Inlägg från: Anonym (Alice) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Alice)

    Hur mycket hjälpa 14 åring med läxor?

    Anonym (Q) skrev 2019-06-09 00:48:25 följande:

    Att han vill göra sina egna läxor är hur bra som helst. Vad ni kan erbjuda är lite ramar, struktur och kontroller på att han faktiskt gör dem. Sedan är tyvärr en realitet att de elever som får mer läxhjälp (från föräldrar eller av en professionell) gör bättre ifrån sig. Ett flertal av min 14-årige sons klasskompisar har tutors regelbundet och/eller föräldrar som lägger flera timmar i veckan på att hjälpa barnen. 

    Vad tror du att sonen vill bli när han blir stor? Vet han själv eller kan du komma med några bra gissningar. Kommer det att kräva höga betyg för att komma in på en viss utbildning så kan det vara idé att pusha lite hårdare.

    Annars kan ni fråga er om ni tror att sonen kommer att lära sig mer och bättre (och inte bara få bättre betyg) och därför insistera på att få hjälpa till. Men det är rätt så troligt att han faktiskt lär sig mer genom att få studera själv och få feedback från läraren på material han själv har gjort.


    Det där stämmer säkert generellt, men det behöver ju inte vara sant för just den här killen. Jag fick ingen (och ville inte heller ha) läxhjälp under högstadiet och gymnasiet. Ändå fick jag högsta betyg i allt. Det fungerade helt enkelt bäst för mig att göra så.

    Jag hade blivit väldigt stressad om någon av mina föräldrar (eller en tutor) skulle korrläsa mina läxor.

    Så till TS: låt honom sköta läxorna själv. Visa bara att ni finns där om han behöver hjälp någon gång.
Svar på tråden Hur mycket hjälpa 14 åring med läxor?