• Thu 16 May 2019 11:15
    1656 visningar
    43 svar
    43
    1656

    Undvika matlagning i en vecka?

    ge mig tips hur kan jag undvika att laga mat i en vecka ?

    Jag har ingen råd med hämtmat. Däremot har jag småbarn som måste äta och jag vill ge de nyttig mat.

    (Konstig fråga kanske men här är orsaken: jag är föräldraledig och ganska socialt-isolerad , träffar ingen annan folk än BVC sköterskan, och förskolelärarna; i senaste tiden blev jag drabbad av nedstämdhet o en mild depression , jag är orkeslös och känner att det går åt fel håll - jag tycker det är mysig att vara hemma med mina barn förutom en grej: matlagning. Jag går och tänker på det hela dag: vad ska vi äta nästintill, vad ska det köpas, vad ska lagas ; o det är en rejäl stressmoment i mit liv. Känns som hela mit liv handlar om matlagning och jag kommer aldrig bli fri! Jag känner att det är det som jag behöver att komma ifrån, slippa laga mat i en vecka så får jag andas up)

  • Svar på tråden Undvika matlagning i en vecka?
  • Anonym (T)
    Thu 16 May 2019 11:31
    #11
    Orolig över barn skrev 2019-05-16 11:24:12 följande:
    Har du något tips på mat som håller sig en vecka eller åtminstone några dagar?
    Köttfärssås och chili con carne som mammatill6 tipsade om är smidigt att göra. Du kan även ta åt sidan lite köttfärs och göra tacos eller pannbiffar. Grytor är också smidigt. Kycklingsallad på färdiggrillad kyckling är enkelt att göra (kanske med grönsakerna som blir över från tacos, eller tvärt om) Mycket mat går bra att frysa, så kan du ha i mat för två-tre dagar i kylen och resten i frysen och så plockar du fram allt eftersom :) Panerad fisk är enkelt att köpa halvfabrikat (och inte så dåligt som mycket halvfabrikat är) och enkelt att slänga in i ugnen medan potatisen kokar (om man tänker på något rätt enkelt som ändå kan lagas samma dag) Hoppas du fick lite tips :)
  • Thu 16 May 2019 11:36
    #12

    Tack snälla ni . Så mycket goda råd ! Det känns så bra nu blir jag nästan gråtfärdig ...

    tar tacksam emot fler tips på mat som kan frysas och även recept

    Barnen är rätt så små (äldsta är 4 år) . Lite kräsna är de men pasta, potatis ris grönsaker och kött går hem nästan alltid. De vill inte ha sånt som är ihopblandad. Som till ex sallad med flera olika grönsaker i , eller gryta där grönsaker o kött är tillsammans , de vill ha allt för sig

  • Anonym (My)
    Thu 16 May 2019 11:44
    #13

    Jag skulle säga att är det under kommande veckan för att du ska få känna att du mår bra. Så kommer inte barnen ta skada av att äta mera "onyttig" mat som är lättlagad. Så kör på lättlagad mat tex pyttipanna, korv och mackaroner, grillad kyckling med nåt lämpligt tillbehör, köttbullar, macaronipudding( gör en stor form så räcker det flera dagar), ugnspannkaka. Koka frysta grönsaker till?

  • Anonym (Klara­)
    Thu 16 May 2019 12:09
    #14

    Du kan googla veckomatsedel så kommer det upp från olika butiker/hemsidor/bloggar en veckas recept. Du kan då skriva ner vad som behövs under en vecka och storhandla. Det är så mycket enklare när du har alla ingredienser hemma under hela veckans måltider istället för att planera varje dag eller varannan dag.

    Köp tex storpack köttfärs och gör köttfärssås, biffar,tacosås/paj, moussaka, köttfärssoppa,lasagne... allt går att frysa in

    En hel kyckling räcker till två middagar, ris med ugnsbakad kyckling, och överbliven kyckling läggs i en pastasås.

    Egentligen tar det lika lång tid att göra korv med makaroner som egenrullade köttbullar med potatismos typ.

  • Thu 16 May 2019 12:18
    #15

    Jag och min man har helt slutat laga mat de dagar vi jobbar. Vi är båda lediga lördag, söndag och måndag varje vecka och någon av de dagarna lagar vi mat och fyller frysen. Lunch till mig (äter lättare kvällsmat) och middag till maken och fyraåringen. När vi är lediga lagar vi god mat tillsammans.

    Det är så skönt att slippa laga mat efter jobbet! Världens stressmoment som bara försvann :)

    Annan bra mat som är lättlagad och bra att frysa är pajer.

  • Anonym (Gor en meny - slipp tanka)
    Thu 16 May 2019 12:50
    #16

    For att du ska kunna fa vila sa ta ett krafttag och fyll frysen under 2 jobbiga matlagningsdagar. Gor upp en matsedel sa att du slipper tanka vad ni ska ata varje gang, t ex. 

    Frukost: Havregrynsgrot
    Lunch: Kottbullar och potatis
    Mellanmal: Fruktsallad
    Middag: Fiskpinnar

    Frukost: Smorgas med leverpastej och gurka
    Lunch: Kyckling och ris
    Mellanmal: Havrekuddar
    Middag: Lasagne

    Frukost: Mannagrynsgrot
    Lunch: Korv och makaroner
    Mellanmal: Nyponsoppa
    Middag: Bongryta

    Storhandla och laga sedan lass med kottbullar, kottfarssas, lasagne, grytor osv. och frys in i lagom stora lador (som du skriver utanpa vad som finns i). Ta fram din tomma matsedel och "sprid ut" dina ratter i lagom intervaller, sa att ni inte ater samma 3 dagar i strack. Har du lagat 5 kottbullelador, 4 korv stroganoff, 5 bongrytor, 3 lasagner och 2 gratanger + kopt en fardig pytt i panna och 2 omgangar fardiga fiskpinnar, sa slipper du bade tanka och laga mat i 3 hela veckor efter det. Tillbehoren ar ju dessutom sadana att de inte forstors om man koper hem i forvag (potatis, ris, pasta, quinoa osv.). Ga igenom matsedeln och se till att du har allt hemma (havregryn om du ska ha havregrynsgrot, nyponsoppepulver om ni ska ha nyponsoppa osv.). Farskvaror som frukt kan du ha tidigt i matsedeln, sa att bananerna inte hinner bli bruna tills de kommer pa menyn, och valj "torrvaror" sasom havrekuddar och blabarssoppa senare i menyn (smidigt att ha hemma tills nasta storhandling farskvaror).

  • Thu 16 May 2019 14:00
    #17
    Orolig över barn skrev 2019-05-16 11:28:19 följande:
    Jodå det har vi. Men brukar inte frysa färdig mat - förutom sånt som vi köper färdigt till ex pytt i panna från Findus o dyl ... sånt kan vi också äta ibland fast jag undrar hur nyttiga är de egentligen?
    Du kan t o m frysa kokt pasta. Man kan frysa allt. Bara för att du inte brukar göra det, så KAn man faktiskt göra det. Hållbarheten blir bättre, och du behöver inte vara orolig för att den skall vara dålig. Barn kan också äta gröt nån kväll i veckan istället för middag.
  • Thu 16 May 2019 16:52
    #18
    Orolig över barn skrev 2019-05-16 11:25:47 följande:

    Tack. Kokar du pasta också i förväg eller hur hör du? Har du fler tips på mat som håller sig?


    Jag lagar mat på helgen- dels till matlådor men även för att vi inte gärna lägger tid på attlaga mat på vardagarna.

    Jag kokar då även pasta som jag lägger i matlådor tillsammans med grytor/köttfärsås osv men även i plastpåsar o in i kylskåpet.

    När vi ska äta lägger vi upp pastan i tallrikar o lägger på gryta/köttfärssås o in i micron.

    Köttfärsås håller en vecka (pasta brukar jag hålla i tre dgr, sen börjar den bli tråkig..). Grytor av kött håller en vecka det med. Kycklinggryta i fyra fem dagar iallafall.

    Ris funkar oxå att koka o lägga i plastpåse i kylskåpet ;)

    Morotsstavar kan göras många åt gången o läggas i vatten i kylen.

    Fruktsallad kan göras för två/tre dagar. Ha lite ananasjuice i så brukar det hålla bra.
  • Thu 16 May 2019 17:49
    #19

    En tallrik med några tinade kalla räkor, en uppskuren avakado, några bitar rå paprika/morot/brockoli, lite oliver från en konservburk, ett kokt ägg, etc kommer man långt med.
    Du kan också micra lite frysta gronsaker i en skål till barna, tar tre minuter. Kan serveras med fiskpinnar eller vad som helst enkelt.

  • Thu 16 May 2019 17:52
    #20
    +1
    Anonym (Klara) skrev 2019-05-16 12:09:57 följande:

    Egentligen tar det lika lång tid att göra korv med makaroner som egenrullade köttbullar med potatismos typ.


    Eh, nej...
Svar på tråden Undvika matlagning i en vecka?