Inlägg från: Anonym (fundera) |Visa alla inlägg
  • Anonym (fundera)

    Lönt att sluta röka vid 70?

    Vårdepp skrev 2019-05-08 09:12:11 följande:

    Ok, tack för era många olika svar! Personen i fråga hade tydligen redan slutat röka, och det är några år sedan. Jag undrar egentligen hur mycket den tidigare rökningen har satt permanenta skador som ökar risken för olika dödsfall? Och vilka?


    Vad är anledningen till att du undrar detta?
  • Anonym (fundera)
    Vårdepp skrev 2019-05-08 10:10:05 följande:
    Att jag spekulerar i hur mycket personen i fråga har förkortat sitt liv om något alls. Kvalificerade gissningar och statistik alltså.
    Vad vill du ha ut av siffror?

    Det går inte att svara på din frågeställning.
    Vad gör du om jag tex säger att det sannolikt finns kvar en 4% ökad risk för lungcancer? Vad innebär det? Är det att 8,32 personer av 1000 drabbas istället för 8 personer av 1000? Hur många får lungcancer utan att ha rökt?

    I verkligheten är det mer svart/vitt. Antingen drabbas personen till 100% av lungcancer, eller så blir det 0%.

    Jag förstår att du är orolig, men det bästa är att släppa detta. Du mår inte bättre av att gå och fundera på att medellivslängden för någon som slutar röka i 50 års ålder är 4 år lägre än för någon som inte rökt. Någon som fortsätter röka har medellivslängd 74 år istället för 83 år, dvs man kan förlora 10 år på att röka hela livet, MEN det är ju inte så att alla ickerökare blir 83 år. Några blir 62. Några 97. Alla dör. Av alla möjliga orsaker. På samma vis kan man inte säga att din bekant borde dö vid 74 års ålder, eller kanske 76 eftersom den slutat röka. Det kan lika gärna bli så att personen lever i 20 år till, eller dör nästa vecka, alldeles oavsett rökningen.
Svar på tråden Lönt att sluta röka vid 70?