• Anonym (LedsenSambo)

    Semeserdaglön & Semesteravdrag

    Hej,


    Min sambo fick äntligen en kraftig löneökning efter att han arbetat långt under den lön han borde ha fått. Under åren har han även ställt upp på att ta ut kortare till ingen semester, detta har resulterat i väldigt många sparade semesterdagar, något hans arbetsgivare tillåtit.


    Han har nu drygt 35 sparade dagar och fick 25 nya i April.

    Nyligen så tog han ut två semesterdagar och detta syntes på hans lön denna månad, men inte åt det hållet det brukar synas, med en liten ökning, utan tvärtom en ganska stor sänkning av lönen.

    Han fick ut 700kr mindre för varje semesterdag, det kostade honom 1400kr för dessa två dagar.

    Svaret från lönekontoret: "Semesterdaglönen baseras på den lön du hade när semesterdagen sparades, semesteravdraget på den lön du har nu. Din dagslön är ca 700kr högre nu, det är därför du reagerar, men detta är helt i sin ordning."

    Skulle han ta ut all sin sparad semester så kostar det 18,800kr per månad (inkl. försvunnen semesterersättning).

    Någon som vet om detta är brukligt och lagstadgat? Förstår att hans situation kanske inte är så normal, att man ökar så mycket i lön på så kort tid.

  • Svar på tråden Semeserdaglön & Semesteravdrag
  • Anonym (Ann)

    Kan han ta ut sin sparade semester i pengar, då slipper han avdraget?

  • Anonym (LedsenSambo)
    Anonym (Ann) skrev 2019-04-16 10:42:21 följande:

    Kan han ta ut sin sparade semester i pengar, då slipper han avdraget?


    Det var min tanke också, men samtidigt så vill man såklart hellre ha semester än den extrema beskattning som blir om han tar ut det i lön.

    Tar han ut 35 semesterdagar så blir den månadslönen 118,000kr, efter skatt 62,600kr. 53,000kr försvinner rakt av.

    Han får normalt ut drygt 35,000kr efter skatt, så för 35 semester dagar får han 17,500kr, en ersättning på 500kr dagen.


    Det är t.o.m lägre än om han väljer att ta ut semestern, men visst, då slipper vi en månad där sambons lön är "halverad".

  • Anonym (Ellen)

    Tråkigt att behöva säga det men det kan vara korrekt.

    Det svar lönekontoret gett stämmer för många kollektivavtal. Dvs att semesterdagar tjänas in ett år och då ges den ett värde. Sen när man tar ut den så uppstår en frånvaro, ungefär samma avdrag som vid tjänstledigt. I normalfallet så täcks frånvaron av semesterlön och semesterdagstillägg. Men är det väldigt stor skillnad så uppstår en differens.

    Du kan tänka ungefär på samma vis om du arbetat 75% ett helt år. Då är dina semesterdagar "värda" 75% och smartast är såklart då att ta ut dem det året. För säg att du jobbar heltid när du tar ut dem, då får du avdrag beräknat på 100% och täckning för 75%.

    Det omvända gäller givetvis men ifrågasätts sällan, dvs att en medarbetare tjänar in dagar på heltid men tar ut dem ett år då hen tjänstgör på deltid.

    På ett sätt tycker jag det är rättvist. Det finns andra avtal (kommun och landsting exempelvis) som inte funkar så utan där beräkningen alltid sker utifrån sysselsättningsgraden man har vid uttag så då kan denna situation aldrig uppstå. Men det uppfattas som orättvist av somliga.

Svar på tråden Semeserdaglön & Semesteravdrag