Johanna1986 skrev 2019-05-12 16:53:47 följande:
Champagne är ett mousserande vin från champagne diatriktet i Frankrike. Ett mousserande vin tillverkat på samma sätt på annan ort heter annat för att den inte e tillverkad i distriktet.
Lite som cava e från Spanien å prosecco från Italiens. Sedan har varje tillverkare sin hemliga ingrediens som de tillsätter precis i slutet av tillverkningen för att ge just sitt vin de speciellt karaktär somnade vill ha.
Mousserade viner är flaskjästa eller i tunna. Där tunnan/flaska ska rotera ett kvartsback per dag i minst 12 månader innan de kan kallas ett mousserande vin.
Remuage (vrida flaskan) tillämpas bara på de flaskjästa mousserande. Detta för att förflytta jästfällning ner i flaskhalsen inför degorgeringen. Detta görs i slutet utav lagringen på flaska och inte varje dag under 12 månader. Tiden skiftar beroende på typ av vin. Cava är jag ganska säker på är 9månader. Champagne 12 (36 månader vid årgångschampagne). Prosecco har ingen sådan lagstiftning vad jag vet.