• Fri 17 May 2019 13:03
    597 visningar
    26 svar
    26
    597

    Att hålla jämna steg med röran i hemmet - hur gör ni med alla prylar, träningskläder, damm?

    Tyvärr fallerar vi i mycket då jag har bristande energi och sambon inte ser det/bryr sig.

    De yngsta barnen har var sin låda i hallen för vantar, mössor mm. Sedan har de en låda för skor, som numera inte räcker till.

    Äldsta har ett hörn med en korg för mössa och vantar. Då varken jag eller sambon håller hårt på det varje dag så faller det.

    Än är det bara äldsta som har gympa. Hennes gympapåse hänger i hallen och fylls på direkt efter tvätten av mig. Vi tvättar i gemensam tvättstuga 1-2 heldagar då det bara finns en hushållsmaskin av varje, så det tar enorm tid. 

    Jag försöker rensa bort urvuxna kläder/fel säsongskläder successivt. Med 1 och 2 barn gick det hyfsat med 3:e rasade det i samband med cancern som försämrade energin ännu mer p g a dåligt fungerande sköldkörtel. 

    Biblioteksböcker förvaras i en korg respektive hylla i mitt sovrum, men oftast lyckas alltid någon bok få fötter. När det är dags att lämna läggs de i en tygkasse och hängs på lägenhetsdörren.

    När de var yngre satte jag in barnens papper i var sin pärm. Nu hinner de ofta tömma ut påsen innan jag ens kommit hem och sambon har inte fattat grejen, så det orsakar problem när de ska städa på rummet.

    Vi dammsuger 1 gång i veckan under arbetsveckorna, oftare om vi är lediga längre tid.

    Jag önskar att jag lyckades ha bättre system för att få ruljangsen att fungera bättre, så läser med intresse. Jag börjar med nya system, men hinner glömma hur jag tänkte förra gången.

  • Fri 17 May 2019 19:24
    #12
    fluu skrev 2019-05-17 14:03:40 följande:
    Det mest grundläggande är att ha pli på familjen. Lär alla familjemedlemmar att ta upp sin skit, lägga sin tvätt i tvättkorgen, stöda sitt rum, bädda sin säng, ta undan sin disk, att inte bara trycka in saker i en garderob. Lär också alla familjemedlemmar att respektera det hårda arbete någon lagt ner på hemmet. Gör saker ordentligt från början - ta alla fläckar på en gång, lämna inte lite disk till sen.
    Har du svårt att komma igång så ha gärna ett städschema där du gör saker på bestämda dagar, snart går det av sig självt. Listor är inte att förakta.

    Själ har jag alltid pärmar, mappar, burkar, lådor osv i olika storlekar på lager så att jag kan ha var sak på sin plats och lätt kan sortera saker. Det underlättar massor. Jag sparar inte på grejer bara för att. Har det inte använts på ett år åker det generellt ut. Ha gärna möbler man kan förvara grejer i, tex kökssoffor är väldigt praktiska.
    Fattas något i hemmet skrivs det upp på inköpslistan direkt. På hatthyllan har vi en låda där vi lägger typ böcker som ska tillbaka till bibblan, kläder som ska bytas, saker som vi lånat av andra. Var gång vi ska till stan kollar vi där i och tar med oss grejer. Gäller det biblioteksböcker som ska lämnas tillbaka innan en viss tid fäster jag post it- lappar på där datum står. Olika tvättkorgar för exempelvis handdukar och kläder är bra för att få översikt i vad som faktiskt behöver tvättas.

    Jag dammsugar en gång i veckan under sommarhalvåret och två gånger i veckan under vinterhalvåret, men snart ska vi bli med katt så då blir det nig oftare. Jag dammsugar soffan tre gånger i veckan för att det inte ska samlas skit under kuddarna. Jag byter handdukar och kollar blommorna varannan dag, då är det lätt att komma ihåg.

    // Pedant smile2.gif
    Vi andra förstår också att du är pedant. Problemet är att om jag skulle göra allt så fort jag ser det, så skulle jag nog aldrig lyckas äta eller andra basala saker också. Dessutom finns inte energin till att gå fram som en virvelvind. Dessutom skulle det bli jag som skulle göra 190% och sambon 10%.

    Hur skulle du lyckas om din energi halverades p g a sjukdom? Vad skulle du prioritera bort?

    Jag får ont i magen av att läsa hur du far fram. Hinner du någonsin sitta ner?

    Listor är jag väldigt bra på att göra, men det är inte mycket som stryks på mina listor ... Eller att jag kommer ihåg var jag la lappen med listan. Pärmar finns också att sätta in saker i, men inte tiden att få in allt ...
Svar på tråden Att hålla jämna steg med röran i hemmet - hur gör ni med alla prylar, träningskläder, damm?