• Anonym (K)
    Mon 13 May 2019 22:00
    4517 visningar
    220 svar
    +3
    220
    4517

    Syskon ärva nästan allt?

    Anonym (alma) skrev 2019-05-13 21:56:21 följande:

    Jag hade inte haft några problem att efterkomma mina föräldrars önskningar. Det är pengar jag, om de levt, inte haft och som inte varit mina.


    Fast föräldrarna önskade att fastigheten togs hand om syskonet , inte att hen får mer kontanter!

    Så föräldrarnas önskemål följs inte oavsett hur pengarna delas upp.
  • Anonym (K)
    Mon 13 May 2019 22:01
    #6

    Vad står exakt i testamentet?

  • Anonym (K)
    Tue 14 May 2019 16:31
    #49
    Anonym (Varför försäljning?) skrev 2019-05-14 12:51:58 följande:
    Fast detta är ju en fråga om värdegrund och du resonerar helt mot en framtida försäljning medans dina föräldrar värdesatte mycket högre att gården skulle ärvas vidare i släktleden. Hade ni resonerat på samma sätt så testamenteras en större del till det syskonbarnet som faktiskt önskar bo där och ta hand om gården. Det finns olika typer av hembudsklausuler som sextiotalist nämnde som kan se till att gården inte kan säljas till någon utomstående om inte alla delägare är överens om det. Jag gissar att ert syskon är argt att ni går emot föräldrarnas vilja och Hans roffande kanske snarare handlar om det, att han inte tycker att ni ska ha förtjänst för det. För föräldrar kan ju välja att en större bit av tillgångarna ska landa hos det syskon de väljer. Varför var ni inte tydliga till era föräldrar om detta problemet innan deras bortgång? Ni måste ju ha misstänkt att detta skulle hända

    De var kanske inte tydliga för att kunna strunta i föräldrarnas vilja sen? Annars kunde föräldrarna ha ordnat bättre om de visste om vad de andra syskonen planerar så fort de dör.
  • Anonym (K)
    Tue 14 May 2019 16:35
    #50
    Anonym (Svea) skrev 2019-05-14 16:30:34 följande:
    Föräldrarna vill att gården ska stanna i familjen. Värdet finns i gården och en miljon på banken. Varför anses det vara rätt att går mot föräldrarnas vilja och sälja gården? Folk är galet giriga och i den här tråden ser man tydligt att barn ofta är villiga att göra vad som helst för pengar som de inte själva har tjänat ihop. Stackars föräldrar. De har testamenterat allt utom döttrarnas laglotter till brodern. Jag hoppas att han tar strid för att driva igenom deras sista önskan.

    Idiotiskt att det finns överhuvudtaget laglott i Sverige. Man borde kunna göra vad man vill med sin egendom.
  • Anonym (K)
    Tue 14 May 2019 17:01
    #55
    Bjoer skrev 2019-05-14 16:54:32 följande:

    Nej, det är jävligt bra så att barn inte kan lämnas arvlösa bara för att föräldrarna hade en favorit.


    Bara för att föräldrarna hade en favorit? Så du känner så väl varenda familj i Sverige?
  • Anonym (K)
    Wed 15 May 2019 12:42
    Anonym (Qwerty) skrev 2019-05-15 12:18:44 följande:
    Enda gången man kan göra sina barn/efterlevande avlösa är när det inte finns något arv...

    Det stämmer inte. Man kan flytta till ett annat EU land.
  • Anonym (K)
    Wed 15 May 2019 12:45

    Funkar dåligt om det gäller just en släktgård , men om det handlar om mycket pengar mm. går det utmärkt. Allmän information De nationella arvsreglerna skiljer sig mycket från en medlemsstat till en annan (till exempel beträffande vem som ärver, arvslott, laglott, förvaltning av dödsboet, arvingars ansvar för den avlidnes skulder m.m.). Allmän information Den 4 juli 2012 togs ett avgörande steg för att underlätta förfarandena i arvsärenden med gränsöverskridande inslag. Då antogs nya EU-bestämmelser som utformats för att göra det lättare för EU-medborgarna att hantera de rättsliga aspekterna av ett internationellt arv. De nya reglerna gäller för arv efter personer vars dödfall inträffat tidigast den 17 augusti 2015. Avsikten med förordningen är att gränsöverskridande arvsärenden ska handläggas enhetligt, i enlighet med en enda lagstiftning och av en enda myndighet. I princip är det domstolarna i den medlemsstat där den avlidne hade hemvist som är behöriga att pröva arvsmålet, och det är också den medlemsstatens lagstiftning som är tillämplig. En person kan dock välja att lagen i det land där han eller hon är medborgare ska tillämpas. Genom att en och samma myndighet tillämpar en och samma lag i ett arvsärende kan man undvika parallella förfaranden och eventuellt motstridiga domstolsavgöranden. Det innebär också en garanti för att avgöranden som meddelats i en medlemsstat erkänns i hela unionen, utan att det behövs något särskilt förfarande. e-justice.europa.eu/content_successions-166-sv.do


    Anonym (Qwerty) skrev 2019-05-15 12:18:44 följande:
    Enda gången man kan göra sina barn/efterlevande avlösa är när det inte finns något arv...

  • Anonym (K)
    Wed 15 May 2019 13:03
    Anonym (Qwerty) skrev 2019-05-15 12:56:30 följande:

    Men barnen/efterlevande ärver fortfarande.


    Det gör de inte om man väljer ett land där laglott inte finns.

    Då gäller testamentet.
  • Anonym (K)
    Wed 15 May 2019 13:19
    Anna60 skrev 2019-05-15 13:06:50 följande:

    Inte ens om man har enbart svenskt medborgarskap?


    Precis.

    Sen 2015 är det inte längre en persons medborgarskap som avgör vilken lands lagar som reglerar arv, utan det är personens hemvist.

    Svar från Advokatbyrå Zeijersborger & Co :

    Kan jag göra barnen arvlösa?

    Fråga: Jag har två vuxna barn som jag inte har så bra kontakt med. Vi träffas bara någon gång per år och jag känner mig ganska besviken på att de aldrig ställer upp när jag och min sambo behöver hjälp. Jag har hört att reglerna för arv har ändrats och att man inte behöver skänka något till sina barn utan kan välja att testamentera till vem man vill. Som jag känner nu, skulle jag vilja ge allting till min sambo. Hur gör jag? Räcker det med ett testamente?

    Svar: Det du syftar på är den nya arvsförordningen. Om du vill att din sambo ska ärva dig, måste du i alla avseenden skriva ett testamente, oavsett om dina barn har rätt till arv eller inte. Dina bröstarvingar har som huvudregel sin laglott dvs hälften av arvslotten enligt svensk lag, men från och med den 17 augusti i år tillämpas en ny arvsförordning i alla EU länder. Den har tillkommit för att förenkla och harmonisera reglerna kring arv inom EU men de flesta jurister är eniga om att det kommer att öka byråkratin och tvisterna i dödsbon framledes. Den nya arvsförordningen innebär att det inte längre är en persons medborgarskap som avgör vilken lands lagar som reglerar arv, utan det är personens hemvist. Om du absolut inte vill att dina barn ska ärva dig, kan du välja att bosätta dig i t ex England eller Nordirland där det inte finns något arvslottsskydd och testamentera allting till din sambo. För det fall du inte vill ta till så drastiska åtgärder som att flytta utomlands, kan du upprätta ett testamente i vilket du skriver att du önskar att din sambo ärver dig och att dina barn bara ska få sin laglott. Du kan även uttrycka att du inte vill att de ska få någonting och hoppas att de respekterar din vilja, vilket de inte är skyldiga att göra.

    www.mynewsdesk.com/se/blog_posts/kan-jag-goera-barnen-arvloesa-40978

    Så det går rent lagligt att göra sina barn arvslösa.

    Det är såklart en annan sak hur många skulle flytta till England eller Nordirland av denna anledning , men frågan var ju om det var möjligt enligt lagen.
  • Anonym (K)
    Wed 15 May 2019 13:32
    Anna60 skrev 2019-05-15 13:22:30 följande:

    Intressant. Då kommer följdfrågan: Om jag som svensk äger ett hus i Spanien men bor i Sverige. Sker då arvsfördelning enligt svensk lag? Eller enligt spansk lag. Huset finns ju i Spanien - men jag finns här. Logiskt vore att det var svensk arvslag som steppade in.


    Bor du i Sverige men har ett sommarställe i Spanien gäller svensk lag eftersom det är hemvist som räknas.
  • Anonym (K)
    Wed 15 May 2019 13:38
    Anna60 skrev 2019-05-15 13:22:30 följande:

    Intressant. Då kommer följdfrågan: Om jag som svensk äger ett hus i Spanien men bor i Sverige. Sker då arvsfördelning enligt svensk lag? Eller enligt spansk lag. Huset finns ju i Spanien - men jag finns här. Logiskt vore att det var svensk arvslag som steppade in.


    Enligt art. 21.1 i EU:s arvsförordning är huvudregeln att den så kallade hemvistprincipen gäller. Detta innebär att det är arvsordningen i det land där den avlidne anses ha sin hemvist som ska tillämpas.

    lawline.se/answers/ska-svensk-eller-spansk-arvsratt-tillampas
Svar på tråden Syskon ärva nästan allt?