• Anonym (Fel)
    Mon 15 Apr 2019 20:55
    1065 visningar
    49 svar
    49
    1065

    Hur länge kan bebisar klara sig på enbart bröstmjölk?

    Anonym (A) skrev 2019-04-15 20:22:39 följande:

    upp till 6 månader, sen behöver dom vanlig mat för att inte få näringsbrist och järnbrist.


    Detta är någon sorts myt som sprids friskt i sverige, även av BVC och en del läkare.

    Det enda behovet som inte täcks av bröstmjölken är järn och det kan man tillföra i droppform. I övrigt så kan barnet leva på endast amning tills minst 1 år.

    Det är även vansinnigt ologiskt i vården eftersom de på samma gång säger att man ska BÖRJA introducera smaksensationer och mini teskedar vid 6 månader och nån månad framåt vilket gör att inget barn då enligt dem skulle få sina behov täckta. Utöver det så går de själva ut med att huvudfödan under barnets första år bör vara bröstmjölk eller ersättning.

    Det är många små vars magar är långt ifrån redo för mycket riktig mat vid dryga halvåret.

    Säger som i England

    Food before one is just for fun

    Rekommenderar plockmat och klämmisar om det är ett barn som inte vill bli matat
  • Anonym (Fel)
    Mon 15 Apr 2019 20:56
    #6
    mammatill6 skrev 2019-04-15 20:44:13 följande:

    Sluta erbjuda bröstmjölk.


    Dummaste rådet att ge
  • Anonym (Fel)
    Mon 15 Apr 2019 22:01
    #15
    Anonym (Bee) skrev 2019-04-15 21:01:31 följande:

    Vad är det för järn? Det köper jag gärna (järna :p)


    Äter hon blodpudding och leverpastej några gånger i veckan så är hennes behov säkerligen täckt ändå, det är inte mycket de behöver och de är båda fantastiska järnkällor.

    Järndroppar köper man på apoteket men det ska bara användas om det finns anledning eftersom det inte är bra med för mycket järn, samt att tillskott kan hämma kroppens egen upptagningsförmåga
  • Anonym (Fel)
    Mon 15 Apr 2019 22:11
    #17
    Anonym (A) skrev 2019-04-15 21:23:08 följande:

    Det är du som har fel. Läkare och Bvc får inte säga sådant som inte är vetenskapligt bevisat.

    Barn klarar sig inte alls på endast bröstmjölk efter 6 månader, de behöver vanlig mat då.


    Om du tror att BVC endast ger ordentligt vetenskapligt underbyggda råd så kan jag informera dig om att olika BVC och olika sköterskor skiljer sig väldigt mycket åt.

    Vad menar du specifik de behöver för näring från vanlig mat vid 6 månaders ålder(förutom järn)? Barn behöver lära sig äta men vissa tar mer tid på sig och då är det viktigaste att de får i sig någonting som är riktigt nyttigt och näringsrikt vilket bröstmjölk är.

    Ni som menar att TS helt ska sluta med amningen, vad menar ni att hon ska göra om barnet fortsätter rata ersättning, välling och gröt(vilket en del barn gör)? Då har hon ingen bra näringsrik bas för matintroduktion och det är inte alls säkert att barnets mage är redo för att utvinna all nödvändig näring från vanlig mat
  • Anonym (Fel)
    Tue 16 Apr 2019 07:25
    #19
    Glinda från Oz skrev 2019-04-16 04:04:38 följande:

    Varför? Alla andra däggdjur gör på det sättet.


    De allra flesta däggdjur trappar ner amningen naturligt medans de små lär sig äta riktig mat.

    Det finns en del länder med vissa tamdjur som tex hästar som tillämpar hård avvänjning där man en dag bara skiljer föl och sto helt och ger ?fastar? stoet ett par dagar så att mjölken sinar. Inget jag rekommenderar, men tom där väntar man till en ålder där fölet självmant börjat äta ganska bra som komplement.

    I naturen slutar däggdjuren vid någon tidpunkt att amma och ungen avvänjs men barnet här är fortfarande väldigt litet bra mindre än 1 år det är inte någon bisarr situation med en 3 åring som endast ammar. Officiella rekommendationer, både who och sverige rekommenderar bröstmjölk och ersättning som huvudföda/basföda det första året så att barnet får en allsidig näring.

    Jag upprepar, det är inte helt ovanligt med barn som totalvägrar ersättning, välling och gröt. Var ska barnet då få sin allsidiga näring ifrån? Att kunna utvinna allt från maten är den troligtvis inte redo för

    Var en kvinna i en tråd häromdagen som skrev att hennes barn var mycket matglad, gick över nästan helt till mat vid ca 10 månader och väl på BVC vägning så hade han tappat rejält på kurvorna, bara för att de äter betyder det inte att de äter allt eller att de äter allsidigt eller ens om de gör det att de kan ta upp näring från allting.

    TS testa rostmacka med mycket smör i små bitar, kan ibland trigga igång ätandet lite. Och mjukt päron i stavar, konserverade nektariner och mangotärningar. Även banan och bananpannkakor är bra plockmat samt korvstavar
  • Anonym (Fel)
    Tue 16 Apr 2019 09:27
    #21
    telly skrev 2019-04-16 07:39:27 följande:

    Hur länge de klarar sig... Tja. Här är ett barn som vid 1,5-2 år i princip bara fick bröstmjölk och lite kål och morötter typ. Och hon blev undernärd.

    www.metro.se/artikel/undernärda-barn-omhändertagna-föräldrar-serverade-bara-vegansk-mat

    Så en köttbulle vid 10 mån låter utmärkt. Ingen panik. Kring ett år försöker jag att barnen får i sig flera mål men ett ettåring kastar ju mest på golvet så det blir inte mycket i magen vissa dagar. Ge lite gröt eller klämmis. Några ärtor att plocka med. Ingen stress.


    Egentligen är detta ett utmärkt (och fruktansvärt exempel) på att det viktigaste är kalorität mat som barnet kan tillgodogöra sig. I detta fallet är problemet inte bröstmjölken utan att föräldrarna serverat kalorisnåla grönsaker som ger mättnadskänsla men även är svåra för kroppen att tillgodogöra sig.

    Amningen är inte åldersstyrd utan styrs av tillgång och efterfrågan, kaloriinnehållet avtar inte heller på något drastiskt sätt som det påståtts ibland. Ett så litet barn som har tillgång till en fungerande fri amning kommer därför inte att svälta ihjäl det kan få i sig lika mycket kalorier som när det var bebis och vid den högre åldern ska den inte lägga på sig fett på samma sätt.

    Däremot är det naturligtvis inte att rekommendera alls då det inte bra av andra anledningar till exempel järn och att barnet ska öva sig så att det kan gå över till vanlig mat.

    Men det finns troligtvis en anledning att en majoritet av barn dricker välling länge då de behöver lättupptagliga kalorier.

    Vanliga barnmatsburkar är lite skrämmande om man läser noggrant på dem då kaloriinnehållet ofta är ganska lågt, tom BVC brukar rekommendera att man tillsätter extra fett för att öka på. Äter en bebis bara burkmat behöver den äta kanske 8 hela burkar om dagen!

    www.testfakta.se/sv/foraldrar-barn/article/barnmat-pa-burk-ingen-naringsbomb
  • Anonym (Fel)
    Tue 16 Apr 2019 09:47
    #24
    Anonym (A) skrev 2019-04-16 09:34:14 följande:

    www.aftonbladet.se/halsa/a/L0Pjgp/bebisen-fick-bara-brostmjolk--dog

    Den elva månader gamla flickan fick ingen ersättning, utan enbart bröstmjölk.

    Det blev hennes död.

    Ett franskt föräldrapar står tillsammans åtalade för vållande till annans död.

    Flickan, elva månader gamla Louise Moaligou, dog av näringsbrist, trots att hennes mamma ammade henne regelbundet, skriver AFP.


    Inte det bästa exemplet då mamman verkar ha varit vegan med ett väldigt inkomplett kost intag vilket i sin tur gett en väldigt näringsfattig mjölk.?Flickan hade även lidit av bronkit som föräldrarna vägrat låta sjukvården behandla utan valde att behandla hemma med lera och kål???

    Hon måste även droppat av alla tillväxtkurvor sedan länge då hennes vikt var jättelåg
  • Anonym (Fel)
    Tue 16 Apr 2019 09:51
    #25

    ..

  • Anonym (Fel)
    Tue 16 Apr 2019 09:54
    #26
  • Anonym (Fel)
    Wed 17 Apr 2019 17:40
    #37
    Glinda från Oz skrev 2019-04-17 17:30:19 följande:

    Jag utgår från att ts barn har smakat mat redan och då jag det blivit en långsam avvänjning.


    Du anser att det är en långsam övergång att över en dag tvinga fram en förändring som innebär att gå från 2 makaroner och en köttbulle om dagen till intag av endast fast föda?
Svar på tråden Hur länge kan bebisar klara sig på enbart bröstmjölk?