Inlägg från: Anonym (förälder) |Visa alla inlägg
  • Anonym (förälder)

    Ni som fick arv som gifta och sen skiljde er. Vad hände med arvet i skilsmässan?

    Svarar fast jag inte är skild.
    Det är ju inte så lätt att bara ta ut arvet ur ett gemensamt förhållande.
    Jag är som sagt fortfarande gift men har fått arv i form av en sommarstuga och andra medel. Totalt ca 2 1/2 miljon kronor. Stugan stod som enskild egendom till mig.
    Men jag och min man som varit ihop i 18 år och gifta i 13 år har ju under tiden flätat samman vår ekonomi.
    När vi flyttade ihop hade vi båda varsin lägenhet som vi sålde. Eller jag hyrde ut min och flyttade hem till honom och ett par år senare sålde vi bägge och köpte en större.
    Jag hade köpt min första lägenhet med hjälp av mina föräldrar men den hade ju stigit i värde så jag kunde ändå stoppa in ganska mycket i vår gemensamma lägenhet. Min man hade bytt upp sig från en etta till en två längre från centrum och sen lyckats byta till  en fyra med ett äldre par. Fyran som var hyresrätt blev sen bostadsrätt till ett bra pris så han fick ju mer för sin lägenhet än vad jag fick.
    När vi köpte vår gemensamma lägenhet så betalde alltså han in mer pengar än mig i lägenheten. Den steg i värde i vi köpte sen ett radhus och även där steg ju värdet, så bägges pengar har ju ökat.
    När jag sen fick mitt arv betalde vi av mer på vårt lån och flyttade sen till villa.

    Skulle vi skilja oss skulle vi troligtvis dela försäljningen av huset ganska lika.
    Han betalde ju mest först och jag sen med mitt arv.
    Skulle kännas konstigt att jag då skulle kräva tillbaka mitt arv som enskild egendom då vi ju genom åren  tillsammans ökat värdet av våra tillgångar genom att vi bägge kunnat lägga in pengar i gemensamt hus.
    Varken jag eller han hade kunnat ha råd att skaffa ett sådant hus vi har nu själva.
    Så vi ju "hjälpt" varandra genom åren.
    Han betalade mest först och jag mer sen pga arvet. 

  • Anonym (förälder)
    Tecum skrev 2019-05-13 19:45:11 följande:
    Det sista tvivlar jag verkligen på, de som förespråkar "avundsjukeskatter" som arvs-och förmögenhetsskatt är i princip bara vänsterfolk och bidragstagare med låga inkomster. Så girighet följer inte automatiskt med rikedom, det är en allmänt förekommande mänsklig egenskap.
    Kanske har jag haft otur, men nästan alla som förespråkar hälften-hälften till varje pris vid separation har varit kvinnor...
    Så du känner flera par där mannen fått ärva och när paren skilt sig har kvinnan sagt att hon ska ha rätt till hälften av arvet?
    Men du känner då också flera par där kvinnan har fått ärva och när dom paren skilt sig har mannen sagt att nej behåll du ditt arv, det ska jag inte ha del av.

    Men arv går ju inte efter kön så i de flesta paren borde ju bägge få ärva eftersom både kvinnor och män ärver lika. Sen kanske man inte ärver samtidigt utan det kan ju gå några år mellan att de olika makarna ärver.
    Sen kan man ju också ärva olika mycket efter släktingar men läser man vad du skriver kan man tro att männen ärver större summor än kvinnorna vilket ju inte stämmer med arvslagen. 

    Eller umgås du med män med mycket pengar där kvinnorna inte har egna pengar? Hur många kvinnor har du träffat som  separerat och som förespråkar hälften-hälften som du skriver där det inte har varit befogat och rättvist för att 
    männen har haft så mycket mer  pengar än kvinnorna  som inte verkar ha något själva?

    Bland våra vänner är det inga större ojämlikheter, de flesta av våra vänner har bra löner, både kvinnor och män har fått ärva men inte alla men det är verkligen inte fler av männen som fått ärva. Det är inte många som fått ärva enorma summor utan fått dela med syskon.
    De flesta av våra vänner kan försörja sig själva och i flera fall tjänar kvinnorna mer än männen om än inte jättemycket mer.

    Man kan undra vilka kvinnor du stött på. 
  • Anonym (förälder)
    Tecum skrev 2019-05-14 18:52:16 följande:
    Men förklara då vad som skiljer sambolagen från äktenskapslagen vid separation? Det gnälls ju så oerhört om vilken dålig ställning kvinnor har i samboförhållanden och att de kan bli ställda på bar backe. Det sägs också att den som betalat för egendom i ett samboförhållande har rätt till den vid separation. Däremot om bägge står som ägare ska bostaden delas även om den ene betalat allt, men det framgår inte av inläggen om så är fallet.
    Barn har visst med saken att göra då den som är i störst behov av bostaden kan få rätt till den vid  separation om barn finns med i bilden.
    Gift eller sambo - vad är skillnaden?

    Skillnaden mellan att vara gift och sambo är större än vad många tror. Vad säger egentligen arvsreglerna, och vad gäller vid  en separation mellan gifta respektive sambor? Här informerar vi om vad som är viktigt att känna till.


     


    Läs mer om testamente

    Värdet av en gemensamt införskaffad bostad ska delas lika vid en separation mellan sambor. Det spelar inte någon roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som lagt in kontantinsatsen. 


    Vad säger sambolagen?

    Om man skaffar en bostad för gemensamt bruk säger sambolagen att värdet av den ska delas lika vid en separation. Det spelar inte någon roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som lagt in kontantinsatsen. Samma sak gäller bohag, det vill säga möbler, inredningsdetaljer, elektronikprylar och husgeråd, som ni köpt under tiden ni varit tillsammans. Om du och din sambo vill att fördelningen ska vara annorlunda måste ni skriva ett samboavtal. 


    Sambor ärver inte varandra

    Tänk på att sambor inte ärver varandra, det spelar ingen roll hur länge ni varit tillsammans eller att ni har gemensamma barn. Vill du att din sambo ska ärva dig måste du skriva ett testamente. Annars är det barnen som ärver allt från den avlidne föräldern. Det kan betyda att den andra föräldern i värsta fall tvingas sälja bostaden om han eller hon inte har råd att köpa ut barnen. Det enda du som sambo har rätt till är hälften av den bostad och det bohag (möbler, husgeråd och elektronikprylar) som ni har skaffat under tiden ni varit tillsammans. 


    Detta gäller gifta

    Det spelar ingen roll att du köpte huset eller startade företaget innan du gifte dig, all egendom som inte är reglerad som enskild egendom genom ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev delas lika mellan dig och din partner vid en skilsmässa. Genom att skriva ett äktenskapsförord kan du och din partner bestämma att vissa tillgångar inte ska ingå i den gemensamma potten vid en eventuell skilsmässa. 


    Gifta ärver alltid varandra ? eller?

    Gifta par ärver i många fall varandra fullt ut eftersom efterlevande make eller maka ärver före gemensamma barn. Undantaget är när det finns särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma. Särkullbarn har rätt att få ut arvet efter sin förälder genast och behöver inte vänta tills den andra maken eller makan dör, vilket kan komplicera många situationer. Om barnen är minderåriga måste till exempel den efterlevande partnern köpa den avlidnes del i den gemensamt införskaffade bostaden av barnen. 

  • Anonym (förälder)
    Tecum skrev 2019-05-14 20:07:20 följande:

    Tack Anonym(förälder) för den tydliga förklaringen på skillnaden mellan sambo och gift vid separation. Däremot finns en stor motsägelse i första meningen" Skillnaden mellan att vara gift och sambo är större än vad många tror."I själva verket är skillnaden mindre än de flesta tror, den gäller egentligen bara vid arv."


    Länkar:
    avtal24.se/gift-eller-sambo-vad-ar-egentligen-skillnaden

    seb.se/media/gift-eller-sambo-vad-ar-skillnaden

    www.nordea.com/sv/press-och-nyheter/nyheter-och-pressmeddelanden/ingela-gabrielsons-blogg-om-privatekonomi/2018/5-ekonomiska-skillnader-mellan-gift-och-sambo.html

    ikanobank.se/rikare-vardag/blog/2016/4/25/gift-sambo

    Finns mer info om man läser vidare.
Svar på tråden Ni som fick arv som gifta och sen skiljde er. Vad hände med arvet i skilsmässan?