Inlägg från: IceKitten |Visa alla inlägg
  • IceKitten

    Hur mycket mat åt 14v kattunge?

    En kattunge kan ha fri tillgång det är inga problem. Däremot bör en vuxen katt inte ha det, en vild katt skulle aldrig lyckas fånga 8 fåglar/möss/osv om dagen. Fri tillgång till mat leder till tjocka katter (en väldigt stor del av tamkatter är för tjocka) och tar dessutom ifrån katten en viktig glädjekälla. Det ideala är att man leker med katten innan måltiden och sedan ger katten maten som belöning för att hen var en sån duktig jägare... Men det kan vara svårt att hinna med innan varje måltid. Oavsett så bör katten få mat 2-4 gånger om dagen beroende på vad som passar er.

    Torrmat är dock absolut inte bra för katten pga av många anledningar med främst vattennivån, vikten och framtida sjukdomar (främst problem med njurarna och urinvägarna). Byt över katten till BARF. Det finns färdig i djurbutiker, VOM/Mush, om man inte orkar sätta in i kattens näringslära (väldigt mycket arbete...). Mjau blötmat i tetra utan fisk är även det ett väldigt bra foder och finns i typ alla vanliga matbutiker.

    Ha så mysigt med ert lille charmtroll! :)

  • IceKitten
    Howardflynn skrev 2019-05-21 15:01:50 följande:

    Ja jag har läst lite angående detta nu och vi ska prova att ge honom färskt foder när han har ätit upp det vi har hemma.

    Ja nu jämför jag ju med dem billigare märkena så som typ whiskas osv, men i förhållande till dem tycker jag vi ger ett helt okej foder isåfall. Vi ger nu Applaws torrfoder, har även läst en hel del bra om orijen. Dessa anser jag vara ett bättre torrfoder, det va så jag menade. Sen om torrfoder i sig är det bästa alternativet sa jag aldrig.


    Nu kanske det bara var snabbt skrivet av dig eller så men när man byter foder till en katt måste man göra det långsamt. Alltså börjar man när man har ganska mycket av det gamla fostret kvar och sedan långsamt minska/öka fodret.

    Katter är ofta petiga med smaken och deras magar (inte alla så klart) är ganska känsliga för foderbyten. Alltså bör det ta lång tid och man kan även behöva backa i processen samt blanda kattmaten för att lura katten att äta den nya maten.

    Vissa tillverkare tillsätter extra smak på utsidan av torrfodret vilket så klart gör att den smakar godare för katten, pga kan det vara krångligt att övertala katten att äta grönkålen istället för chipsen ;)
Svar på tråden Hur mycket mat åt 14v kattunge?