• Kjell2

    Syskon ärva nästan allt?

    Anonym (Masse) skrev 2019-05-13 21:52:14 följande:

    Vi är tre helsyskon och våra föräldrar hade en fastighet som gått i släkten i generationer. Deras önskan var att ett av oss syskon ska ta över fastigheten och vårda den för kommande generationer.

    De hade därför testamenterat fastigheten till ett av oss syskon. (Den ende som var intresserad då två av oss har lämnat bygden och rotat oss på andra ställen.)

    Problemet är att fastigheten utgör större delen av tillgångarna. Fastigheten är värderad till 8 miljoner. Sedan finns det ungefär 1 miljon i övriga tillgångar.

    Utan testamente skulle vi få 3 miljoner var. Laglotten ger oss 1,5 miljoner per var.

    Syskonet som ärver fastigheten har ingen möjlighet att köpa ut oss andra två.

    Fastigheten kommer nu säljas trots våra föräldrars önskan.

    Problemet är nu att han som "ärvde" fastigheten tycker att han ska få de pengarna minus det som vi måste få pga laglotten. Han tycker alltså att vi andra ska få 1,5 miljoner vardera, och han återstående 6 miljoner. "Huset var ju hans", resonerar han.

    Vi andra två tycker att eftersom fastigheten säljs av dödsboet och inte alls kommer gå vidare i släkten så är huset inte hans, och därför bör arvet delas lika på oss tre syskon.


    Vad står i testamentet?
  • Kjell2
    Anonym (Masse) skrev 2019-05-14 08:58:46 följande:
    Testamentet är hemmaskrivet och mycket kortfattat. Det står att fastigheten med inventiarier ska gå till vår bror, samt att jag och tredje syskonet får dela på övriga tillgångar.

    Laglott eller villkor nämns inte. Föräldrarna tänkte inte så långt utan skrev nog bara ner vad de tyckte lät bäst. Bevittnat av en granne.

    Brodern som står som arvinge till fastigheten har ingen som helst möjlighet att lösa ut oss andra två för att vi ska kunna få laglotten.
    Det blir en fråga vad ni vill och är beredda att ta konsekvensen av det hela. Ja, ni kan bestrida testamenten och/eller kräva er laglott. Huset sälj och unde resans gång kommer det hända saker med syskonrelationen. Är ni beredd på det?

    Alterntiv, ni låter syskonet få huset. Även då kommer det hända saker med syskonrelationen. Är ni beredda på det?

    En variant till jag kan se som en möjlig väg är att syskonet får huset som verkar vara obelånat, tar så mycket lån det går på huset för att lösa ut er. Räcker inte det komplettera med ett skuldbrev och avbetalningsplan.


Svar på tråden Syskon ärva nästan allt?