en får magsjuka och sen förvänta dig få ersättning för det från FK.
     Man får lov att vabba om den andra föräldern är bortrest. Det har jag gjort flera gånger. Man fyller då i "nej" på om den andra föräldern jobbar, och under "övrigt" skriver man att personen är bortrest.


  • Ellie
    Anonym (Liv) skrev 2019-03-16 08:26:49 följande:
    Märkligt. Då kan man ju sätta det i system. Skönt att kunna vabba då och då för att få ledig helg och hävda att sambon är bortrest. Blir inte klok på FK:s regler.
    Ja, fast det är ju samma sak som vilken vardag som helst. Klart det går att fuska med vabb och vara hemma fast barnet inte är sjukt på samma vis som det går att hävda att barnet är sjukt på helgen och att partnern tyvärr jobbar/är bortrest.
    Hittar man på bortrest partner eller hittar på sjukt barn är det bedrägeri.
  • Ellie
    Anonym (Liv) skrev 2019-03-16 09:52:41 följande:
    Är det en arbetsresa som mamman gör så vabbar pappan. Är det semesterresa så har man ordnat omsorgen ifall barnet blir sjukt. Pappan är ledig med semester, föräldradag eller så tar barnvakten som ändå skulle passa barnet när det var friskt hand om det sjuka barnet.
    Som tur är finns ingen lag som säger att man måste tvinga på barnvakten ett kräksjukt barn, eller ens ett barn med lättare förkylning och feber. Det är alltså ok att vabba trots att andra föräldern är bortrest på semester.
Svar på tråden Vabba när andra föräldern är ledig?