Forum Ekonomi - Ekonomi & juridik
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Inget sommarjobb

  Tis 11 jun 22:38 Läst 0 gånger Totalt 11 svar
  Visar endast inlägg av 100wfs - Visa alla inlägg
 • Tis 11 jun 22:38 #11
  vcent skrev 2019-06-08 17:35:05 följande:

  Universitetsstudent utan sommarjobb..

  vettif*n hut jag ska få sommaren att gå runt...

  Jag har sedan december sökt ALLA sommarjobb som funnits utlagda i hela sydsverige... till och med ställen som ligger två timmars bilfärd bort från där jag kan bo... inte fått ett enda av dessa... har kommit in på sommarkurs på distans 50% och sökt csn... bra... dock.... får ca 3000-4000/mån nu i sommar.... min lägenhetshyra för studentlyan kostar 8500kr/mån.... det är knapert nog när man sitter på 10000kr/mån året runt å bara har 2500 kvar efter hyran är betald... kan alltså inte heller spara något under året för sommaren. Bostadsbidrag är jag av någon anledning inte berättigad till?!?!? Å inga andra bidrag heller?!?! Vettif*n hur idioterna tänkt att studenterna ska kunna leva... fattar inte hur man kan ta 8500kr för en 25kvm studentlya med ett litet minipentry... fattar inte heller att det ska kosta under sommaren isf... å inget sommarjobb... blir en spännande sommar...

  Nån som har nått tips om hur man kan göra i detta läget?


  Hej! Förstår att du är i en pissig situation, hade själv hög boendekostnad mitt första år som student. Däremot var jag en fena på att hitta jobb så det gick på ett ut men jag jobbade varenda helg, varenda jul, varenda högtid samt varenda sommar i fem års tid, plus många vardagkvällar när det funkade med plugget. Hade ångest jämt pga alltid ont om pengar men sen hittade jag en hälften så dyr lägenhet och plötsligt levde jag som en fakkin' drottning. Plus att alla arbetsgivare jag haft sen jag inte var student längre har blivit imponerade över att jag jobbat så mycket samtidigt som jag pluggat. Guldstjärna i CV:t så att säga. 


  Först och främst: Du upprepar i tråden hur orättvist allt är, både med boende och jobb, ja. Livet är sjukt orättvist ibland. Det du behöver göra nu är att sluta tycka det är orättvist, kavla upp ärmarna och börja gräva där du står. Låter cheesy men: lösningsfokus. Gråt några dagar om du behöver men sen är det bara att börja hitta lösningar på problemen:

  1) Du måste sänka din boendekostnad. Din boendekostnad är helt sjukt hög. 8500 kronor i månaden för 25 kvadrat med minipentry, måste vara en j*vla lyxig liten vrå du hittat. Nej, något är galet. Gå med i Hyresgästföreningen; börja ställ frågor. Parallellt med detta gör du allt i din makt för att hitta ett billigare boende. Oavsett om det är en ok lägenhet, en sunkig lägenhet, en lägenhet som ligger lite off, ett rum hos en pensionär eller whatevvs, så länge det är billigare: ta skiten. Din boendekostnad kommer vara ett evigt problem, oavsett sommarjobb/extrajobb. 


  2) Jobb-biten är fan klurigare om du sökt så många jobb som du beskriver att du gjort. Det känns ju typ omöjligt att INTE få jobb inom t.ex. äldreomsorg, personlig assistans eller liknande, i min kommun kastar dom typ såna jobb på studenter och skriker "taaa dom, snälla, ta dom!". Men, nu sitter du där du sitter så vad göra? Har inget annat tips än: sök fler jobb. Fortsätt nöta. Arbetsförmedlingens hemsida, kommunens hemsida med annonser, alla jobbrelaterade lokala facebookgrupper som finns, blocket, skrik ut till alla du känner på sociala medier att du söker jobb (ju fler som vet desto bättre, ibland händer det; någon känner någon som känner någon som känner någon som behöver en person som packar frukt på Ica). 


  3) Sista jävla paniklösningen; har du någon familjemedlem du kan låna pengar av så att du åtminstone inte blir vräkt och kan äta dig mätt under sommaren? Vet att alla familjer ser olika ut och har olika mycket pengar (har själv aldrig fått ett korvöre från någon i min familj) men undersök möjligheten. Kan kännas jävligt förnedrande att fråga men samtidigt skönt, har din familj inte pengar kanske dom kan hjälpa på andra sätt. Gå också igenom vad du äger, finns något att sälja? Många bäckar små.


  Vet inte om jag skulle rekommendera att börja söka bidrag och skit just nu, det tar nog mer tid och energi än vad det ger och är bara ett jäkla bök om du är student. Men dubbelkolla dom möjligheterna för säkerhets skull. Kan dock vara segt med sånt under sommaren när alla ska ha semester typ samtidigt. 


  Lycka till fan och hoppas det löser sig för dig! 


   

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll