• Äldre 19 Mar 17:25
    458 visningar
    4 svar
    4
    458

    Västkusten 2019

    Hej,

    Jag har fått höra att jag "lovat" barnen en resa till västkusten i sommar. Så det är upp till bevis antar jag...

    Barnen är flicka på 10 och pojke på 7.

    De har aldrig upplevt det där med fiska krabbor och bo i stuga på campingsområde osv.

    Jag har romantiserat berättelser om när jag var i deras ålder och reste till grebbestad med min familj och nu vill de också uppleva detta underbara sverige.

    Tidigare har vi bara rest utomlands och ofta all inclusive, vilket inte alls är min grej egentligen, men det är dags för en ändring och barnen är positiva till "äventyret".

    Jag själv har inte satt foten på västkusten sedan dess så jag känner mig helt handfallen nu när jag letar. Vart åker man? Vart bor man?

    Jag är rätt så gammalmodig utav mig så det behöver inte vara en massa vattenland och sånt men det är väl ingen dealbreaker om det skulle finnas. Jag ser gärna att barnen kliver ur sin bortskämda komfort och finner ett intresse utav att exempelvis ta en trampbåt ut en bit för att fånga de där större krabborna och akta sig för brännmaneter osv. Att vi sedan tar fram en grill varje kväll med mera.

    Har ni några tips till en oerfaren resenär?

  • Svar på tråden Västkusten 2019
  • Äldre 19 Mar 19:18
    #1

    Trampbåt?
    Vattenland?
    Fiska "större krabbor"?

    Alltså, det är visst flera som måste ut ur sin Comfort zone ;)
    Vattenland finns i Skara och det är så långt från västkusten du kan komma. 
    Trampbåtar lär du hitta i Spanien och varmare länder eller möjligen på Skansen.

    Jag föreslår att du utgår från turistföreningens hemsida eller någon annan sida "semestra med barn" där du kan söka på aktiviteter. Sen bokar du bara en stuga eller blir lite wild and crazy och tältar i skogen. För stugor och campingplatser finns i princip på varje ort som har mer än 100 invånare. 
    Sen skadar det inte om du läser på om området du reser till. Som hur och när "större krabbor" fiskas och var man hittar trambåtar och vattenland...

    Åker du till västkusten så ta med badskor, det finns miljarders triljoner av japanska ostron vid stränderna. De är sylvassa och satans påfund. Så utan badskor skär man förr eller senare upp fötterna. Såren blir djupa och det blöder som satan. (De är en invasiv art, något att läsa på om ;))

    www.vattenkikaren.gu.se/fakta/arter/crustace/decapoda/carcmaen/carcma1.html

  • Äldre 19 Mar 21:00
    #2

    Oj såpass.

    Ja alltså för ca 25 år sedan åkte jag minsann trampbåt i grebbesta och fiskade större krabbor. Typ sådana krabbor. Med klädnypa, musslor och en rulle med snöre.



    Om sånt finns kvar nu vet jag inte. Jag har som sagt mestadels semestrat på lyxigare hotel osv. Jag letar inte efter någon bear grylls upplevelse direkt för familjen. Men mer att barnen får känna och klämma lite på vad sverige har att erbjuda.

    Med vattenland menade jag sådana vattenburna parker eller liknande. Jag vet att skara vattenland inte ligger där haha.

  • Äldre 19 Mar 21:46
    #3

    Vi semestrar varje sommar på Bjärehalvön och Kullahalvön. Det är ju inte den nordligare delen av västkusten förstås utan Skåne, men helt fantastiskt och väldigt barnvänligt. Campa kan du göra överallt, ex i Torekov. Då kan ni besöka Hovs Hallar och bada från klipporna där, fiska (små) krabbor i småbåtshamnen, ta lilla färjan över till Halland Väderö en dag, eller besök Båstad nån dag kanske. Hyr cyklar och cykla längs med Bjärekusten, så himla mysigt. Eller vandra en dag längs Skåneleden som följer havet längs hela Bjäre. Det gjorde jag alltid som liten med mina föräldrar. Ängelholms hembygdsparken har en äventyrsbana i trädtoppar som säkert är jättespännande för lite äldre barn. De har även gratis teater, en hel del djur man kan klappa osv.

    En tur till Kullahalvön på andra sidan bukten (ca 45-50 min bil från Torekov) där man kan äventyrspromenera sig ner till Lars Vilks Nimis är världens grej för barn i dina barns åldrar! Ta med picknick och låt barnen klättra i tornen. Besöka fyren i Mölle (utsikten!) brukar vi också göra och sen äta lunch på Krukmakeriet i Mölle. Sen kan man fika på mysiga Flickorna Lundgrens café som är väldigt pittoreskt. Eller ta en tur till Hbg och kanske ta färjan över till Helsingør. Finns en massa outlets i Höganäs om man gillar sånt. Har aldrig besökt Tropikariet i Hbg men har läst bra recensioner om det. Kanske värt ett besök?

    En av de bästa grejerna med allt detta är att det är så pass nära till allt på Bjäre. Med bas där hinner man med att vara både lite naturnära och barnvänlig men ändå äta gott och sightseea!

  • Äldre 19 Mar 21:48
    #4

    Sälsafari utgår förresten från Torekovs hamn, det har jag länge tänkt åka på men har lite för små barn än tyvärr!

Svar på tråden Västkusten 2019