Inlägg från: Anonym (Ts) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ts)

    Någon som vet lagar kring SIP möte gällande barn?

    Nu behöver jag hjälp!

    Jag har letat överallt om lagar gällande SIP för minderåriga. Soc nekar en viss person tillträde på mötet som enligt vårdnadshavare väger tungt på just då. Det är alltså av stor vikt att personen får vara med. Men soc nekar.

    Barnet är placerat enligt SOL. En placering ena vårdnadshavaren önskade pga olika anledningar.

  • Svar på tråden Någon som vet lagar kring SIP möte gällande barn?
  • Anonym (Ts)

    Enligt oss så finns ingen vettig förklaring. Och för oss är denna person otroligt viktig att ha med.

    Vi känner oss överkörda då vi inte har någon lagstadga bakom oss.

  • Anonym (Ts)

    Personen är ett nuvarande familjehem som ska göra en överlämning till nya familjehemmet. Det är alltså ytterst viktig information om barnet som denna besitter.

    Enligt soc är nuvarande familjehem opassande att närvara på mötet trots att barnet bott där i 6 månader. Då vårdnadshavare har blivit överkörda av soc tidigare och nu har mer "bevis" för sitt utsago så verkar soc vilja mörklägga. Dom menar på att nuvarande familjehem kan träffa enbart vårdnadshavare en stund innan själva mötet men måste sen avvika.

  • Anonym (Ts)
    Anonym (mmm) skrev 2019-03-29 22:08:00 följande:

    I mina öron är det väl helt självklart att det gamla hemmet ska vara med. Jag har ingen erfarenhet av just familjehem eller SOL men jag har närvarat på många SIP-möten kring skola/BUP och då har det aldrig nekats att tex en stödperson skulle få vara med så jag har svårt at se att en instans kan förbjuda en annan instans att vara med? 


    Eller hur?! Jag menar, personen i fråga utgör liksom ingen fara för barnet eller någon annan. Men familjehemsbehandlaren menade på att mötet skulle bli så "negativt" om gamla familjehemsmamman är med. Jag vet ju att deras utgångspunkt är att mörka det mesta som hänt, så därför blir jag så frustrerad över att inte hitta underlag som hjälper oss.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Soc sekr) skrev 2019-03-30 09:00:58 följande:

    Låter märkligt. Vårdnadshavare måste ju samtycka för att man ens ska få ha SIP.


    Så kanske det är. Men i denna kommun råder det mer "Vi ska ha SIP möte den dagen, det blir väl bra?"
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Emil) skrev 2019-03-30 09:18:19 följande:

    Enligt (nya) förvaltningslagen (14§) kan myndighet neka att ombud är med på t ex SIP.


    Fan då. Då spelar det ju ingen roll hur viktig denna person är. Säger dom nej, så är det nej. Suck.
  • Anonym (Ts)
    pyssel skrev 2019-03-29 20:39:59 följande:

    Har du kollat de dokument med info och riktlinjer som ligger ute på läns- eller kommunbasis för er del? Har bläddrat igenom fyra slumpvisa nu där det formuleras hur man är med i planeringen av SIP:en och vilka personer man önskar ha med. Sådan är också min professionella och personliga erfarenhet av SIP:ar. Alltifrån olika vårdgivare, skola, personliga ombud till anhöriga och personer från handikapp/intresseorganisationer.


    Japp. Jag mejlade en person som jobbar med detta för att få ett tydligare svar. Förhoppningsvis innan tisdag.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Soc sekr) skrev 2019-03-30 10:18:45 följande:

    Fast det här är en lagstadgad mötesform så det kan inte råda något annat. Om ni inte samtycker så får de inte bryta sekretessen under ett sånt möte.


    Vi har ingen anledning till att neka själva mötet. Vi vet att det behövs, men det är mer andan som går i denna kommun. Det handlar inte vad vårdnadshavarna tycker och tänker enligt dom, helt enkelt. Vilket är uppenbart när en nyckelperson inte får närvara pga deras personliga uppfattning om människan.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Soc) skrev 2019-03-30 10:06:12 följande:

    Låter väldigt märkligt. Sip ska ju utgå från den/de som sipen ska handla om. Det är inte de professionellas möte, då kan man ha ett tjänstemannamöte istället. I det här fallet är det barnets möte och vårdnadshavarna borde få bestämma vilka som ska vara där. Så funkar det i min kommun iallafall.


    Ja, man kan ju tycka det. Detta är ju ändå inte en utomstående som inte haft något med barnet att göra. Det är trots allt ett familjehem DOM själva valde för 6 månader sedan till barnet.

    Jag jag ifrågasatte deras förklaring så blir jag bara avbruten med att DOM tycker såhär, och då ska det respekteras och lydas.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Soc) skrev 2019-03-30 12:04:34 följande:

    Fast vill inte ni ha något möte så kan det inte bli något. Så de får respektera er vilja eller finna sig i att bli utan möte.


    Ja, tänk om dom kunde förstå det. Min första tanke var att faktiskt neka detta möte, eller ja, iallafall låta bli att komma jag och andra föräldern. Men det drabbar ju barnet.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (,,,) skrev 2019-03-30 12:33:56 följande:

    Man har alltid rätt att ha med ett ombud eller biträde vid alla myndighetskontakter detta är reglerat i §14 i Förvaltningslagen. Så i det fallet skulle man möjligtvis kunna ha med nuvarande familjehem som sådant biträde.


    Smart! Det finns inga specifika kriterier som måste uppfyllas för att denne ska klassas då som biträde? För vi alla vet ju redan hennes befattning.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (,,,) skrev 2019-03-30 12:38:42 följande:

    Förutsättningen för att kunna neka biträde / ombud är att detta är olämpligt för sitt uppdrag och då måste det till ett beslut som kan överprövas och om det inte ger framgång överklagas i Förvaltningsrätten.

    Så det är inte så enkelt som en del inom socialtjänsten tycker, att det bara är att neka.


    Sen anser visserligen soc (familjehemsbehandlaren) att personen ÄR olämplig. Men vi håller inte med. Det finns liksom inget som styrker det bortsett från deras åsikter.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (,,,) skrev 2019-03-30 13:45:07 följande:

    Då måste socialsekreteraren styrka på vilket sätt denna person är olämplig som biträde/ombud enligt §14 i Förvaltningslagen, socialsekreteraren måste även ge Er ett skriftligt beslut i den här frågan inkluderande motiveringen och uppgifter på hur Ni kan få detta omprövat.


    Där ser man. Jag ska forska lite mer i detta o se om det finns någon möjlighet att få ha henne med. Tack för alla svar.
  • Anonym (Ts)

    Och ja. Dom är helt hänsynslösa. Vi har inte haft annat än problem med dom senaste året. Det ska bli en ivo anmälan längre fram, så fort barnet fått det stabilt och bra .

  • Anonym (Ts)
    Anonym (Fyll i anonym signatur) skrev 2019-03-30 17:46:00 följande:

    Inte läst hela tråden så du kanske redan fått svar. Men, vårdnadshavarna har rätt att ha med sig ett biträde utifrån bestämmelserna i förvaltningslagen. Om socialtjänsten menar att personen är olämplig att medverka så har de rätt att ta ett beslut om att avvisa personen. Ett sådant beslut är i sin tur överklagningsbart i allmän domstol.


    Kan dom fatta ett sådan beslut bara sådär? Typ muntligt direkt till oss (genom att neka henne inträde)? Eller måste detta ansökas om från dom?
  • Anonym (Ts)
    Anonym (,,,) skrev 2019-03-30 15:27:33 följande:

    Tråkigt känns lite fattigt som ett uttryck för det som Ni troligtvis fått genomgå.

    Dokumentera så mycket Ni kan, och Ni har all laglig rätt att dokumentera på det sättet som Ni vill (ljud/bild/video etc) så länge Ni själva är med (även om Ni inte hörs eller syns).

    Jag önskar Er all kraft för att åter bli en bra familj.


    Ja, jag har tänkt tanken. Med tanke på hur dom försöker mörklägga saker och ting. Och också då med tanke på den kommande ivo anmälan jag ska göra. Ju mer bevis och fakta, detso bättre.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Soc sekr) skrev 2019-03-30 19:14:44 följande:

    Förstår att du inte håller med men varför tycker socialtjänsten att det är så olämpligt att familjehemmet är med? De måste ju ha en anledning även om ni inte håller med varandra.


    Dom anser att familjehemsmamman uppträtt olämpligt. Detta efter att ha fått inspelningar från barnet från dennes mobil, mitt uppe i en diskussion.

    Både jag, andra föräldern och utomstående som lyssnat på inspelningarna anser att familjehemmet agerat rätt, om än vissa felaktiga ordval, men absolut inget extremt.

    Vi alla vet om barnets problomatik (npf och ev tyngre diagnoser som ska utredas) och vet hur hen är. Detta "beteende" hos barnet vill soc hålla tyst om till nästa familjehem. Så som dom gjorde mot nuvarande som blev sagd i början av uppdraget att soc inte hade "en aning alls om barnets tidigare beteenden eller problematik", detta trots att jag påtalat om tidigare journaler dom vägrade kolla igenom.

    Dom sa alltså till nuvarande familjehem att barnet funktionerar helt "normalt" och att dom ingenting visste. Detta trots att jag i nästan ett år bönat och bett om hjälp för att jag inte kunnat hantera barnet (som i år fyller 14).

    Deras åsikt är helt sonika att eftersom barnet nu agerat precis lika och värre hos familjehemmet, där mamman står på sig om sina värderingar (vanliga som de flesta har), att hon är olämplig att vara med på mötet. HON vilö fortfarande. För att hon vet att vi inte blivit trodda innan. Sen vill hon lägga fram rätt fakta till nya familjehemmet för barnets skull. Så att hen ska få rätt hjälp från start.

    Soc menar på att det kommer bli för negativt, att hålla sig till sanningen.

    Så krasst är läget.
  • Anonym (Ts)

    Tack för era svar.

    Jag ska försöka göra mitt bästa med att stå fasta för hennes närvaro på tisdag. Dock så tror jag att dom kommer få sin vilja igenom igen.

    Men å andra sidan, även fast hon inte får närvara, så kan dom inte styra oss föräldrar och vad vi säger.

    Sen väljer ju såklart det nya familjehemmet själva om dom ska lyssna och ta till sig det vi säger. Vi vet att sanningen är mer extrem än vad de flesta är vana vid, därav missförståndet. Det blir oftast i efterhand vi blir bekräftade av våra erfarenheter.

    Socialtjänsten i min kommun har haft mycket mot sig på sistone. Grövre tjänstefel och häromveckan läste jag att många inte ens var utbildade som socionomer, dom som skötte utredningar osv. Det är såklart oroväckande när man inte vet vilka man egentligen har att göra med.

    Vi får la se hur det slutar på tisdag. Men jag är trött i huvudet redan nu.

Svar på tråden Någon som vet lagar kring SIP möte gällande barn?