• Linny87

    Lättast ålder att bli blöjfri?

    Hej! 

    Vill göra en liten undersökning här - vid vilken ålder blev din/dina barn blöjfria dagtid och hur lång tid med potträning tog det innan det slutade hända "olyckor" mest varje dag och barnet själv i regel sa till när hen behövde gå på toa? 

    Detta eftersom jag tänkte börja sommaren med att potträna mitt barn snart tvååriga barn enligt "potträning på tre dagar"-metoden. Men häromdagen frågade jag en förskolelärare när det är vanligast att barn blir blöjfria nu för tiden och hon sa 3 år som snittålder, de som blev tidigare var det enligt henne väldigt ambitiösa föräldrar som jobbade hårt med det. Jag vill ju inte fokusera på detta halva sommaren, om det nu är så att det skulle gå snabbare och smidigare nästa år... 

    Inga pekpinnar tack! Mitt barn mår utmärkt, verkar inte må dåligt av att ha blöja (som majoriteten i hens ålder tydligen har). Vi har provat att sitta på pottan flera gånger, det går bra om jag är engagerad, t.ex. läser en bok, men det har inte gett någon utdelning än, så att säga... 

    Tacksam för många svar!

  • Svar på tråden Lättast ålder att bli blöjfri?
  • Anonym (Mamma)

    Storasyster blev helt torr vid ungefär 2,5 års ålder (både dag och natt). Lillasyster blir 2,5 år nu i sommar och vi är igång och tränar.

  • LaFontaine

    Vi började när dottern var ett år och tio månader. Hon fick vara hos mormor och morfar på dagarna en vecka och de tog helt sonika av henne blöjan (?vi har tålamod att ta hand om det?) och ställde fram pottan. Det gick över förväntan, men när hon började förskolan till hösten fokuserade hon mer på lek än att känna efter. Därför hade hon blöja på signal utomhus. Strax efter tvåårigsdagen slutade vi också med den. Nu blir hon tre i höst och piper själv iväg på pottan. Hon torkar sig själv efter kissning och meddelar bara att det finns kiss att slänga.

  • Drottningen1970

    Ta med ungen och pottan in på toa när du själv ska gå. Barn lör sig det mesta genom att härma föräldrarna och det gäller även toabesök.

  • Körsbärsdalen

    Mina blev torra samtidigt dagtid. Den äldre var ca 2 år och 9 månader och den yngre runt 1 år och 9 månader. Den äldre blev torr nattetid runt 3 år och 4 månader, den yngre är ännu inte torr nattetid.

    Den äldre är pojke, den yngre är flicka.

  • sextiotalist

    Sonen var 3 och ett halvt. Det gick direkt den gången. Tidigare försök havererade.

    Pottan ratades.

  • Anonym (V)

    Finns inte så mycket vi vuxna kan göra om inte barnet är moget och har förmågan och viljan själv att bli blöjfri. Man måste invänta detta. När barnet nått fysisk mognad så hänger det på deras vilja. Barnet bestämmer själv. Sen är det förmågan. Det går inte på tre dagar. Sånna metoder är förkastliga anser jag och kan snarare stjälpa än hjälpa. Ta det lugnt, låt det ta tid och invänta. Låt det komma naturligt från barnet. Jag har alltid haft en potta ståendes och erbjudit den till mina barn.

    Jag arbetar med barn och 3 år är vanligast att bli blöjfri. Då säger de till själva eller går på toaletten själva och det händer minst olyckor. Det är då jag anser att de är helt blöjfria. Yngre barn slutar också med blöja ibland och de kan oftast hålla sig och minimera olyckor men de säger inte alltid till och går själva utan de går på toa vid våra rutiner när vi påminner och kan således fixa det utan olyckor. De har oftast blöjan på ute. Det händer dock fler olyckor ju mindre de är. Det är ju inte hela världen att det händer olyckor men hade de väntat lite så hade det nog gått bättre. Dock är det ju bra att passa på när barnet är nyfiket och vill så då kan det ju bli tidigare ibland.

    Mina egna erfarenheter av mina barn:

    Mitt första barn slutade helt med blöja när han var 2 år både nattetid och utomhus. Hände över en natt. Han valde det själv och det hände sällan några olyckor. Extremt tidigt enligt mig.

    Mitt andra barn var 4,5 år. Då tog vi bort blöjan helt på BVC-psykologens uppmaning. Han var fysiskt mogen men ville inte. Vet inte vad det berodde på men en anledning kan vara att vi kanske pushade på för mycket så att det låste sig. Det tog sedan 2 veckor så fick han in rutinen. Det hände dock lite olyckor emellanåt. Han var sen.

    Mitt tredje barn slutade med blöjor vid tre års ålder. Hade blöja på natten ett tag och det hände lite olyckor i början men inte så mycket. Tog ett par veckor. Hon hamnar i normalspannet när barn brukar bli blöjfria.

    Tänk på att om man börjar för tidigt kan man ta bort barnets egen nyfikenhet och egen vilja. Det funkar allra bäst när den får komma själv. Det är själva drivkraften. Finns inte den fysiska mognaden där är det ingen idé alls. Ta fram en potta och erbjud barnet att prova den varje dag exempelvis när vi själva går på toa. Pressa inte barnet. Det är inte roligt om det låser sig och barnet får en obehaglig upplevelse. Då kan det bli problem! Rätt som det är kommer det något i pottan och det blir intressant. Låt det vara en naturlig del av rutinerna utan tvång. Låt det ta tid.

  • MsM84

    Vi började träna på allvar när sonen var 2 år och 10 mån, första dagen var det massor av olyckor sen släppte det och blev knappt några. Dock började han dagis igen efter ett par dagar och då gick det utför - på hans småbarnsavdelning hade de ingen toalettsits eller potta och när de skulle gå ut och leka satte de på honom blöja och varje blöja han fick var ett stort steg bakåt. När de slog ihop avd för sommarsemestern gick det mycket bättre då han fick vara på en storbarnsavdelning. Nattetid vid 3,5 år då blöjan oftast var torr på morgonen. Har gått fram och tillbaka; första veckan gick det bra, sen var det någon olycka, efter nån vecka till blev det olyckor varje natt i någon vecka, sen gick det bättre igen. Dock har han fortfarande blöja vid nummer två, snart fyra år gammal..

  • Otit

    Min dotter blir 2,5 i augusti, hon blev blöjfri på typ en vecka i påskas. Kan räkna olyckorna på en hand. För ett par veckor sedan tog vi även bort nattblöjan eftersom hon vaknar om hon behöver kissa. Gick över förväntan tycker jag :)

  • Otit

    Kan tillägga att min dotter inte var så sugen alls på att sitta på pottan. Men vi märkte att hon hade full koll på när det kom kiss och bajs. Så vi tog bara bort blöjan en dag (hade förberett henne såklart). Vi bråkade lite om att sitta på pottan men det gick bra!

  • Anonym (Mango)

    Lättast måste väl vara nån gång i 25-årsåldern när kroppskontrollen är väl utvecklad och det finns en stor social förväntan på att vara blöjfri. 

Svar på tråden Lättast ålder att bli blöjfri?