• Äldre 8 Apr 17:15
    902 visningar
    17 svar
    17
    902

    Tips på luncher på helgen till barn ca 8-12 år

    Ibland tryter fantasin och ofta vill de bara ha mackor nudlar pizza etc men om man vill laga nåt bättre vad laga då? så de inte är proppmätta när det är middag senare...

    Tips tack :)


    ALL KÄRLEK
  • Svar på tråden Tips på luncher på helgen till barn ca 8-12 år
  • Anonym (sessa­n)
    Äldre 8 Apr 17:21
    #1

    Fattiga riddare, pasta med ostsås med bacon och broccoli, hamburgare med bröd/pommes, korv stroganoff, fläskpannkaka, pannkakor, spagettihi & köttfärssås, hemmagjord soppa m.m

  • Äldre 8 Apr 17:26
    #2
    Anonym (sessan) skrev 2019-04-08 17:21:19 följande:

    Fattiga riddare, pasta med ostsås med bacon och broccoli, hamburgare med bröd/pommes, korv stroganoff, fläskpannkaka, pannkakor, spagettihi & köttfärssås, hemmagjord soppa m.m


    Tack! Fast vi äter hamburgare m bröd typ till middag även korv stroganoff hmmm då kommer nästa problem vad äta till middag då... :)
    ALL KÄRLEK
  • Anonym (Mamma till 3)
    Äldre 8 Apr 17:29
    #3

    På helgen äter vi inte lunch.

    Vi äter frukost 9-10 , bacon , ägg, frallor, joggi.

    Mellanmål/fika vid 12 fruktfat/äggröra

    Middag vid 17-18 lagad mat

    Kvällsmys popcorn/ frukt/grönsaker med dip

  • Äldre 8 Apr 17:44
    #4

    Jag lagar inte mat till lunch. Mina barn har oftast fått youghurt/kräm och så någon matigare macka till. Äggsmörgås, makrillfilé, kalvsylta eller något.

  • Anonym (Ingen skilln­ad)
    Äldre 8 Apr 17:45
    #5

    Lunch och middag ar for oss samma typ av mat, men vi varierar sa att vi kanske har korv stroganoff till lunch och fiskgratang till middag, tonfisksas med ris till lunch och kottbullar till middag, kyckling till lunch och bonchili till middag, lasagne till lunch och chili con carne till middag, artsoppa med flask till lunch och fyllda paprikor till middag osv. 

    Om du vill att de ska vara tillrackligt hungriga till middagen sa valjer du en "lattare" ratt till lunch t ex. fisk, pastasallad, spaghetti med kottfarssas och soppa.

    A andra sidan kanske du kan tanka tvartom, varfor ar det viktigt att de ska vara jattehungriga till middagen? Kanske ar OK att ha det stora malet till lunch och det lattare till middagen (sa att de inte gar och lagger sig overmatta)? Bara en tanke.

  • Äldre 8 Apr 17:53
    #6
    Anonym (Ingen skillnad) skrev 2019-04-08 17:45:50 följande:

    Lunch och middag ar for oss samma typ av mat, men vi varierar sa att vi kanske har korv stroganoff till lunch och fiskgratang till middag, tonfisksas med ris till lunch och kottbullar till middag, kyckling till lunch och bonchili till middag, lasagne till lunch och chili con carne till middag, artsoppa med flask till lunch och fyllda paprikor till middag osv. 

    Om du vill att de ska vara tillrackligt hungriga till middagen sa valjer du en "lattare" ratt till lunch t ex. fisk, pastasallad, spaghetti med kottfarssas och soppa.

    A andra sidan kanske du kan tanka tvartom, varfor ar det viktigt att de ska vara jattehungriga till middagen? Kanske ar OK att ha det stora malet till lunch och det lattare till middagen (sa att de inte gar och lagger sig overmatta)? Bara en tanke.


    Ja det tål att tänkas på tack! <3
    ALL KÄRLEK
  • Äldre 8 Apr 17:55
    #7
    lövet2 skrev 2019-04-08 17:44:33 följande:

    Jag lagar inte mat till lunch. Mina barn har oftast fått youghurt/kräm och så någon matigare macka till. Äggsmörgås, makrillfilé, kalvsylta eller något.


    Lite samma här de är petiga med maten ibland så gäller göra det de gillar däremot äter det frukt och grönsaker ofta
    ALL KÄRLEK
  • Äldre 8 Apr 21:05
    #8

    Måste de äta lunch på helgen då?

    En senare frukost med lite extra gott duger alldeles utmärkt, kanske bara en macka, fika eller lite frukt som mellis och sen äter ni middag tillsammans.

  • Anonym (Cleo)
    Äldre 8 Apr 21:11
    #9

    Vi äter inte lunch på helgen. Måste man det?

    Vi sover ut ordentligt och dukar upp en rejäl brakfrukost framåt 10-11 på förmiddagen. Sen äter vi middag på senare eftermiddag runt 18-19. Dricker bara kaffe emellan.

    Ska vi någonstans under dagen kan en varmkorv på Biltema eller lite frukt räcka för att sen bli en något förskjuten middag.

  • Äldre 8 Apr 21:11
    #10

    Att de inte skulle vara hungriga till middag pga lunchen har aldrig hänt. Lunch runt 12-13 och middag runt 18 typ.

    Antingen blir det rester från middagen kvällen innan eller så typ halvfabrikat som potatisbullar, fiskbullar eller snabblagat som spaghetti och köttfärssås osv.

  • Anonym (pappa­)
    Äldre 8 Apr 21:20
    #11

    Vi har alltid lättvärmt i frysen till helgen och på sommaren. Hemgjorda piroger, pizzarullar, matmuffins, småpajer osv. Lagar ett gäng åt gången.

  • Äldre 8 Apr 21:32
    #12

    Tänker snabbt och lättlagat här då.

    - Omeletter med egna önskemål. Här kan man ju lätt variera och köra ett gäng olika. Alternativ är ju också en trevligare korv och äggröra. Tryffelomelett med svamp i är ju en trevlig variant medans barn kan få bas med tomat, ost?

    - Olika former av pastasallader. Kallskuret.

    - Soppa efter tycke med färskt bröd/pålägg. Alt pannkakor/plättar till.

    - Bananpannkakor med färsk frukt. Keso och nyponsoppa? Liten mix variant kanske?

    - Varianter av ceasarsallad? Räksallad. En större räksmörgås.

  • Äldre 8 Apr 21:48
    #13

    Vi äter vanligen bara en större lagad måltid om dagen, allra vanligast på kvällen. Så  luncherna blir ofta rester från gårdagen, smörgås, wraps, omelett, tortellini. I frysen brukar vi ha portioner av soppor och quiche. Grönsaker och frukt kommer ofta som en eftertanke som mellanmål och snacks. 

  • Äldre 8 Apr 23:08
    #14

    Här är det samma typ av mat till lunch och på kvällen. Och barnen är hungriga på kvällen, vi håller hellre igen på fikan på eftermiddagen istället för att hålla igen på riktig mat.

    Vi kör oftast olika protein tex vegolunch, kött på kvällen. Eller fisk till lunch och kyckling på kvällen.

    Ena målet är oftast värmda rester, vi gör mkt mat och sparar eller fryser in så går det snabbt och lätt att värma köttfärssås (eller göra lasagne av den), soppa, grytor och liknande.

    Enklare mat som ugnspannkaka, lufsa, soppor och gratänger görs ofta. Vi försöker hålla nere kostnaden och göra maten nyttigare genom att servera mkt rotsaker och vegetariskt, undviker halv och helfabrikat så gott det går utan att gå till överdrifter (gör ej egen ketchup mm...).

    En vecka brukar se ut såhär:
    (7 middagar + 2 luncher)

    Köttfärs 1-2 ggr tex köttfärssås/tacos/köttfärspaj ena gången och köttbullar/pannbiffar/köttfärslimpa andra gången.
    Vego 1-3 ggr, oftast 1 soppa tex morotssoppa/ärtsoppa/linssoppa/tomatsoppa och 1 gryta tex linsgryta
    helt kött 1-2 ggr tex schnitzel, filé
    processat kött 1-2 ggr tex korv, kassler
    kyckling 1 gång oftast helstekt eller filéer
    fisk 2 ggr oftast 1 gratäng + 1 ugnsstekt eller stekt
    pannkaka, omelett eller liknande 1 gång

  • Äldre 9 Apr 06:56
    #15

    Tack för alla tips! :) ja det är ju helger och lov jag tänker på för lunch får de ju i skolan på veckodagarna

    Vi kör även rester ibland som lunch ibland billys pizza mackor tunnbrödrullar med pålägg etc


    ALL KÄRLEK
  • Äldre 9 Apr 19:10
    #16
    fredsduvan skrev 2019-04-09 06:56:25 följande:
    Tack för alla tips! :) ja det är ju helger och lov jag tänker på för lunch får de ju i skolan på veckodagarna
    Vi kör även rester ibland som lunch ibland billys pizza mackor tunnbrödrullar med pålägg etc
    En väldigt god rätt som går ganska snabbt och enkelt att laga till i storkok är linsgryta (alla mina barn älskar den, så den är godare än den låter):

    1-2 gula lökar skalas och hackas, fräs i lite smör eller olja,
    i med 500 g nötfärs, stek med löken
    ca 1 kg potatis, skalas och tärnas
    ca 500 g morötter, skalas och tärnas
    ner i stekgrytan
    i med 1 paket krossade tomater + lika mycket vatten + 2 buljongtärningar + 1-2 tsk oregano och andra kryddor man gillar tex paprikapulver, chili eller annat
    Koka 20 min till potatisen är mjuk, späd med lite vatten om det blir för tjockt.
    häll ner 2 paket färdigkokta linser (vi kör med Zetas Ekologiska "lenticchie") och rör runt.

    Färdigt!

    Har man fetaost kan man smula på lite när man lagt upp till sig eller ta en klick creme fraishe eller gräddfil. Men det är gott utan med!
  • Äldre 9 Apr 19:50
    #17
    nnnnnnnn skrev 2019-04-09 19:10:50 följande:

    En väldigt god rätt som går ganska snabbt och enkelt att laga till i storkok är linsgryta (alla mina barn älskar den, så den är godare än den låter):

    1-2 gula lökar skalas och hackas, fräs i lite smör eller olja,

    i med 500 g nötfärs, stek med löken

    ca 1 kg potatis, skalas och tärnas

    ca 500 g morötter, skalas och tärnas

    ner i stekgrytan

    i med 1 paket krossade tomater + lika mycket vatten + 2 buljongtärningar + 1-2 tsk oregano och andra kryddor man gillar tex paprikapulver, chili eller annat

    Koka 20 min till potatisen är mjuk, späd med lite vatten om det blir för tjockt.

    häll ner 2 paket färdigkokta linser (vi kör med Zetas Ekologiska "lenticchie") och rör runt.

    Färdigt!

    Har man fetaost kan man smula på lite när man lagt upp till sig eller ta en klick creme fraishe eller gräddfil. Men det är gott utan med!


    Tack ! :)
    ALL KÄRLEK
Svar på tråden Tips på luncher på helgen till barn ca 8-12 år