Inlägg från: Finansen7 |Visa alla inlägg
  • Finansen7

    snart omröstning om höjd pensionsålder

    Börjar de tafsa på tjänstepensionerna blir jag sur på riktigt. Statlig pension kräver inflöde av pengar. Tjänstepension är mellan mig och min arbetsgivare utan att någon annan part är inblandad. Dessutom är avtalen skrivna mellan arbetsgivarorganisationer och fack. Staten ska hålla sina kletiga fingrar borta och inte börja försöka styra när man kan börja ta ut sin tjänstepension.

  • Finansen7

    [quote=79669441][quote-nick]Konservativ skrev 2019-06-04 18:38:13 följande:[/quote-nick]De är väl reglerade redan? [/

    Ja det är det. Men eftersom politikerna vill att vi ska jobba längre har det diskuterats att slopa möjligheten att börja ta ut tjänstepension med tidigaste start vid 55 år. En utredning pekade ut just detta. Redan giltiga avtal tror inte jag man vågar försöka röra. Men framtids för de yngre?

  • Finansen7

    [quote=79673419][quote-nick]Konservativ skrev 2019-06-06 18:23:42 följande:[/quote-nick]Varje gång någon vill sänka ersättningsnivåer blir det diskussion om det. Det är enbart när det gäller pensioner som det kommer prat om populism och gnälligt. Om folk har invaggats i tron att de får pensioneras när de är 65 så blir de såklart arga om de då måste jobba i 3 år till. Att levnadsåldern höjts är i och för sig en bra sak. Och precis som du säger har det gjort att pensionssystemen sviktar. 

    Därför är det bara en slutsats som är rimlig: Politikerna ska ge fan i folks pensioner.  Skrotandet av ATP och Göran Perssons stöld av pensionspengar är bara konsekvenser av att Sverige har ett pensionssystem som inbjuder till korruption. [/

    Om att Göran Persson stal pensionspengar, ett exempel på hur en lögn bara spinner vidare och få orkar gräva efter fakta:

    www.na.se/artikel/nej-han-snodde-inte-258-miljarder

    Det handlar om att olika pensionsförmåner splittades.

    För övrigt är jag en av dem som direkt drabbas av beslutet ovan då jag fyller 55 i år. Nu kommer jag parera det och planerar pension gå vid 62 ändå. Går beslutet igenom har jag 7 år på med att spara mer och bädda för lägre kostnader.

  • Finansen7
    Mentat skrev 2019-06-07 09:49:50 följande:
    Med andra ord: Noll argument i sak mot inlägg #1. Tack för det.

    ATP-systemet höll på att braka samman eftersom det var för generöst, det hade nämligen inte tagit hänsyn till demografiska förändringar. Om man inte hade gjort om systemet hade vi inte haft några pensioner alls när AP-fonderna hade tömts, ett alternativ som hade varit långt värre.

    Att man flyttade 258 Mdr från AP-fonderna var en ren vinst för ålderspensionärerna! Samtidigt övertog nämligen staten ansvaret för förtidspensionerna och med tanke på hur regeringen Persson gömde arbetslöshet i förtidspensioneringar räckte den summan inte så värst många år.
    Äntligen! En som läst på. 
     
    Pensionssystemet ska vara långsitkigt och stabilt, men det betyder inte att det ska vara fredat från förändringar. Förändringen ska dock vara tydlig och i så lång tid i förväg att individer ska kunna ställa om.

    Läser man diskussiontrådar om t ex fattigpensionärer blir jag mörkrädd över hur lite de som kommenterar faktiskt vet om pensionsystemet och hur det fungerar. Det mesta finns en googling bort men att skrika sin åsikt och framstå obildad verkar vare en rättighet. Den vanligaste okunskapen är att Göran Person stal 258 miljarder. Tätt följt av att man redan betalat skatt på pensionen en gång och ska göra det igen när den betalas ut. Följt av att det endast är arbetsgivaravgifter som finansierar pensionssystemet. Eller att man inte fattat något av hur barnår fungerar. Eller inte kan skilja på allmän pension och tjänstepension. Klar man har rätt att framföra sin åsikt, även om den är negativ och gnällig, men hur lyckas så mycket felaktigheter leva vidare?

    Vill man förbättra villkoren i det allmänna pensionssystemet måste pengaflödet tll det ökas. Att höja arbetsgivaravgiften är rent kontraproduktivt. Att höja pensionsavsättningen i deklarationen (som finansieras av alla skattebetalare gemensamt) är en enklare och rakare väg. Kostnaden för detta måste en sakkunnig räkna ut, men jag misstänker att för att höjningen ska få någon verklig effekt kommer det kosta rejält. Bättre då att låta individen ta ett större eget ansvar och erbjuda sparprodukter likt ISK med låg beskattning. Som man faktiskt gör.
  • Finansen7

    [quote=79692476][quote-nick]KillBill skrev 2019-06-15 16:55:59 följande:[/quote-nick]Ja Idrottsvärlden är ännu sjukare. Bäst betalde idrottsman (Messi) tjänar 1 200 000 000 kr (1,2 miljarder) per år..[/

    Justin Timberlake drar in det dubbla. Är det också sjukt?

  • Finansen7

    [quote=79692620][quote-nick]KillBill skrev 2019-06-15 18:14:50 följande:[/quote-nick]E

    Ja med tanke på att det finns människor som svälter till döds så är det sjukt att det finns personer som tjänar miljarder tycker inte du det?[/

    Jo, det tycker jag.

    Amerikanska PGA-touren (herrgolf) förra året skänkte 1 miljard dollar till välgörenhet.

    Men det är helt säkert en piss i Siljan för de som hatar sport som underhållning.

  • Finansen7

    När ska riksdagen rösta bort taket för hur mycket som kan avsättas till allmän pension? 519.000kr i år. Ålderspensionsavgiften (10,21%) inom arbetsgivaravgifterna utöver det taket konsfiskeras av staten. En av de mest dolda avgifterna som ger noll tillbaka till arbetstagare och arbetsgivare.

  • Finansen7
    Konservativ skrev 2019-06-17 09:00:53 följande:
    Kommer inte att ske. Arbetsgivaravgiften är en skatt men regeringarna har lyckats dölja det, då de inte vill att vi ska veta hur mycket skatt vi egentligen betalar. Korruption i svensk tappning.

    Politikerna har diverse projekt som de behöver pengar till. Bidrag till sina vänner och släktingar i olika föreningar är ett exempel. Därför måste du jobba i några år till så att de har mer pengar att slösa med.
    Jag vet... staten blir bara extra lycklig för att suga ut än mer pengar och är inte det minsta intresserade av att prata om det här. En sån som jag skulle ju helt plöstligt kunna anse att staten snott mig på över 400.000 kr exklusive avkastning över hela arbetslivet.
  • Finansen7

    Dessutom anser jag mig vara en högst "vanlig" person. Vad nu "vanlig" person är för något. Jag började jobba tidigt, vidareutbildade mig senare i livet, har prioriterat mitt jobb hyfsat. Och kommer vid 65 år landa med 40 år över gränsen för taket i allmäna pensionssystemet. Och det ska jag straffas ytterligare för.

    Så oavsett färg på regeringen, så tycker jag det är fel att låta AG betala avgifter som på ett dolt vis inte går till pensionen, utan rakt in i skattkistan.

  • Finansen7
    Konservativ skrev 2019-06-18 07:13:56 följande:

    Men så blir det ju när staten tar hand om det. Förstår du inte det? Alla pengar som staten tar in (eller offentlig sektor) har staten också full rätt att ta hand om precis hur den vill. Därför är enda lösningen att du fixar din egen pension.


    Om jag förstår det?? Har redan fixat min egen pension på andra sätt. Hade hellre sett någon som inte håller med kommentera och försvara det här.
Svar på tråden snart omröstning om höjd pensionsålder