• Hawk

    Fosterdiagnostik efter tidigare avbruten graviditet pga kromosomfel

    I november upptäcktes vid Kub-ultraljudet ett allvarligt hygrom och att vårt foster inte hade förutsättningar för att klara sig. Jag fick avbryta graviditeten i vecka 15 vilket var oerhört tungt och det visade sig att fostret hade Turners syndrom.

    Vid återbesöket blev vi lovade extra hjälp vid nästa graviditet, att få komma till specialistmödravården direkt och få hjälp med fosterdiagnostik. Detta gav mig trygghet inför nästa graviditet men jag kände samtidigt oro över att vi skulle flytta och byta region och att vi kanske inte skulle få alls samma möjligheter då.

    Blev gravid precis vid flytten och givetvis erbjuder de inget extra till mig överhuvudtaget. Fick dock träffa en specialist som förklarade detta för mig, så tack för det. Han tyckte jag skulle ta KUB vilket provocerar mig något fruktansvärt då det är ett generellt ganska värdelöst test, speciellt när man är extra orolig. Skulle jag få ett dåligt resultat får jag gå vidare med NIPT, precis som alla andra i regionen med andra ord. Pallar verkligen inte gå igenom något sånt nu.

    Jag är oerhört besviken och känner mig otrygg över att inte få något extra stöd från landstinget. Det som är positivt är att det finns mycket bättre möjligheter för privat NIPT här men jag hade känt mig mer trygg i att få göra det genom landstinget. Det känns bara bättre iom att det är ändå där man måste gå vidare om resultatet är dåligt.

    Vad har ni andra blivit erbjudna vid nästa graviditet vid liknande situation? Vet att många landsting erbjuder NIPT om man har haft tidigare kromosomavvikelse men här var bara tvärstopp.

  • Svar på tråden Fosterdiagnostik efter tidigare avbruten graviditet pga kromosomfel
  • cleoeme

    Vilken fosterdiagnostik vill du ha då? Du blir ju erbjuden KUB, som följs upp med NIPT om det visar förändringar. Det går inte att göra så mycket tidigare så kom igen.. du är inte direkt ensam om att få göra en abort pga kromosomavvikelser.

  • Hawk

    Du kan ju få ett mer tillförlitligt svar tidigare genom ett NIPT från vecka 10+0 och slippa allt vad osäkra KUB-resultat betyder. Tyckte det framgick. Jag är intresserad av vad olika landsting har erbjudit andra, i och med att jag nu har fått två helt olika bemötanden i frågan. Men du verkar inte ha så mycket att tillföra i just den fråga.

Svar på tråden Fosterdiagnostik efter tidigare avbruten graviditet pga kromosomfel