Inlägg från: Bagar Bengtsson |Visa alla inlägg
  • Bagar Bengtsson

    snart omröstning om höjd pensionsålder

    När det beslutades om pension från början så var medellivslängden långt under den som vi har idag. Folk började jobba som piga, dräng, springpojke industriarbetare redan vid 13-14 årsåldern. En 65-åring då är kanske som en 80-åring idag. Det är självklart att vi måste höja pensionsåldern om vi vill behålla den välfärden vi har idag.


    Att sedan grupper med kroppsarbete är utslitna långt tidigare än någon som kanske jobbar på kontor är ett problem att lösa. Hur man gör det är svårt.


    Det är inte hållbart att man pluggar till 25 år- jobbar till 65 år och sen dö vid 90 år som vi kommer göra inom snar framtid. Redan idag lever kvinnor till 85 år och män till 81 år.


    Mest rättvist vore det ju om männen fick gå några år tidigare men å andra sidan så betalar männen mindre avgift till sin pensionsförsäkring har jag för mig.


    Om man skulle gå efter 1913 års beslut så skulle pensionsåldern idag sättas till 85 år vilket inte skulle gå. Dock gissar jag på att vi nog innan 2030 har en pensionsålder närmare 70 år.

Svar på tråden snart omröstning om höjd pensionsålder