• Magnefico

    Varför väljer ni yrken med låga löner?

    Läste precis en tråd där TS tänkte bli medicinsk sekreterare. Dessa har vad jag förstått en lön på ca 25000 kr/mån efter två års högskoleutbildning.

    25000 kr/mån ger ungefär 19000 kr/mån efter skatt.

    19000 kr/mån går hjälpligt att klara sig på. Problemet är att det inte finns mycket till marginaler.

    Om man blir föräldraledig/sjukskriven så är man snabbt nere på 15000 kr/mån efter skatt

    Som pensionär kan man nog inte räkna med 12000 kr/mån efter skatt. Det är en inkomst som är svår att överleva på i dagens läge..

    Löneutvecklingen är också nästan obefintlig. Man ska vara glad om den motsvarar inflationen i princip.

    Det finns många andra exempel på yrken med snarlik lön. De flesta är inom offentlig sektor och kvinnodominerade. Exempelvis undersköterska och tandsköterska.

    Min fråga är nu varför man frivilligt väljer sådana yrken och sätter sig i en så jobbig situation för resten av livet?

    Det finns gott om andra yrken med både högre ingångslöner och en löneutveckling att tala om.

  • Svar på tråden Varför väljer ni yrken med låga löner?
  • Tiina87
    kaffe skrev 2019-05-27 21:32:12 följande:

    I[quote=79651852][quote-nick]Tiina87 skrev 2019-05-27 20:46:37 följande:[/quote-nick]Eller att man har läst barn och fritidsprogrammet på gymnasiet då får man jobb som barnskötare på förskolan.Man bygger inte på med högskola/uni. Utan vill man bli förskollärare så läser man förskollärarprogrammet på högskola/uni och får en kandidatexamen till förskollärare.[/ Jag har en väninna som byggt på sin utbildning och nu är förskollärare. Barnskötare i grunden med många års erfarenhet. 1 års ( tror jag) påbyggnad med högskolestudier så fick hon sin förskollärexamen. Det var en specialdesignad utbildning. Så nog går det att gå den vägen.


    Enda "påbygg"jag hittar är denna lararutbildning.gu.se/utbildning/forskollararprogrammet/forskollararprogrammet-yrkeserfarenhet 4 år på 75% (30hp förkortat mot förskollärarprogrammet) och är för de som är ex barnskötare eller obehörig förskollärare i förskola eller förskoleklass
  • Krokodilmajonnäs
    FamiljeLisa skrev 2019-05-27 10:33:34 följande:

    Men är verkligen 25 000 kr i månaden så dåligt då? Det är väl där de flesta yrkesarbetande hamnar skulle jag gissa, alltså för gymnasiestudier. Alla vill eller kan inte studera vidare och även om man studerar vidare så är det inte säkert att man ens får arbete. Det är även svårare att få dessa högavlönade arbeten samt att alla passar inte för det. Jag tycker man bör vara nöjd med 25 i månaden. Det är inte alls så dåligt, men problemet är väl att folk har alldeles för höga utgifter med avbetalningar, lån och allt vad det är och därför upplever 25 som lite.


    Jag har bara gymnasieutbildning, trivdes inte alls i skolan. Jag lärde mig ett yrke jag var intresserad av och har en årslön på strax över 900,000 innan skatt.  
  • Ocdkille
    Shit vad kass man måste vara på ekonomi om man inte klarar sig på 25000. Med den lönen kan man lätt betala räkningarna och sen lägga undan pengar till ett sparande.
  • Zoegazz

    Hej!

    Jag läser till medicinsk sekreterare och är så nöjd med mitt val. Jag har tidigare jobbat deltid inom service där jag fick ut mellan 10-12 i månaden och dessutom misstrivdes grovt så skillnaden för mig är stor. Dessutom är vi två som kommer tjäna runt 25 i vårt hushåll så det kommer vi leva gott på. I Skåne har det ändå hänt lite senaste åren, ingångslönen är för de flesta 25 nu, högre upp i landet är den tyvärr på en del ställen fortfarande bara 22. Sen är det fullt möjligt att efter utbildningen få jobb hos polisen eller Försäkringskassan, att bli enhetschef inom vården är också vanligt för medicinska sekreterare som har ambition till det. Så din syn är lite förlegad. Det finns möjligheter och lönen är faktiskt på väg upp då bristen är stor. Sen är vi många som känner att detta är bättre än det vi haft innan, dåligt betalda serviceyrken o.s.v.

    Utbildningen är bara på 2 år, och intaget är baserat på antagningsprov och inte betyg. Det är svårt att komma in på många intressanta utbildningar nuförtiden så jag känner att detta var som klippt och skuret för mig. Snabbt färdig, kan välja bland många jobb då arbetslivet skriker efter oss, ett mycket lugnare jobb än det jag haft innan inom hotell- och restaurang, möjlighet till att klättra och även kunna söka mig till andra branscher.

    Och det är väl tur vi alla är olika annars hade vården gått under. Många söker sig till utbildningen vilket är tur då många har för lite medicinska sekreterare på sina enheter. Det pratas också om att ha fler intagningar per år på vår skola för behovet är så stort.

  • Embla twopointoh

    "Man bygger inte på med högskola/uni. Utan vill man bli förskollärare så läser man förskollärarprogrammet på högskola/uni och får en kandidatexamen till förskollärare."

    Det har jag inte påstått heller. "Yrkeshögskola" är inte samma sak som högskola/universitet. Jag skriver uttryckligen att man inte behöver ha pluggat på högskola för att få arbeta på förskolor. Barnskötare och förskolelärare är två olika utbildningar/yrken, de kan jämföras med undersköterska och sjuksköterska. Det ena är en gymnasial utbildning (som man kan bygga på med YH om man vill), det andra är en högskoleutbildning.

  • Magnefico
    dfs skrev 2019-05-27 20:19:00 följande:

    Om alla resonerade som ts skulle vissa yrken dö ut och samhället skulle få otroligt stora problem


    Nej, då skulle lönerna stiga. För dessa yrken är absolut nödvändiga i de flesta fall.
  • Magnefico
    Embla twopointoh skrev 2019-05-27 18:02:41 följande:

    Nej det är det inte. Jag sitter inte och ljuger för dig angående hur mycket vi lägger ut på bilen varje månad. Du verkar inte kunna förstå att alla inte kör lika mycket som du eller inte har en bil som kostar lika mycket i reparationer/underhåll som din/dina vänners gör. Vår bil är inte jättegammal och vi gör inga reparationer själva.

    Dessutom, jag ser inte att värdeminskningen skulle vara relevant egentligen i detta sammanhang (hur mycket man lägger ut varje månad), även om man formellt sett kan räkna med den i bilkostnaden. Eller räknar du också med värdeökningen på vår villa också som en månatlig inkomst?


    Värdeminskningen är högst relevant. Det är pengar som måste ut under tiden du äger bilen. Sen hur och när du väljer att göra det är upp till dig.

    Värdeändring av på hus räknas som ?inkomst av kapital?. Det är absolut en månatlig inkomst/utgift. Pengarna måste in/ut när ni säljer.
  • sextiotalist
    Magnefico skrev 2019-05-28 11:42:26 följande:
    Nej, då skulle lönerna stiga. För dessa yrken är absolut nödvändiga i de flesta fall.
    Vissa yrken absolut, men andra skulle dö ut. De som riskerar mest är ofta serviceyrken där man kan minska tjänstetillfällen eller göra det själv.
    Nödvändiga eller inte, men alla har inte intresset/begåvningen/hälsan att ta ett arbete som är väldigt attraktiv (dvs gemene man skulle betala för tjänsten). Men för många av dessa är att ha en egen inkomst en frihet, även om inkomsten är låg.
    Det är något som man måste ha med i tankegångarna, att inkomst är alltid bättre än tillfälliga bidrag
  • sextiotalist
    Magnefico skrev 2019-05-28 11:51:54 följande:
    Värdeminskningen är högst relevant. Det är pengar som måste ut under tiden du äger bilen. Sen hur och när du väljer att göra det är upp till dig.

    Värdeändring av på hus räknas som ?inkomst av kapital?. Det är absolut en månatlig inkomst/utgift. Pengarna måste in/ut när ni säljer.
    Fast det är, för vissa, inte en viktig faktor. Och värdeminskningen är faktiskt olika för olika bilar.
    Har man som avsikt att byta bil vartannat eller var tredje år, absolut, då är det en viktig faktor.
    Är man beredd på att ha bilen väldigt länge, så är den värdeminskningen lika intressant som den värdeminskningen av kläderna man köper, eller tv´n man köper. Räknar man in värdeminskningen när man köper en TV, dator, mobiltelefon, vitvaror till köket, en tvättmaskin, en gräsklippare?
    Dvs kostnaden, det du betalar varje månad för bilen, är en sak. Värdeminskningen är inte en kostnad du betalar varje månad. 
  • Konservativ

    Tyvärr är det inte så lätt att förstå sig på ekonomi om man är i 20-årsåldern och många får höra att "välj det du trivs med". Sen ligger det kvar resten av livet.

Svar på tråden Varför väljer ni yrken med låga löner?