• Anonym (Känsl­ostorm­)
    Sat 18 May 2019 21:11
    8224 visningar
    76 svar
    76
    8224

    Hur vet man om man är rätt för varandra eller ej?

    Hur vet man om ens relation är den man skall vara i? Om man verkligen är rätt för varandra? När vet man att man skall lämna och när skall man stanna kvar och kämpa? Jag vet varken in eller ut just nu. Slits mellan längtan efter något som känns mer rätt, efter en större samhörighet och rädslan över att förlora något vackert som byggts upp under många år och ångra mig vid ett eventuellt uppbrott. Är rädd för att ta förhållandet och det gemensamma liv som byggts upp för givet. Är rädd att jag har en förskönad bild av hur ett förhållande är eller skall vara, speciellt efter många år och jag är rädd för att det är jag som inte kan nöja mig och att jag skall kasta bort en lång relation och en fin person för något som inte finns och aldrig kommer finnas.

    Någon som vill dela med sig av sina tankar om när det är rätt kontra inte? Någon med erfarenhet av när ni visste att det var rätt och när ni visste att det inte var rätt?

  • Svar på tråden Hur vet man om man är rätt för varandra eller ej?
  • Anonym (Grubb­lare)
    Mon 20 May 2019 20:26
    #31

    Jag känner igen mig i så mycket i den här tråden. Själv lever jag i mitt andra långa förhållande och jag kämpar dagligen med mig själv i frågan om jag ska stanna eller lämna. Vi har inga gemensamma barn och våra respektive barn är vuxna och klarar sig själva så den detaljen är inte nåt som hindrar mig. Ekonomin hindrar mig inte heller.


    Men det är mycket som komplicerar. Just den här frågan om vem som är rätt person för mig är något som jag har omvärderat med stigande ålder. Jag tror att det är omöjligt att bedöma det i förväg utan man får helt enkelt hoppas på tur. När man har kommit förbi passionsfasen så blir andra frågor viktigare och då kan det visa sig en helt annan person än den man först föll för och det har jag drabbats av två gånger.

    I mitt nuvarande förhållande så finns det väldigt mycket som är bra och vi fungerar bäst som par när vi umgås med andra. Men när det bara är vi så är det många saker som skiljer oss åt. Det mesta kanske kan betraktas som bagateller, men tillräcklig många bagateller blir ett reellt problem.


    Sen är sexlivet viktigt för mig och nåt som jag inte kan bortse ifrån. Många är av den uppfattningen att sex bara är viktigt i början av ett förhållande och att det är naturligt att det avtar och kanske helt upphör med tiden. Men så fungerar inte jag och under många år har det varit en konfliktfråga. Visst är man inte som kaniner som det var i början, men ett regelbundet och engagerat sexliv är nödvändigt för mig för att jag ska må bra.


    Nu har vi landat i en situation där hon i princip aldrig tar initiativ till sex men när jag gör det så nekar hon aldrig. Samtidigt är hon inte särskilt engagerad och avstår ofta från möjligheten att få orgasm. Det är väldigt svårt att beskriva detta, men jag vet att hon oftast njuter av sexet men hon säger sig vara nöjd trots att hon inte fått nån ordentlig orgasm själv, och så kan det naturligtvis vara, men det är så långt ifrån det sexliv vi en gång hade. Vi har inte sex särskilt ofta eftersom jag inte vill vara den som är påstridig och tjatar och vill ge henne lite utrymme att få lust och själv ta initiativet.


    Jag bär på en ständig frustration och när vi talar om det så är hon undvikande och säger att hon visst vill ha sex men har lite svårt för att ta initiativ (och sån kan man naturligtvis vara) men återigen så är det så långt ifrån den person som jag en gång föll för. Hon hade minsann inga svårigheter med att ta initiativ förr!


    Vi är alltså uppenbart två helt olika personligheter när det kommer till sex. Hennes sexuella drift kräver passionen medan jag lever med min drift ständigt och för mig har det blivit ett allt överskuggande problem. Jag har försökt tala med henne om detta men det är svårt att komma nån vart i den diskussionen. Jag antar att hon inte ser nåt sätt att lösa problemet eftersom hon inte känner som jag. Det är inte samma problem för henne som för mig. Och en kvinna har ju alltid den fördelen att hon kan "ställa upp" även utan att själv ha nån överdriven lust. Men det räcker inte för mig att min partner ställer upp. Jag behöver ett samspel.


    Man kan ju inte anklaga en människa för att den inte har samma sexuella drift som man själv har. Man är ju som man är. Men samtidigt känns det så futtigt att ha det som skäl för att lämna en partner.


    Så hur tänker jag kring vårt fortsatta liv? Jag har många anledningar till att avsluta relationen men har också så svårt att ta det steget just för att det är så svårt att formulera anledningen på ett trovärdigt sätt eftersom ena halvan är komplex och den andra halvan beror på bristfälligt sexliv.


    När vi har det bra så har vi det väldigt bra och kan skratta tillsammans och vi delar de grundläggande värderingarna. Men vi kommer ofta in mönster där vi väljer de lätta vägarna för att undvika att trampa på minor.


    Sen har vi det här med hur man går vidare. Om man lämnar ett förhållande för att man får för lite sex så måste man ju hitta ett nytt där det är bättre. Och hur stor är sannolikheten för det? Jag tänker mig att jag, om jag lämnar henne, inte ska ge mig in i nåt nytt fast samboförhållande igen. Jag tror att en hel del av spänningen och attraktionen kan dödas av det vardagliga.


    Jag har blivit lite krass och vet inte om jag tror på att satsa allt igen. Jag tvivlar på mitt eget omdöme när det gäller förhållanden eller så har jag haft otur. Om jag lever singel så kan jag iaf leva på hoppet att hitta nån som är på samma plan som jag när det gäller sex. Nu känner jag inte att jag har nåt att se framemot.

  • Anonym (Känsl­ostorm­) Trådstartaren
    Mon 20 May 2019 20:47
    #32
    Anonym (killenuftet122) skrev 2019-05-19 20:23:12 följande:

    Alltid lika kul se dessa trådar, känns som typiskt kvinno-frågeställningar. Och sedan kommer det alltid lika fort de som säger "när det är rätt så är det rätt". 

    1.) Kärlek är väl ett val. Har du det mer bra än dåligt, och du känner attraktion för mannen så är det väl övervägande bra? Är gräset alltid grönare på andra sidan? Kanske skall vattna det lite själv där du är istället för gå runt tveka? Du vet sanningen kring din egna situation innerst inne. Lyssna på ditt inre.

    2.) Ni som alltid skriver att det "inte skall behöva kämpas/tvekas" om det är rätt, för att ni minsann hittat rätt 20 år senare. Inser ni att ni kanske själva förändrats med åren? Att andra kanske INTE är som ni? Att vissa kanske har en personlighet där dom ibland tvekar oavsett vad? Det jag menar är att man ibland kanske skall tänka ett steg längre än att ens egna erfarenheter är andras självklarheter. Var lite mer ödmjuka inför att alla relationer är olika, och att era erfarenheter kanske inte per definition är facit för precis alla andra.

    Folk måste sluta jämföra sig så mycket med andra, och börja tänka själva. Kärlek är ett val, du gör valet. Ingen annan av oss här inne kan göra valet åt dig/ge särskilt bra råd, med den lilla del av information som du gett. Och konsekvenserna av att låta oss ge dig råd, när alla här inne försöker jämföra "din" situation med "sin" kan vara ödesdiger för dig, och de personer som är runtomkring dig. 

    Lyssna på dig själv mer.


    Jag ber ju om andras tankar och erfarenheter så jag tycker inte det är konstigt att jag får de svar jag får. Man har ju endast sig själv att utgå från. Det skadar inte mig att få andras personliga erfarenheter oavsett hur applicerbart de är på mig eller inte. Mitt val gör jag utifrån mig i slutändan.

    Vad menar du med typisk kvinno-frågeställning? På vilket sätt skiljer sig män i den frågan? Utveckla gärna. Jag har träffat män, vänner, som ställt sig samma fråga. Kanske vi umgås i helt skilda kretsar och att det är ovanligt bland män i din omgivning?

    Jag vet inte om jag håller med att kärlek är ett val. Vad man gör är ett val men vad man känner, nja, det är svårt att styra. Eller? Jag har vattnat. Kanske mindre på senaste tiden, men jag har vattnat. Jag kanske ska försöka vattna lite mer för att få svar.

    Men det kan alltid vara bra med en påminnelse om att man ska utgå från sig själv och vad som faktiskt känns inom en, det är ju mina känslor som gör uppror just nu och det är jag som måste lyssna på dem för att må bra, så tack för det!
  • Anonym (Känsl­ostorm­) Trådstartaren
    Mon 20 May 2019 21:02
    #33
    Anonym (Fann den rätta) skrev 2019-05-19 09:18:21 följande:

    Har liknande erfarenhet som Plupp73. Har ett par längre förhållanden bakom mig, det senaste på 15 år med barnens far. Vi älskade varandra och hade definitivt en glöd mellan oss, men det negativa i förhållandet överskuggade alltför ofta det positiva. Separationen tog hårt på oss båda och vi försökte leva tillsammans en gång även skilsmässan. Det gick en tid och sedan var det samma problem igen.

    Jag levde ensam i många år innan jag träffade min nuvarande. Och nu känns allt så väldigt rätt! Inga problem och vi grälar aldrig. Jag får plats i relationen (detta fick jag inte med mitt ex) och min nuvarande är väldigt lugn, omtänksam och kärleksfull i vardagen. Vi har ett lugnt och stabilt liv och allt fungerar bra trots att båda har barn att ta hänsyn till.

    Visst har min nuvarande också brister som ibland gör mig ledsen, men inget jag inte kan leva med. Ingen människa är felfri och jag tänker att man får fundera över vilka brister man kan acceptera och inte. Jag har valt att acceptera min nuvarande killes små brister och fel då helheten i vårt förhållande är så bra. Relationen ger helt enkelt mer än den tar och det känns som att det är värt att satsa på det vi har. Trodde i många år att jag och mitt ex var menade för varandra då kärleken fanns trots att inget annat fungerade i långa perioder, har dock insett att så inte var fallet.


    Vad härligt att höra att du känner dig lycklig i din nuvarande relation! Det kanske är lättare att ha en fin kärleksfull och respektfull vardag om man är mer lika och kompatibla?

    Intressant att du ändå kände så mycket kärlek till ditt ex när det var mycket som inte fungerade och skavde, att kärleken inte dog på grund av det. Eller det kanske den gjorde till slut ändå?

    Hur menar du att du inte fick plats i din tidigare relstion?
  • Anonym (Känsl­ostorm­) Trådstartaren
    Mon 20 May 2019 21:26
    #34
    Anonym (Äpplet) skrev 2019-05-19 20:09:47 följande:

    Exakt. I mitt fall blev det så tydligt vilka motsatser vi var som personer. Den klassiska problematiken kring att kvinnan (jag) gör mest har spelat en stor roll och tyvärr har jag totalt förlorat respekten för min man. Jag hade ärligt talat tvivel på att han var den rätta innan bröllopet. Men det var inget jag tog på allvar, det var mer som att jag ställde frågan till mig själv som en kontroll på att han var den rätta. Då var svaret att jag inte såg ett liv framför mig utan honom. Nu i efterhand, när man som alltid är efterklok, var det ett dåligt beslut. Samtidigt ångrar jag ingenting. Utan honom och våra år ihop så hade jag inte haft det jag har idag, inkl vår son. Sen är det precis som jag skrev tidigare precis samma tankar som snurrar i mitt huvud som du skrev i din ts. Är gräset grönare på andra sidan? Osv... Den praktiska och ekonomiska biten är helt klart också något jag tänker mycket på och även det dåliga samvetet gentemot min son och min man. Om jag beslutar mig för att lämna kommer jag krossa vår familj och det har aldrig någonsin funnits i min världsbild, att jag skulle gå igenom en skilsmässa och mitt barn bli ett skilsmässobarn. Sen är jag för feg. Hur vågar jag ta steget? Bara att tänka tanken känns skrämmande men samtidigt så lockande. Om jag ens skulle ta ett sådant beslut. För återigen kommer då tvivlet kring om det är RÄTT beslut. Hur vet jag det? Det bara snurrar runt runt runt. Väldigt intressant tråd att följa, hoppas det kan ge mig/oss några svar el åtminstone ledtrådar!


    Vad intressant och givande att få ta del av din historia! Just det där med att man inte kan tänka sig ett liv utan personen känner jag igen. Min sambo är ju nu min närmaste familjemedlem, jag vill inte vara utan det. Jag vill alltid ha honom i mitt liv. Men känner jag rätt sorts kärlek till honom för att ha en kärleksrelation med honom? Där tvekar jag. Ibland tänker jag att det kanske vore enklare att bryta upp om man hade haft barn, av den anledningen att vi alltid skulle haft kvar varandra i varandras liv, på ett djupare plan än en ytlig bekantskap. Men hade jag varit i den situationen hade jag såklart inte resonerat så, då hade jag tänkt på barnen, familjen. Men det blir så absolut om vi skulle bryta upp nu. Livet skulle få en totalomvändningn som jag inte vet om jag vill eller är beredd på. Men jag kanske måste offra det för att göra plats för något som är mer rätt..?

    Vad är det som är lockande för dig att lämna? Vad längtar du till som din nuvarande relation inte ger dig?
  • Anonym (Känsl­ostorm­) Trådstartaren
    Mon 20 May 2019 21:40
    #35
    Anonym (Om något saknas) skrev 2019-05-19 22:23:17 följande:

    Jag kom att tänka på att när man träffas och blir ihop så är ju partnern en person med personlighet och attraktion. Om attraktionen tar slut så är bara personligheten kvar. En god vän helt enkelt.

    När sexet uteblir så har jag märkt att man blir expert på att leta tillfällen för tillfredställelse. En favorit var: gå ut till bilen och vänta jag kommer snart eller jag ska bara gå och hämta något jag glömde vänta här eller kan inte du gå till ica och köpa lite mjölk ta med dig barnen.

    I mina förhållanden så vill jag ha närhet och sex. Det och att man är snälla mot varandra. Att man kan prata och förstå varandra. Att man är på samma våglängd. Att man kan skratta. Att man längtar. Att man vill berätta. Att man vill dela med sig. Höra rösten. Att man vill ta på varandra. Kyssa varandra. Ha lust till sex.

    Det är så jag vet.


    Bra att få höra din historia. Sex är också väldigt viktigt för mig. Har hög sexdrift och prioriterat min egentid vad gäller det högt. Men där har vi ett problem, jag gör det hellre själv än med min sambo nuförtiden. Inte bra för vår relation alls.

    nästan alla dina "att man..." kan jag inte riktigt säga att jag vill eller att vi har. Eller jo delvis men nog för lite för att det skall vara tillräckligt för mig. Därav har nog även passionen och attraktionen dött. Frågan är om det går att jobba på det för att få det bättre och om jag ens vill jobba på det. Tror jag på att det kan bli bättre? Måste hitta svaret själv som det tjatas lite om i tråden nu. :p men tack för att du delar dina tankar och erfarenheter! Det är givande.
  • Anonym (Ente)
    Mon 20 May 2019 22:23
    #36

    Oj, en tråd med fler som ställer sig samma frågor som jag. Otroligt skönt på ett sätt, men lika tråkigt på ett annat.....

    Hoppas jag får vara med och bolla tankar med er. Är i desperat behov av det!

    Min man och jag träffades för 10 år sedan, vi är idag gifta med barn. Jag har gett mycket av mig själv för vår relation, om jag inte gjort det skulle vi inte varit tillsammans. Jag tvekade om den här relationen var rätt, magkänslan sa nej. Men jag valde ändå att ta vår relation vidare, naivt nog tänkte jag att det löser sig när vi får barn och blir en "riktig" familj.

    Min man och jag kan inte kommunicera med varandra. Nu pratar vi typ aldrig med varandra. Jag känner noll attraktion och lust, vi har sex ibland, jag ställer upp för jag står inte ut med hur han blir när jag har nekat honom några veckor. Extremt destruktivt för min del, det leder ju bara till ännu mindre lust och ogillande mot honom.

    Och så klart, här kommer den där otroligt olämpliga twisten:

    För något år sedan träffade jag en annan man, det var som att blixten slog ner. Jag har aldrig någonsin känt sådan attraktion till en annan människa. Han får mig att smälta, mina känslor stormar helt vilt, jag vill inget annat än att få vara nära honom.

    Vi har träffats några gånger under året, aldrig själva och inget har hänt. Jag tror att mina känslor är besvarade men han håller behörigt avstånd från mig och har inte gjort några närmanden alls.

    Mina känslor för den andre är berusande, förhäxande och jag kämpar för att försöka hålla dem schack för att kunna göra nyktra val över min nuvarande relation med det är omöjligt.

    Jag vet knappt vad som är upp eller ner, vilka känslor är riktiga? Hur vet man?

    Jag vägrar vara den som lämnat en karl för en annan.

    Ska jag avsluta min relation så är det för min skull. Men det är så mycket känslor och förtvivlan blandat med olämplig attraktion, osäkerhet och rädsla för att ta fel beslut.

    Tanken på att vara den som förstör mina barns familj krossar mig. Men samtidigt kan Vi inte leva såhär, jag mår skit och det påverkar ju hela familjen.

  • Anonym (kille­nuftet­122)
    Tue 21 May 2019 01:46
    #37
    Andiie87 skrev 2019-05-20 15:31:19 följande:
    Radiofolkets poäng var definitivt att "röra sig i båten", självreflektion, men i samspråk med andra.

    Håller med om den sista värdesatsen- relationer är det viktigaste vi har. Men det är ju du, jag och många överens om, inte alla. Vi påverkar människor varje dag genom våra beslut och våra handlingar. Men om vi kokar ner det så hade det varit rent ut sagt energidödande om vi behövde manövrera varje beslut till perfektion. Dessutom går det inte.

    Sedan tror jag på en kombination av att diskutera saken med närstående och främlingar. Våra närstående kommer lika väl dem med sina värderingar och föreställningar om världen. Ditt resonemang framstår lite begränsat. Det ena behöver inte utesluta det andra, tänker jag.
    Förstår utifrån din tolkning som att du förstod det som att jag menade det som att man per automatik "måste" fråga folk man känner i verkligheten, och inte oberoende på nätet. Var inte så jag menade, utan tror tvärtom vi tycker ganska lika. Aldrig tyckt tvärtom som dig. Det jag menar är att för att få goda råd, och ge goda råd så måste man vara insatt. Ge en större bild. Tycker mig se i tråden att folk öppnat upp sig betydligt mer nu, och delger känslor. Och då blir det så mycket mer konkret. 

    Ibland finns en tendens att vissa (enligt mig!) slänger ut sig floskler på för lite information. Och är man känslomässigt påverkad, så är det lätt "dras med i en negativ spiral".

    Det jag menade med mitt resonemang är att det ibland kanske är som så att de som står en nära redan har en fördel då de "känner" sig ens historia/relation, utan få en backround-historia. Och att det därför blir mer opartiskt, eftersom de vet situationen runt omkring och även kanske vet ditt "känsloläge". Men precis som du säger utesluter inte det ena det andra, så länge folk gör det vettigt på nätet. Precis som faktiskt många gör!

    Ingen skall behöva stanna i en relation som inte fungerar, där inte båda parterna jobbar för det bästa för individerna, men även som ett enhetligt par. Hoppas på det bästa för alla.

    Man hamnar lätt i o-symbios när man inte kommunicerar. När man kanske börjar ta en för givet. När man inte ser de saker som ens partner gör för en. Uppskattar det. Och när ens partner inte heller ser det som man själv gör. Man tappar bort sig själva ganska fort. Sex är viktigt. Närhet är viktigt. Och att ta vara på möjligheter att ha roligt ihop. Finnas där för varandra. Ibland är förhållandet bortom räddning, men ibland så skall man kanske sätta sig ner långt innan det går för långt. Ta hjälp innan det går "för långt", och känslorna är passé. Men jag vet, det är svårt att ta den där hjälpen! Jag har bara gjort det en gång, men för sent. Men det var mycket givande! Vi lyckades inte rädda får relation, men vi lyckades rädda vår vänskap.
  • Tue 21 May 2019 12:07
    #38
    Anonym (killenuftet122) skrev 2019-05-21 01:46:49 följande:

    Förstår utifrån din tolkning som att du förstod det som att jag menade det som att man per automatik "måste" fråga folk man känner i verkligheten, och inte oberoende på nätet. Var inte så jag menade, utan tror tvärtom vi tycker ganska lika. Aldrig tyckt tvärtom som dig. Det jag menar är att för att få goda råd, och ge goda råd så måste man vara insatt. Ge en större bild. Tycker mig se i tråden att folk öppnat upp sig betydligt mer nu, och delger känslor. Och då blir det så mycket mer konkret. 

    Ibland finns en tendens att vissa (enligt mig!) slänger ut sig floskler på för lite information. Och är man känslomässigt påverkad, så är det lätt "dras med i en negativ spiral".

    Det jag menade med mitt resonemang är att det ibland kanske är som så att de som står en nära redan har en fördel då de "känner" sig ens historia/relation, utan få en backround-historia. Och att det därför blir mer opartiskt, eftersom de vet situationen runt omkring och även kanske vet ditt "känsloläge". Men precis som du säger utesluter inte det ena det andra, så länge folk gör det vettigt på nätet. Precis som faktiskt många gör!

    Ingen skall behöva stanna i en relation som inte fungerar, där inte båda parterna jobbar för det bästa för individerna, men även som ett enhetligt par. Hoppas på det bästa för alla.

    Man hamnar lätt i o-symbios när man inte kommunicerar. När man kanske börjar ta en för givet. När man inte ser de saker som ens partner gör för en. Uppskattar det. Och när ens partner inte heller ser det som man själv gör. Man tappar bort sig själva ganska fort. Sex är viktigt. Närhet är viktigt. Och att ta vara på möjligheter att ha roligt ihop. Finnas där för varandra. Ibland är förhållandet bortom räddning, men ibland så skall man kanske sätta sig ner långt innan det går för långt. Ta hjälp innan det går "för långt", och känslorna är passé. Men jag vet, det är svårt att ta den där hjälpen! Jag har bara gjort det en gång, men för sent. Men det var mycket givande! Vi lyckades inte rädda får relation, men vi lyckades rädda vår vänskap.


    Vad fint att ni fick ut något av den hjälpen ni tog. Just den där vänskapen kan ju i sig säkert också underlätta själva sorgeprocessen som man går igenom efter en separation. Då antar jag också att ni kom fram till något sorts gemensamt beslut!
  • Anonym (Moi)
    Tue 21 May 2019 13:35
    #39

    Bara du vet vad som är rätt för dig, men så här tänker jag i mitt förhållande sedan 25 år: jag vet att det är rätt eftersom han på alla sätt är den som står mig närmast. När vi är bland mycket folk kan våra blickar mötas och jag känner en samhörighetskänsla som inte kan jämföras med något jag känner för någon annan. Vi spelar inga spel. Jag önskar honom inget illa, ens när jag är som argast. När vi varit ifrån varandra kan vi inte sluta röra vid varandra. Vi har bra sex. Vi vill vara med varandra. Vi har inte kämpat. Att vara utan honom däremot hade varit en kamp.

    I Mitt tidigare förhållande kände jag bara samhörigheten stundvis, ofta tänkte jag 'herregud vad är det där för människa?!' Med honom kunde jag inte vara mig själv. Det var en lättnad när han inte var hemma. Irritationen växte och attraktionen dog. Det jag lever i nu är något annat.

  • Anonym (en till)
    Tue 21 May 2019 15:53
    #40
    +1
    Anonym (Grubblare) skrev 2019-05-20 20:26:06 följande:

    Jag känner igen mig i så mycket i den här tråden. Själv lever jag i mitt andra långa förhållande och jag kämpar dagligen med mig själv i frågan om jag ska stanna eller lämna. Vi har inga gemensamma barn och våra respektive barn är vuxna och klarar sig själva så den detaljen är inte nåt som hindrar mig. Ekonomin hindrar mig inte heller.

    Men det är mycket som komplicerar. Just den här frågan om vem som är rätt person för mig är något som jag har omvärderat med stigande ålder. Jag tror att det är omöjligt att bedöma det i förväg utan man får helt enkelt hoppas på tur. När man har kommit förbi passionsfasen så blir andra frågor viktigare och då kan det visa sig en helt annan person än den man först föll för och det har jag drabbats av två gånger.

    I mitt nuvarande förhållande så finns det väldigt mycket som är bra och vi fungerar bäst som par när vi umgås med andra. Men när det bara är vi så är det många saker som skiljer oss åt. Det mesta kanske kan betraktas som bagateller, men tillräcklig många bagateller blir ett reellt problem.

    Sen är sexlivet viktigt för mig och nåt som jag inte kan bortse ifrån. Många är av den uppfattningen att sex bara är viktigt i början av ett förhållande och att det är naturligt att det avtar och kanske helt upphör med tiden. Men så fungerar inte jag och under många år har det varit en konfliktfråga. Visst är man inte som kaniner som det var i början, men ett regelbundet och engagerat sexliv är nödvändigt för mig för att jag ska må bra.

    Nu har vi landat i en situation där hon i princip aldrig tar initiativ till sex men när jag gör det så nekar hon aldrig. Samtidigt är hon inte särskilt engagerad och avstår ofta från möjligheten att få orgasm. Det är väldigt svårt att beskriva detta, men jag vet att hon oftast njuter av sexet men hon säger sig vara nöjd trots att hon inte fått nån ordentlig orgasm själv, och så kan det naturligtvis vara, men det är så långt ifrån det sexliv vi en gång hade. Vi har inte sex särskilt ofta eftersom jag inte vill vara den som är påstridig och tjatar och vill ge henne lite utrymme att få lust och själv ta initiativet.

    Jag bär på en ständig frustration och när vi talar om det så är hon undvikande och säger att hon visst vill ha sex men har lite svårt för att ta initiativ (och sån kan man naturligtvis vara) men återigen så är det så långt ifrån den person som jag en gång föll för. Hon hade minsann inga svårigheter med att ta initiativ förr!

    Vi är alltså uppenbart två helt olika personligheter när det kommer till sex. Hennes sexuella drift kräver passionen medan jag lever med min drift ständigt och för mig har det blivit ett allt överskuggande problem. Jag har försökt tala med henne om detta men det är svårt att komma nån vart i den diskussionen. Jag antar att hon inte ser nåt sätt att lösa problemet eftersom hon inte känner som jag. Det är inte samma problem för henne som för mig. Och en kvinna har ju alltid den fördelen att hon kan "ställa upp" även utan att själv ha nån överdriven lust. Men det räcker inte för mig att min partner ställer upp. Jag behöver ett samspel.

    Man kan ju inte anklaga en människa för att den inte har samma sexuella drift som man själv har. Man är ju som man är. Men samtidigt känns det så futtigt att ha det som skäl för att lämna en partner.

    Så hur tänker jag kring vårt fortsatta liv? Jag har många anledningar till att avsluta relationen men har också så svårt att ta det steget just för att det är så svårt att formulera anledningen på ett trovärdigt sätt eftersom ena halvan är komplex och den andra halvan beror på bristfälligt sexliv.

    När vi har det bra så har vi det väldigt bra och kan skratta tillsammans och vi delar de grundläggande värderingarna. Men vi kommer ofta in mönster där vi väljer de lätta vägarna för att undvika att trampa på minor.

    Sen har vi det här med hur man går vidare. Om man lämnar ett förhållande för att man får för lite sex så måste man ju hitta ett nytt där det är bättre. Och hur stor är sannolikheten för det? Jag tänker mig att jag, om jag lämnar henne, inte ska ge mig in i nåt nytt fast samboförhållande igen. Jag tror att en hel del av spänningen och attraktionen kan dödas av det vardagliga.

    Jag har blivit lite krass och vet inte om jag tror på att satsa allt igen. Jag tvivlar på mitt eget omdöme när det gäller förhållanden eller så har jag haft otur. Om jag lever singel så kan jag iaf leva på hoppet att hitta nån som är på samma plan som jag när det gäller sex. Nu känner jag inte att jag har nåt att se framemot.


    Jag är kvinna och min situation är liknande din. Min man är ointresserad av sex och när det väl blir av är det oftast dåligt. Tillsammans med vissa andra problem har det gjort att jag i princip bestämt mig för att lämna relationen, jag har bara svårt att komma till skott. Vi har inte heller några gemensamma barn att ta hänsyn till.
Svar på tråden Hur vet man om man är rätt för varandra eller ej?