• Anonym (Undra­nde)
    Mon 13 May 2019 17:06
    2121 visningar
    74 svar
    74
    2121

    Ni som fick arv som gifta och sen skiljde er. Vad hände med arvet i skilsmässan?

    Jag tycker det är väldigt vanligt i trådar på FL att alla som är gifta men ändå ser om sitt hus för framtiden klassas som folk som inte tror på sitt förhållande. Därför är jag nu nyfiken på facit av folk som faktiskt gått skilda vägar och hur det ekonomiskt hanterades om det under äktenskapet tillkom ett arv till den ena parten.

    Det jag alltså är intresserad av är att höra från er som var gifta och under äktenskapet fick du eller din respektive ett hyggligt stort arv (låt säga med värde i alla fall över 500 tkr).

    Var arvet skrivet som enskild egendom? Om ja, utgick ni från detta under skilsmässan till bådas belåtenhet eller ingick dom i delningen ändå?  

    Var arvet inte skrivet som enskild egendom utan ingick rent formellt i det gemensamma vid bodelningen? Om ja, delades arvet eller beslöt den som inte ärvde att arvet skulle tillfalla arvtagaren trots att det inte specificerats i nåt testamente?

    Önskar du så här i efterhand att du gjort nåt annorlunda med arvet i åtanke?

  • Svar på tråden Ni som fick arv som gifta och sen skiljde er. Vad hände med arvet i skilsmässan?
  • Anonym (Undra­nde) Trådstartaren
    Mon 13 May 2019 18:06
    #3
    Anonym (Sofie) skrev 2019-05-13 17:48:23 följande:

    Nu är ju inte skild så du frågar ju inte mig, men jag ser inga problem i att en partner får ett större arv och får det som enskild egendom. Skiljer man sig sedan har ju jag ingen rätt till det, så varför skulle jag må dåligt över det?

    Om det inte var enskild egendom så skulle jag inte heller skämmas över att ta min del då det är min rätt. Enda undantaget skulle väl vara om man separerar som vänner och jag rent krasst inte behöver pengarna. Då kan man ju vara schysst, men ser inte att det är ett måste oavsett vem som fått arvet. Man vet ju vad man går in i om man gifter sig och inte skaffar förord eller liknande.


    Ofta hör man argument som "om ena parten haft högre lön och man haft gemensam ekonomi så borde den andra parten om den får ärva dela med sig för annars är det orättvist" och då ska man tydligen "skämmas" som du uttrycker det ifall man behåller sitt arv. Glad 
    Det var bland annat därför jag tyckte det skulle vara intressant att höra hur folk faktiskt gjort för jag kan tänka mig att om en part ärver medan man är är gift och allt är bra så reflekterar man över sitt arv på ett sätt men det kan bli ett helt annat sätt att se på saken när det är dags för skilsmässa.
Svar på tråden Ni som fick arv som gifta och sen skiljde er. Vad hände med arvet i skilsmässan?