• Bonisagus

    Stöd för åttaåring med selektiv mutism el. autism

    Vi har en åttaåring med någon form av social störning. I många situationer pratar hon inte alls, t.ex. i skolan och hon har regler även för vissa andra saker. I Sverige pratar hon bara med familjen, när vi är i andra länder kan hon dock prata även med främlingar.  Har svårt att kontrollera sin ilska. 

    Hon är åtminstone normalbegåvad, läser tre språk flytande, har lätt för att lära och är väldigt intresserad av att utöva sport. 

    Hon går nu på en jättebra kommunal skola (hon har också gått på en jättedålig kommunal skola, så vi har sett skillnaden). Hon funkar i princip utan problem hemma, men det är ju besvärligt för skolan och de behöver stöd med hur de skall hantera henne. 

    Vi har sökt hos BUP, men de säger efter några turer att hon har för stora behov för att få hjälp. BUP har även blockerat andra delar av vårdapparaten/habilering från att ge henne hjälp, eftersom de tycker att hennes behov är för stora. Vi väntar på en utredning hos BUP med syfte att ge henne en diagnos, den kommer nog börja om ett år eller så. Men BUP har på förhand sagt att när den diagnosen är gjorde kommer de inte hjälpa oss mer, eftersom hennes behov är för stora.

    Så frågan är, vad finns det för andra möjligheter att få hjälp? Om det är meningsfull hjälp kan vi betala själva. Det bästa vore nog stöd direkt till skolan, men även för oss att bara får prata med någon insatt vore ju värdefullt. Om det finns någon kunnig specialist skulle jag lätt betala själv bara för att få lite tips, men jag vet inte vart man kan vända sig. Alla uppslag är välkomna. 

  • Svar på tråden Stöd för åttaåring med selektiv mutism el. autism
  • Bonisagus

    I Stockholm också. Vi har pratat med dem, men de tycker att hennes behov är för stora och att hon inte skall få någon hjälp. 

  • Annita

    Men hur kan man säga att behovet av hjälp är så stort att man inte kan få hjälp? Det låter ju väldigt konstigt och bakvänt!

  • Bonisagus
    Annita skrev 2019-05-08 23:21:56 följande:

    Men hur kan man säga att behovet av hjälp är så stort att man inte kan få hjälp? Det låter ju väldigt konstigt och bakvänt!


    Jo, det är ju lite bakvänt. De menar att hennes problem är så stora att de inte har resurser att klara av det och då är det bättre att inte göra någonting. Jag tror inte heller att de verkligen menar det, det finns många med större handikapp som får hjälp. Förmodligen tycker de att det är jobbigt att hon inte har svenska som modersmål. 

    Vi skulle kunna nöja oss med att få prata med en expert någon timme i månaden för lite idéer, men något sådant finns tydligen inte i systemet.

    Jag har bott utomlands under största delen av mitt vuxna liv och kan därför inte det svenska sjukvårdssystemet särskilt väl. Men jag har förstått att eftersom vi väntar på utredning kan vi inte söka någon annanstans inom det vanliga systemet, för man kan bara ha remiss till en plats i taget. Så för att söka till den vanliga vården måste remissen till utredningen dras in.

    Därför är vi intresserade av något helt privat som inte kräver remiss, där man kan betala för vård, som i ett vanligt land. 
  • Bonisagus
    Tomtemor1 skrev 2019-12-18 17:06:59 följande:

    Hej!

    Har ni fått råd och stöd?

    I Vilken kommun bor ni?


    Vi har fått viss hjälp efter. Eller, inte hjälp, men uppmärksamhet. Den person som sade att vår dotter hade för stort behov för att få hjälp kopplades bort och vi fick till en hel utredning som resulterade i ett par diagnoser. Så nu har vi officiella diagnoser vi kan visa upp. Det lades mycket energi på att få fram dem, men ni när vi väl har diagnoserna är det i princip stopp. Som vanligt i Sverige finns det mekanismer för att få bidrag, men vi behöver inga bidrag. Vi badar i pengar redan utan bidrag, men systemet är rättvist på så sätt att oavsett om man har pengar eller inte så får man ingen hjälp, bara diagnoser och lite hån. (Vi söker såklart inte bidragen.)

    Vi bor i Stockholms län.
Svar på tråden Stöd för åttaåring med selektiv mutism el. autism