• Anonym (Sofie­)
    Mon 13 May 2019 17:48
    2119 visningar
    74 svar
    74
    2119

    Ni som fick arv som gifta och sen skiljde er. Vad hände med arvet i skilsmässan?

    Nu är ju inte skild så du frågar ju inte mig, men jag ser inga problem i att en partner får ett större arv och får det som enskild egendom. Skiljer man sig sedan har ju jag ingen rätt till det, så varför skulle jag må dåligt över det?

    Om det inte var enskild egendom så skulle jag inte heller skämmas över att ta min del då det är min rätt. Enda undantaget skulle väl vara om man separerar som vänner och jag rent krasst inte behöver pengarna. Då kan man ju vara schysst, men ser inte att det är ett måste oavsett vem som fått arvet. Man vet ju vad man går in i om man gifter sig och inte skaffar förord eller liknande.

  • Anonym (Sofie­)
    Mon 13 May 2019 18:27
    #5
    Anonym (Undrande) skrev 2019-05-13 18:06:57 följande:
    Ofta hör man argument som "om ena parten haft högre lön och man haft gemensam ekonomi så borde den andra parten om den får ärva dela med sig för annars är det orättvist" och då ska man tydligen "skämmas" som du uttrycker det ifall man behåller sitt arv. Glad 
    Det var bland annat därför jag tyckte det skulle vara intressant att höra hur folk faktiskt gjort för jag kan tänka mig att om en part ärver medan man är är gift och allt är bra så reflekterar man över sitt arv på ett sätt men det kan bli ett helt annat sätt att se på saken när det är dags för skilsmässa.
    Hur menar du? Jag menar att jag inte skulle skämmas att ta del av något som jag har rätt till vid en skilsmässa, bara för att det var ett arv. Inte för att det blir "orättvist" annars utan att det skulle vara min juridiska rätt (om det inte var enskild egendom såklart).
  • Anonym (Sofie­)
    Mon 13 May 2019 19:39
    #8
    Tecum skrev 2019-05-13 19:21:20 följande:
    Det är en vanlig uppfattning hos kvinnor att de alltid har "rätt" till hälften vid skilsmässa oavsett vem som dragit hem tillgångarna eller var de kommer från. Jag ser det annorlunda och det gör många män, om min fru ärvde pengar skulle jag se dem som hennes om de var kvar vid en separation. Jag tycker inte alls att det är konstigt.

    Så tipset är att alltid se till att större arv blir enskild egendom, då slipper man fundera. Det är inget som hindrar att de används till gemensamma utgifter ändå.
    Självklart kan man se det så också, och det är det ju inget fel att göra så heller. Men det tar ju inte heller bort faktumet att man har juridisk rätt till hälften vid en skilsmässa (efter 5 år som gifta, är det väl?).

    Jag ser tillgångar i ett äktenskap inte enbart som kronor och ören och att det är viktigt vem som dragit hem vad. Ofta finns det ju anledningar till varför fördelningen ser ut som det gör och att det kan bottna i gemnsamma beslut som gynnat båda i relationen. I äktenskapet är man ju ett team, och då ser jag det som helt okej att även dela tillgångar lika om man går åt olika håll.

    Men ja, visst kan man se till att större arv blir enskild egendom om man inte vill göra det. Det är ju helt okej det med. Allt handlar ju egentligen om att ha koll på vad juridiken säger och vad paret själva är okej med.
  • Anonym (Sofie­)
    Tue 14 May 2019 10:38
    #17
    +1
    Anonym (..) skrev 2019-05-14 08:59:02 följande:

    För mig var det självklart att fd makens arv skulle tillfalla honom, och enbart honom, när vi skildes trots att det varken var enskild egendom eller förord. Han ärvde närmare 1 miljon när vi precis blivit ihop. För pengarna köpte han en lägenhet och vi flyttade in gemensamt (enligt sambolagen hade jag nog kunnat hävda att jag hade rätt till halva värdet). När lägenheten såldes köpte vi ett hus tillsammans. När vi skildes så fick han lösa ut mig ur huset, men jag ansåg att pengarna från lägenheten skulle tillfalla honom. Han valde att erbjuda mig 30 % av värdeökningen på lägenheten (jag stod för arbetet när den renoverades) . Jag accepterade den summan plus den värdeökning vi haft på huset (minus lite saker som framtida mäklararvode etc.) såklart.

    Med lagens hjälp hade jag säkert kunnat gå därifrån med halva husets värde (950 000 kr) men valde att plocka de 230 000 kr jag ansåg mig har rätt till.

    Eftersom mitt ex dock dessvärre är en naiv idiot så köpte han ett nytt hus med sin nya och flyttade in tillsammans med henne. 4 år senare lämnade hon honom och cashade in dels 4 år av gratis boende (eftersom huset var hans hade han betalat allt som rörde det) och halva husets värde med sambolagen i ryggen. Han sitter nu med lån på en dryg miljon och hon shoppar loss. Jag har ännu inte vågat nämna frasen "vad var det jag sade?" Men vi vet bägge två att han varit korkad och att alla kvinnor inte har en känsla för rättvisa. Jag hoppas han lärt sig en läxa.


    Det är ju dock inte kvinnans fel att ditt ex inte hade koll på sambolagen. Du tog ett medvetet val att själv att inte ta emot det du hade rätt till, vilket är helt okej. Ingen kan ju tvinga en att ta emot pengar. Men det är knappast "orättvist" att följa lagen. Det är ju inte som att den här kvinnan lurade ditt stackars ex.
  • Anonym (Sofie­)
    Tue 14 May 2019 13:34
    #19
    -1 +1
    Anonym (..) skrev 2019-05-14 13:12:35 följande:
    Sambolagen är bra i de fall där en parten varit hemma med barn/tagit mer ansvar för hus och hem och annars riskerar att förlora en massa på en separation.

    Jag anser inte att jag hade rätt till pengar som var hans bara för att han var naiv och inte tänkte på att skriva avtal. Bodelningsförrättaren blev lite perplex när jag bad denne räkna bort köpeskillingen för lägenheten från våra gemensamma tillgångar.

    Nej, det är inte hennes fel, men jävligt fult gjort att först och främst hävda att eftersom huset är hans så ska han stå för alla kostnader, och sen när det väl kommer till kritan hävda sin rätt till ett hus man varken betalat för från första början eller varit med och bekostat löpande. Totalt sett så har ju han fått punga ut med i runda slängar 1, 3 miljoner för hennes gratisboende och utlösande ut huset. Du kan inte på fullaste allvar anse att det är rimligt efter ett 4-årigt förhållande utan gemensamma barn?
    Ja, du anser inte att du hade rätt till pengarna, och du behövde ju såklart inte ta emot dem, men du hade rätt till dem.

    Nja, ditt ex hade ju inte behövt acceptera att betala allt själv bara för att  hon sa att hon inte ville. Det var hans val. Och ja, det är rimligt att följa lagen i det fallet, även om hon inte betalat en krona till huset. Surt för ditt ex, absolut, men hon hade ju rätt till pengarna och ditt ex hade kunnat förhindra det genom att skriva avtal med hjälp av en advokat innan de blev sambos. Men det gjorde han inte, och då blev det som det blev.
  • Anonym (Sofie­)
    Tue 14 May 2019 17:55
    #24
    Tecum skrev 2019-05-14 17:39:41 följande:
    SÅ typiskt kvinnor, lag går före rättvisa när det gäller bodelning... Var det någon som sa girig...
    Heder år anonym(..), undantaget som bekräftar regeln!

    Men hur kan sambolagen ge henne halva huset när de inte har gemensamma barn? Vad är det då för mening att gifta sig för att öka den ekonomiska tryggheten för (oftast) kvinnan, hon får ju allt ändå? Jurister brukar ju kalla sambolagen tandlös och tämligen värdelös?
    För att huset köptes för gemensamt bruk.
  • Anonym (Sofie­)
    Tue 14 May 2019 18:03
    #25
    +2
    Tecum skrev 2019-05-14 17:39:41 följande:
    SÅ typiskt kvinnor, lag går före rättvisa när det gäller bodelning... Var det någon som sa girig...
    Heder år anonym(..), undantaget som bekräftar regeln!

    Men hur kan sambolagen ge henne halva huset när de inte har gemensamma barn? Vad är det då för mening att gifta sig för att öka den ekonomiska tryggheten för (oftast) kvinnan, hon får ju allt ändå? Jurister brukar ju kalla sambolagen tandlös och tämligen värdelös?
    Anonym (Sofie) skrev 2019-05-14 17:55:14 följande:
    För att huset köptes för gemensamt bruk.

    Som Anonym (Lena) sa, varför ska en vuxen människa inte behöva ta ansvar för sina val? Det är enkelt att kolla upp vad som står i sambolagen och hur det fungerar vid separation. Gör man inte det får man stå sitt kast om man tycker att man får en dålig deal vid bodelningen.

    Och jag vill väl egentligen inte vara sån nu, men vad är det med män att skylla ifrån sig på kvinnor? Kvinnan ska inte ta emot pengar hon har juridisk rätt till för vadå? För att en vuxen man vet inte hur lagen fungerar och vill slippa ta ansvar? För att det är taskigt?
  • Anonym (Sofie­)
    Tue 14 May 2019 19:38
    #28
    +1
    Tecum skrev 2019-05-14 19:00:49 följande:
    Vadå skyller ifrån sig? Det handlar om moral och rättvisa, att inte lägga beslag på något som rätteligen tillhör någon annan även om det är tillåtet. Lagen säger inte att man MÅSTE dela 50-50, bara att man FÅR göra det. Så egentligen är det inte en fråga om manligt eller kvinnligt utan om moral och etik. Fast tråden förstärker min uppfattning om kvinnors girighet och i detta fall brist på rättvisetänk.
    Fast man "lägger ju inte beslag på något som rätteligen tillhör någon annan" om man har rätt till 50% av det?

    Klart det är att skylla ifrån sig. Det är helt obegripligt för mig hur du i fallet ovan verkar tycka att det är kvinnan som gör fel när mannen inte kan sambolagen. Det är varken fel eller girigt att ta emot det som man har juridisk rätt till. Varför ska mannnen inte behöva ta ansvar för att han gjorde dåliga val? Situationen hade ju kunnat undvikas.
  • Anonym (Sofie­)
    Tue 14 May 2019 22:04
    #41
    +2
    Tecum skrev 2019-05-14 20:10:50 följande:
    Men då är det samma sak med de politiker som tar ut arvoden, traktamenten och pension till höger och vänster, de har rätt till det men moraliskt är det fel och de flesta får avgå för sådant de har "juridisk rätt" till. Tycker du att de också gör rätt och att det är någons annans fel? Ska inte de heller behöva ta ansvar?
    Jag tycker inte att det är en bra jämförelse.

    Jag skulle se det som att du har fått ett kontrakt att signera. All information, alla villkor och krav som kommer av att signera finns enkelt tillgängligt för dig att läsa. Inget är dolt och ingen försöker lura dig. Men du orkar inte läsa det. Du har en vag uppfattning om vad som står i kontraktet, så du struntar i att läsa och signerar ändå. Först efteråt märker du att det inte var så smart av dig att signera som du gjorde. Att dealen du fick inte var så speciellt fördelaktig. Är det då rimligt att skylla på någon annan än dig själv för ditt slarv? Det var ju i grund och botten ditt ansvar att ta reda på vad du faktiskt signerade?
Svar på tråden Ni som fick arv som gifta och sen skiljde er. Vad hände med arvet i skilsmässan?