Inlägg från: Anonym (Masse) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Masse)

    Syskon ärva nästan allt?

    Vi är tre helsyskon och våra föräldrar hade en fastighet som gått i släkten i generationer. Deras önskan var att ett av oss syskon ska ta över fastigheten och vårda den för kommande generationer.

    De hade därför testamenterat fastigheten till ett av oss syskon. (Den ende som var intresserad då två av oss har lämnat bygden och rotat oss på andra ställen.)

    Problemet är att fastigheten utgör större delen av tillgångarna. Fastigheten är värderad till 8 miljoner. Sedan finns det ungefär 1 miljon i övriga tillgångar.

    Utan testamente skulle vi få 3 miljoner var. Laglotten ger oss 1,5 miljoner per var.

    Syskonet som ärver fastigheten har ingen möjlighet att köpa ut oss andra två.

    Fastigheten kommer nu säljas trots våra föräldrars önskan.

    Problemet är nu att han som "ärvde" fastigheten tycker att han ska få de pengarna minus det som vi måste få pga laglotten. Han tycker alltså att vi andra ska få 1,5 miljoner vardera, och han återstående 6 miljoner. "Huset var ju hans", resonerar han.

    Vi andra två tycker att eftersom fastigheten säljs av dödsboet och inte alls kommer gå vidare i släkten så är huset inte hans, och därför bör arvet delas lika på oss tre syskon.

  • Svar på tråden Syskon ärva nästan allt?
  • Anonym (Masse)
    Anonym (S) skrev 2019-05-14 06:46:42 följande:

    Är det bara brodern som är sniken då? De två syskonen som inte brydde sig om föräldrarnas önskan om släktgården utan prompt skulle ha några hundratusen till, bara för att laglotten tillåter det, så gården måste säljas, är inte de också snikna? Tycker dessa tre syskon verkar förtjäna varandra!


    Det finns tre olika utfall:

    1. Brodern får gården. Jag och tredje syskonet får dela på resten, dvs 500 000 kr till mig. Brodern får 8 000 000 kr (gården).

    2. Jag får laglotten, dvs 1 500 000 kr. Brodern får 6 000 000 kr.

    3. Samtliga syskon får lika mycket, dvs 3 000 000 kr.

    Endast fall 1 innebär att gården stannar i släkten. Fall 2 och 3 innebär att gården säljs.

  • Anonym (Masse)
    Arlene skrev 2019-05-13 22:32:56 följande:

    Vad står det i testamentet?
    Står det att ena syskonet ska ärva fastigheten och att ni andra syskon bara ska få ut er laglott?
    Eller har dom bara skrivit att ena syskonet ska få fastigheten?
    Står det något om att syskonet ska förvalta fastigheten men om den säljs ska summan delas lika?
    Varför säljs fastigheten? är det enbart för att lösa ut er andra?
    Det verkar konstigt att era föräldrar inte förstått att det ena syskonet som fått ärva fastigheten måste lösa ut er och att det syskonet inte skulle ha pengar till det och därför behöva sälja fastigheten.
    Står det inget om laglott ska ni dela lika alla tre, står det att två av er bara ska ha laglott gäller det. Men ni kan i så falla bestrida testamentet eftersom syskonet fått ärva fastigheten för att förvalta den, vad tror ni syskon att era föräldrar hade önskat om dom visste att fastigheten ändå skulle behöva säljas?

    Men det är svårt att uttala sig innan man vet hur det står i testamentet.


    Testamentet är hemmaskrivet och mycket kortfattat. Det står att fastigheten med inventiarier ska gå till vår bror, samt att jag och tredje syskonet får dela på övriga tillgångar.

    Laglott eller villkor nämns inte. Föräldrarna tänkte inte så långt utan skrev nog bara ner vad de tyckte lät bäst. Bevittnat av en granne.

    Brodern som står som arvinge till fastigheten har ingen som helst möjlighet att lösa ut oss andra två för att vi ska kunna få laglotten.
  • Anonym (Masse)
    Anonym (Svea) skrev 2019-05-14 11:00:00 följande:
    Jag tänkte som du MEN det innebär bara att man skjuter problemet framför sig. Anta att två av syskonen får barn, alla tre gifter sig. Om brodern gifter sig och får barn, ska hustrun och hans barn tvingas flytta för att hans syskon ska ha ut sin andel av huset? Hur blir det när alla syskon har dött och huset ska delas mellan kusiner och den som den ogifta och barnlösa systern har valt att testamentera sin kvarlåtenskap till?
    Om några decennier är det dags för våra barn och syskonbarn att ta över efter oss.

    Det skulle innebära något i stil med att mina barn ägde 10% vardera, 6,66% för barnen till andra personen som inte är testamenterad huset. Medan ärvande broderns barn skulle stå med 30% vardera. (Dessa har för övrigt knappt besökt huset eftersom de försvann ur bilden för länge sedan, medan övriga barnbarn, de med 10% eller mindre, har varit där betydligt mer.)

    Detta upplägg skulle bara skjuta upp försäljningen en generation. (Som bäst.)
  • Anonym (Masse)

    Ursäkta min frånvaron i tråden.

    Jag har inte hunnit läsa alla svar som kommit in. (Jag hade kanske förväntat mig 5 svar, inte 200...)

    Jag och andra syskonet som inte ärver något att tala om har bokat tid med en jurist. Återkommer efter det mötet.

Svar på tråden Syskon ärva nästan allt?