• Sat 8 Jun 2019 22:36
    10064 visningar
    65 svar
    65
    10064

    Lättast ålder att bli blöjfri?

    Hej! 

    Vill göra en liten undersökning här - vid vilken ålder blev din/dina barn blöjfria dagtid och hur lång tid med potträning tog det innan det slutade hända "olyckor" mest varje dag och barnet själv i regel sa till när hen behövde gå på toa? 

    Detta eftersom jag tänkte börja sommaren med att potträna mitt barn snart tvååriga barn enligt "potträning på tre dagar"-metoden. Men häromdagen frågade jag en förskolelärare när det är vanligast att barn blir blöjfria nu för tiden och hon sa 3 år som snittålder, de som blev tidigare var det enligt henne väldigt ambitiösa föräldrar som jobbade hårt med det. Jag vill ju inte fokusera på detta halva sommaren, om det nu är så att det skulle gå snabbare och smidigare nästa år... 

    Inga pekpinnar tack! Mitt barn mår utmärkt, verkar inte må dåligt av att ha blöja (som majoriteten i hens ålder tydligen har). Vi har provat att sitta på pottan flera gånger, det går bra om jag är engagerad, t.ex. läser en bok, men det har inte gett någon utdelning än, så att säga... 

    Tacksam för många svar!

  • Svar på tråden Lättast ålder att bli blöjfri?
  • Anonym (V)
    Sun 9 Jun 2019 17:38
    #41
    Fjäril kär skrev 2019-06-09 17:29:19 följande:

    Vad många tycks glömma är att det är stor skillnad på att vara blöjfri och att vara torr.

    På mina barns förskolor (olika kommuner och landsändar av Sverige och många år mellan) mötte jag ofta många barn med välpackade ryggsäckar med många ombyten för att olyckor hände dagligen/relativt ofta. De var blöjfri ja men långt ifrån torra.

    Jag upplever att majoriteten bär blöjor till ca 3 år, de som blir torra tidigare och har noll olyckor är ju dom som sticker ut och uppmärksammas.


    Precis!
  • Anonym (Kraba­t)
    Sun 9 Jun 2019 17:43
    #42

    Jag tycker att det får ta den tid det tar, och inget man måste tvinga fram. Blöjorna nu är så sköna att bära och skadar ju ingen. Annat förr med blöjor och snibbar, då var dom obekväma varma och svettiga varma dagar.

  • Anonym (tänk till)
    Sun 9 Jun 2019 18:16
    #43
    nernu skrev 2019-06-09 16:52:23 följande:

    I Frankrike blir barn torra för att de får stryk? Men nu när det är olagligt så kommer det plötsligt ta två år till? Du får nog läsa ditt eget nick en gång till.

    Och om det är så att barnet kan styra kiss och bajs för att slippa stryk så är de ju uppenbarligen mogna i kroppen.


    Misstolkar du medvetet?

    Gå till en amerikansk eller en fb grupp med många amerikaner i och fråga hur de diciplinerar sina barn. Fråga varför de ger sina barn en "smack".(om inte så är argumentet: hur ska de annars lära sig när de inte lyssnar). Det Är inarbetat och föräldrarnas rättighet, typ.

    Men ta inte det som min sanning fråga någon annan istället.

    För om man tar det som en rättighet att behandla sina barn så då är ju det en del av allt i livet och även i processen när det blir olyckor dvs vid pottträning.

    En kvinna berättade att hon var helt förtvivlad, hennes barn (3 år)vägrade bli torr och det hade hänt två olyckor på samma vecka i skolan. Skolans svar på det var att barnet inte får gå kvar, komma tillbaka när barnet är torr.

    Kravet är helt annorlunda ställd på barnen där.

    På samma sätt som det är det i Frankrike. Kraven på föräldrarna är att de ska vara torra väldigt tidigt. Jag skrev fel förut jag skrev 18 men menade 8 månader. Mamman vågade inte åka hem med sitt barn för barnet inte var torr innan ettårsdagen som anses sent.

    Men som sagt ta inte mina ord som sanning. Andra kan nog verifiera att de vet/hört detta med.

    Sista grej bara, hur får du fram att jag säger att det tar två år till?
  • Anonym (Frida­)
    Sun 9 Jun 2019 20:43
    #44

    Min dotter blev blöjfri dagtid vid 1 år och 10 månader. Det tog 4 dagar av aktiv träning. Vi var trötta på blöjor, och framför allt verkade dottern trivas allt mindre med dem.

    Blöjfri på natten blev hon ca 3 mån senare, blöjan var alltid torr när hon vaknade och då tog vi bort den.

  • Anonym (J)
    Sun 9 Jun 2019 20:48
    #45

    Min äldsta var 2,5. Hade suttit på pottan då och då innan dess, och lärt sig kissa på den.

    Tog av blöjan,sa att han fick kissa på pottan eller toaletten och sen dess har han varit utan. Hade aldrig många olyckor hemma (tog en vecka till den första), på dagis nån vecka innan han anpassat sig där.

    Yngsta är ett och inga planer på att sluta än.

  • Anonym (1,5 år)
    Sun 9 Jun 2019 21:37
    #46

    Barn 1: Blöjfri och någorlunda pålitligt torr dagtid vid 1,5 år så länge vi rutinpottade. Klarade sig utan påminnelser/rutinpottning vid 3-4 år (tog gradvis över ansvaret).

    Barn 2: Blöjfri vid 1,5 år. Har aldrig gått att rutinpotta utan tog med varierande framgång ansvaret själv från start. Var pålitligt torr efter ca 3 mån

    Bägge babypottades innan så de är kanske inte så mycket att utgå från  

  • Anonym (Pedag­og)
    Sun 9 Jun 2019 22:01
    #47

    Har jobbat inom förskolan i tjugo år. Oftast har barnen haft lättast för att bli torra kring 2.5 år. Några barn lite tidigare, några lite senare dock inte över 3 år. Men sista tiden vet jag inte vad som hänt. Föräldrar låter sina barn gå i blöjor till en bra bit över 3 år, detta fast att barnen alltid kissar på pottan när vi sätter dem där. Vi påpekar för föräldrarna att barnen kissar på pottan hos oss, men de vill ändå att deras barn fortsätter med blöja. Det jag hörde för bara någon vecka sedan när jag diskuterade blöja med en förälder var: " - Han kan kissa på toan, men han är lite lat."

    Så därför fortsätter man tydligen med blöja. Suck

  • Mon 10 Jun 2019 15:00
    #48

    Jag pottränade sonen lite halvhjärtat och tänkte att jag ville inte stressa honom. Sen började dom en klistermärkestävling på dagis, varje pottbesök och torr blöja gav ett märke. Sonen var tävlingsinriktad redan då, och han ville vinna över bästisen. Så plötsligt var han blöjfri utan att jag hann göra så mycket åt det. Han var någonstans mellan 2,5 och 3 år då. Skönt, men kändes nästan snopet eftersom jag själv tränat honom så lite, dagis skötte det mesta.

  • Mon 10 Jun 2019 15:40
    #49

    Mitt tips som 3barnsmor är att få ett barn torrt sommaren efter att de fyllt 2 år. Inte för tidigt och inte för sent plus att det inte för något med olyckor på sommaren.

  • Anonym (A)
    Mon 10 Jun 2019 15:49
    #50
    Anonym (Pedagog) skrev 2019-06-09 22:01:41 följande:

    Har jobbat inom förskolan i tjugo år. Oftast har barnen haft lättast för att bli torra kring 2.5 år. Några barn lite tidigare, några lite senare dock inte över 3 år. Men sista tiden vet jag inte vad som hänt. Föräldrar låter sina barn gå i blöjor till en bra bit över 3 år, detta fast att barnen alltid kissar på pottan när vi sätter dem där. Vi påpekar för föräldrarna att barnen kissar på pottan hos oss, men de vill ändå att deras barn fortsätter med blöja. Det jag hörde för bara någon vecka sedan när jag diskuterade blöja med en förälder var: " - Han kan kissa på toan, men han är lite lat."

    Så därför fortsätter man tydligen med blöja. Suck


    Jag har motsatt upplevelse. Vår son kissade en period ganska pålitligt på potta, men kunde inte säga till (sen språkligt) Då fick han bara hjälp att byta blöja på förskolan, istället för hjälp på potta Efter ett tag vägrade han hemma.....
Svar på tråden Lättast ålder att bli blöjfri?