• scanmia

    Lättast ålder att bli blöjfri?

    Min äldste blev blöjfri vid 3,5 år. Vi försökte några gånger innan dess men han hade  svalt intresse och noll kontroll. Han var den typ av baby som aldrig skrek eller blev störd för att blöjan var blöt. På sommaren när han var tre så sprang han omkring hela dagarna utomhus utan blöja och fick väl äntligen kläm på hur det hängde ihop. Han blev torr på natten samtidigt.

    Min mellankille var precis fyllda två när vi testade pottan och han fixade det nästan felfritt med en gång. Märkligt nog var han torr på natten med i ca ett halvår, varpå han började kissa på sig på nätterna. Och han ville inte använda blöja på natten då för han var ju stor. Suck.

    Minstingen var drygt 1 år när hon hittade pottan i källaren och började använda den på eget bevåg. Jag var inte direkt entusiastisk då det var november och vem vill böka med vinterkläder och en ettårings blåsa? Men det är en bestämd liten dam så vi gick över till trosor. Hon behövde dock nattblöja tills hon var fyra och det var en väldigt långsam övergång till att använda toaletten. Jag kan tänka att det är lite vingligare när man är så pass liten, trots pall och extrasits.

    De två yngre hade tygblöjor och jag har hört att barn blir torrare snabbare då. Vet inte om det stämmer (då mina barn har så väldigt olika temperament) men det kan nog vara så att man känner av det mer när man kissar så att barnet får lite mer feedback.

  • scanmia
    Anonym (V) skrev 2019-06-09 11:19:07 följande:
    Det där är nog sanning med modifikation. För det första tror jag inte att resten av världen är blöjfria vid 18 månader. I många länder tar de bort blöjan tidigt men oftast är de barnen inte på förskolan. De flesta barn i andra länder är hemma/nanny när de är under tre år och kan få hjälp med att sättas på pottan regelbundet så inga olyckor sker. Blöjfri enligt deras sätt att se på det. I Sverige har vi en annan syn på detta. Dessutom är vi unika med vårt förskolesystem att lämna bort våra barn tidigt så barnen behöver nå mognad och klara det själva innan man tar bort blöjan.
    Jag tror att du har helt rätt i det. Härom dagen såg jag bilder på min kollegas 2,5-åring som bor i Kina. Han hade inte blöja, men dock kläder med hål i grenen så att han kunde kissa och bajsa utan att blöta ner sig. Han är ju blöjfri, men knappast pottränad.

    En annan grej att tänka på är att i många länder så får man inte börja på (vissa) dagis om man inte är blöjfri, eller så är det en annan taxa på det. Det sätter en ganska mycket större ekonomisk press på familjer att rycka blöjan så att de kan börja jobba igen.
Svar på tråden Lättast ålder att bli blöjfri?