• Anonym (TS)
    Äldre 20 Mar 16:56
    1845 visningar
    34 svar
    34
    1845

    Pojke 7 år med ADHD - Aptitlöshet av medicin, vad göra?

    Min sin fick sin ADHD diagnos för över 1,5 år sedan. Han började medicinera med Equasym för cirka 6 månader sedan och vardagen och skolan fungerar såååå mycket bättre. Han har koncentrationen och impulskontrollen och är inte lika hyperaktiv som gör att de andra barnen inte upplever honom som elak och störig. Han kan följa med på lektionerna osv.

    Men biverkningarna.

    Han har redan från början varit liten i maten, men nu är det extremt. Han äter bra frukost hemma, men äter sen typ 2 små tuggor till lunch och många gånger vägrar Han äta middag alternativt äter två små tuggor. Kvällsfika äter han bra samt typ en frukt till mellis. Men detta är inte nog. Han har senaste månaden gått ner 1 kg, det är nu senaste månaden jag vägt honom hemma.

    Sömnsvårigheter också. Det har han haft sedan innan också. Insomning speciellt. Han har fått melatonin för detta och det fungerade klockrent fram tills han började med medicin mot ADHD. Han har fått höja dosen, vilket inte hjälper alls. Han har fått tilläggsmedicinering mot ADHD med en svagare dos vid lunch för att se om det påverkar att han somnar lättare när effekten från medicinen sitter kvar, men inte.

    Jag börjar fundera på att ge upp medicinering, samtidigt mår han mycket bättre och trivs mycket bättre i skolan och har kompisar som vill vara med honom.

    Vad gör man!?

  • Svar på tråden Pojke 7 år med ADHD - Aptitlöshet av medicin, vad göra?
  • Äldre 20 Mar 17:02
    #1

    Jag skulle inte ge upp medicineringen. Det brukar bli bättre med aptiten. Försök hellre hålla lunchdosen ganska lågt och att han hinner äta lunch innan han tar den dosen (och även äter frukost innan han tar morgondosen).

  • Äldre 20 Mar 19:01
    #2

    Enligt min sambo som är psykiater en mycket vanlig biverkan på dessa typer av mediciner. Vikten skall mätas tätt av det skälet. Ring till BUP vid viknedgång. Kanske behöver han tom näringsdrycker för att klara upp att hålla vikt

  • Äldre 20 Mar 19:22
    #3

    Har en pojk med adhd diagnos med liknande problematik kring maten. Då medicinen är så kortverkande så har vår son i perioder medicinuppehåll på helgerna för att hinna äta ikapp lite. Han behöver också sin medicin för att klara skolan.

    Prata med er utskrivande läkare och se. Kanske kan det vara ett alternativ för att få upp vikten lite.

  • Anonym (Julia­)
    Äldre 20 Mar 20:18
    #4

    Det är ett elände med dessa ADHD mediciner, när det kommer till aptit. Jag började med Concerta i vuxen ålder. Jag gjorde så att jag tog två dagar utan medicin varje vecka för att kunna äta ikapp vad jag missat. Kanske kan din son vara utan medicin på helgen?

  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Äldre 20 Mar 21:21
    #5

    Han äter sällan medicin på helgen. Det är oftast om vi ska göra något speciellt som kräver mer av honom ex. kalas som vi ger honom medicin.

    Han har dålig aptit även sedan innan och således även när han är utan medicin.

    Jag har tagit upp detta med hans föreskrivande läkare så får se vad denne säger.

    Tycker det är trist när medicinen ger positiv effekt på skolgången och kompisrelationer, vilket också Känns viktigt. Men just aptiten och sömnen är värst och det är trist. Han somnar sent på kvällarna vilket medför att han är väldigt trött på dagarna och inte riktigt orkar med hela skoldagarna.

    Att han sen inte Äter och är väldigt aktiv medför ju såklart att han går ner i vikt... Vill bara försöka bromsa det också. Han växer och behöver den näring han kan få!

  • Äldre 21 Mar 10:18
    #6

    Är det viss mat som är lättare att få i honom än annan?

    Pannkakor är mitt hemliga vapen. Det går nästan alltid att boosta lite med det.

  • Äldre 21 Mar 20:34
    #7

    Vi har två barn med adhd. Vi måste berika maten med så mkt fett vi kan. Tjocka lager fett smör på mackorna, dubbla pålägg gärna nåt fett pålägg. Mkt grädde o smör i maten. Minstingen får också 2-3 näringsdrycker om dagen. Han äter nästan INGET i skolan förutom en näringsdryck. Samt att jag ger honom multivitaminer i tablettform på morgonen o multivitaminjuice.

    Jag försöker också sockra lite på det jag kan då socker kan höja suget lite.

    Hos en dietist kan ni få utskrivet näringsdrycker el näringspuddingar med olika smaker.

    Dietisten kan också skriva ut ett kostintyg för önskekost/berikad kost osv. Min son får välja några maträtter han gillar bäst o då kan han få dessa istället. Tyvärr har han så mkt adhdmedicin att han har noll aptit så tyvärr hjälper önskekosten inte särskilt mkt. Han brukar ändå äta bra när medicinen gått ur kroppen på sena eftermiddagen/tidiga kvällen.

    Försök ge er son mat han älskar så ofta ni kan.

    Vi håller också upp med medicinen på helger o lov om vi inte ska göra ngt speciellt.

    Ang sömnen finns det sömnmedicin de kan få som funkar bättre än melatonin men det får ni ta med läkaren. Vilket styrka på melatoninet får han?

  • Anonym (J)
    Äldre 21 Mar 21:12
    #8

    Byta medicin kanske kan vara ett alternativ?

  • Glinda från Oz
    Äldre 27 Mar 19:28
    #9
    -1

    Sluta ge honom droger! Det borde inte vara lagligt att ge barn adhd medicin. Istället tycker jag du ska testa naturliga metoder, omega 3 är jättebeslag det finns en del andra bra kosttillskott också. Så behöver man anpassa så skolan fungerar. Det kan handla om att kunna få gå undan ibland, olika sätt att få mer arbetsro mm motion är ett måste, det mår alla bra av men det är extra viktigt för de med en adhd diagnos.

  • Äldre 27 Mar 23:24
    #10
    +1
    Glinda från Oz skrev 2019-03-27 19:28:07 följande:

    Sluta ge honom droger! Det borde inte vara lagligt att ge barn adhd medicin. Istället tycker jag du ska testa naturliga metoder, omega 3 är jättebeslag det finns en del andra bra kosttillskott också. Så behöver man anpassa så skolan fungerar. Det kan handla om att kunna få gå undan ibland, olika sätt att få mer arbetsro mm motion är ett måste, det mår alla bra av men det är extra viktigt för de med en adhd diagnos.


    Skönt att du forskat och vet bättre än läkarvärlden i detta ämne. Hur kunde vi missa att det räcker med lite omega 3 och en löptur för att fixa detta? Tur att du finns som kan berätta det för oss!

    *hrmmmpuckohosthost*
Svar på tråden Pojke 7 år med ADHD - Aptitlöshet av medicin, vad göra?