• Anonym (TS)

    Varför ska man måsta engagera sig så mycket i barnens sporter?

    Fick inspiration från en annan tråd angående föräldrars bristande engagemang i barnens fritidsintressen och ställer frågan tvärtom.

    Varför ska man behöva engagera sig i barnens sporter?

    Jag hade gärna betalat, flera tusen per termin fast, för att slippa vara ansvarig för fika, fotbollstränare, samordnare eller sälja toalettpapper, newbody etc. Jag följer med på alls träningar och matcher, men har INGET intresse av att själv leda ett lag. Den tiden jag har till träningar och matcher är den tiden jag har. Jag har inte tid att sälja lotter och toalettpapper eller att baka fika eller samordna lag och matcher. Jag har fler barn än endast denna. Jag är dock ansvarig ändå. Fast tiden egentligen inte finns, vilket är en enorm påfrestning och stress för mig. Bakning under sena kvällar/nätter osv. För att sonen ska kunna spela fotboll en gång i vecka som han älskar...

    Jag kan vara en närvarande förälder på träningar, matcher och möten men jag skulle gärna betala för att slippa resterande.

    Övriga saker som omnämns i tidigare tråd jag nämnde har jag inga problem med. Jag tar gärna ledigt från jobbet för att titta på Lucia, skolavslutningar, uppträdanden etc. Men med flertalet barn så har jag inte tid att använda hela min fritid till att engagera mig i alla barns olika sportlag. Tycker man borde kunna välja att betala eller arbeta ideellt...

    Vad tänker ni?

  • Svar på tråden Varför ska man måsta engagera sig så mycket i barnens sporter?
  • Anonym (TS)

    Hur mycket man bör engagera sig verkar det råda delade meningar om.

    Jag hade inte haft några som helst problem att betala flera tusen i terminsavgift för att slippa. Den kostnaden som jag och kanske andra föräldrar också är beredda att betala kan väl isf gå till dem som vill engagera sig tänker jag. Så att de får en ersättning för detta.

    Annars får man väl anställa en tränare som får en lön och avgiften baseras på detta. Det handlar om ett par timmar i veckan som tränaren behöver lägga ner på att planera träningar och träna laget. Två tränare och en matchsamordnare som kanske får en ersättning för de timmar de lägger ner. Sen får de föräldrar som vill sälja kakor och toalettpapper för att finansiera detta och de som vill får betala en avgift istället. De föräldrar som inte har råd med avgiften, får engagera sig helt enkelt. Har man varken tid eller råd så kan inte barnet gå någon sport helt enkelt...

    Samma med matchkläder etc. Det kan jag gärna betala för istället för att engagera mig.

    Sen kan man ju prata om kvalitén också. Lekmän som tränar fotbollslag. Föräldrar som inte spelat fotboll en dag i sitt liv men som ska träna ett lag ideellt och sen ska resterande föräldrar engagera sig på diverse olika vis. Kräver de ett sådant stort engagemang där man ska kasta pengar på bränsle att skjutsa barnen mil hit och dit för matcher, slösa tid på att baka, engagera sig i möten, aktiviteter, samordna lag och matcher etc så tycker jag kvalitén på tränarna borde vara högre också. Annars kan ju jag lika gärna gå ut och sparka boll med min son när jag har tid. Men att jag dels ska förlora arbetsinkomst två dagar i veckan pga träningstiderna som är innan jag slutat jobbet, sen ska jag spendera en stor del av min fritid till att sälja toalettpapper, rabattkuponger, kakor osv OCH spendera mer fritid till att baka fika OCH spendera helger med att sälja fika på matcher osv. Jag tycker det tar alldeles för mycket tid och kostar alldeles för mycket för det man får ut av det..

  • Anonym (TS)
    Sandraberg skrev 2019-06-12 07:52:35 följande:

    Det är märkligt att som inte verkar varit i närheten av en fotbollsplan har så mycket åsikter om hur det ska fungera.

    Men tar ett par punkter till ändå.

    Det räcker inte med en tränare för ett lag med yngre barn. Tror det brukar vara lagom med en tränare på 8 barn.

    Matchställ för de minsta används kanske 2-3 ggr per på när barnen är små

    Helt bortkastat att köpa eget ställ då.

    Tränarna är knappast föräldrar som inte kan något om fotboll utan har spelat själva när de va yngre.


    Min sons tränare har aldrig spelat fotboll själv. Det har han även sagt vid ett flertal tillfällen när han själv försökt rekrytera föräldrar till tränare. Han har själv ägnat sig åt volleyboll och gör det fortfarande i vuxen ålder. Han säger att det inte krävs några som helst förkunskaper eller att man ens sparkat en boll för att träna ett lag.

    Här får barnen inga matchställ fören de är 12 år. Jag kan gärna betala för ett matchställ som används två gånger per år om jag slipper engagera mig ideellt på min fritid. Om du tycker det är bortkastat får du göra det. Skulle matchstället vata i bra skick skulle jag inte ha några problem att ge det vidare till någon annan behövande senare heller.
  • Anonym (TS)
    Anonym (G) skrev 2019-06-12 06:33:21 följande:

    Och vem ska styra upp nyordningen att föräldrar som du ska betala sig ur jobbet? ?Någon annan?? För inte är det du iaf. För att just era små telingar ska få vara med. Det är så oerhört lätt att sitta och peka på hur det borde vara utan att lyfta ett finger själv. För att någon annan ska göra jobbet som dessutom inte nödvändigtvis drivs av ekonomisks incitament.

    Incitamentet att jobba ideellt är att alla andra också gör det. Man gör det tillsammans oavsett klass och bakgrund. Och använder de resurser man har till förfogande. Vad är det som säger att en proffstränare eller korvsäljare ställer upp mer av sin dyrbara tid bara för att de får en ringa ersättning? Dessutom läggs det på en massa administration utöver t ex schemaläggning av kiosken m.m. Är det den där ?någon? som ska göra den också?

    Det ger varken dig eller någon annan speciellt mycket på personligt plan att baka kakor. Men laget är större än jaget. Dessutom lär sig också ungarna vad ideellt arbete är.

    Våra barn satsade hårt på individuella sporter och vi har under åren lagt ner oceaner med tid, resor och pengar på att engagera oss, by far mycket met än ett fåtal timmar i veckan för en lagsport. Tänker du försöka betala dig ur det också? Ett tips. Det går inte. Det går inte att slippa engagera sig.

    Det har lätt kostat oss över en miljon kronor, mängder med tidiga vardagsmornar, resor med övernattningar i helgerna och utomlands. Men vet du vad? Det var skitkul. Och barnen hade aldrig tagit sig dit de kom utan vår tid och satsningen har utvecklat dem på alla plan.


    Som jag sa. De som HAR TID OCH VILL engagera sig bör få ersättning för detta. Jag som inte har tid kan betala dem för den tiden de lägger ner. Att engagera mig är inga problem. Att skjutsa mitt barn, peppa på träningar och matcher osv. Det jag inte vill engagera mig i är allt det andra. Baka, sälja grejer etc. Jag spenderar gärna timmar i bil för att skjutsa till matcher, att peppa mitt barn, etc. Men all den andra tiden som krävs. Det är den jag egentligen inte har tid med. Blått ha fyra barn och engagera sig ideellt i alla sporter går inte. Jag skulle inte få göra annat än sälja toalettpapper och baka då. Då lägger jag hellre den tiden på kvalitetstid med ALLA mina barn. Vardagen ska också fungera. Det funkar inte att jag ska sluta tidigare från jobbet två dagar i veckan för eka barnets träning. Att sambon ska göra lika för andra barnets träning. Att mormor ska behöva göra det för tredje barnet osv. Sen komma hem övriga dagar, laga middag och sedan vid 20-tiden köra runt barnet och knacka på hos folk och sälja toalettpapper, newbody, kakor etc för att sedan i princip varenda helg åka iväg på matcher då det är olika sporter och lag. Finns INGEN tid till att faktiskt ha kvalitetstid med familjen. Det barnet som inte går någon sport än får knappt någon tid som är dennes utan får haka på till syskonens träningar och matcher, följa med i bilen när det ska säljas grejer etc. Det är orimligt tycker jag.

    Om det då finns föräldrar som brinner för sporten. Som vill engagera sig som tränare etc och kanske har ett eller två barn som spelar samma sport och föräldern har tiden och möjligheten att engagera sig så ser inte jag syftet med att tvinga andra föräldrar till desamma. Det skapar endast stress och ångest. Att ha ett barn som t ex vill spela fotboll men att man ska behöva säga nej för att tid, ork och möjlighet till att engagera sig ideellt många timmar i veckan inte finns känns inte roligt.
  • Anonym (TS)
    Anonym (prob) skrev 2019-06-12 09:49:09 följande:

    Men det blir ju samma problem om man som förälder inte hinner eller mäktar med jobbet som krävs - då får barnet avstå aktiviteten för att föräldern inte kan. Hur ska en person som är sjukskriven klara av att stå i kiosk, skjutsa till matcher och sälja grejer? Eller en ensamstående som jobbar heltid, har långa restider och bara precis orkar det nödvändigaste? Eller där det finns syskon med funktionshinder som tar all ledig tid för föräldrarna?

    Och det är kanske just de barnen som har störst behov av aktiviteten också? 

    De föräldrar som uppelever sig ha ork och tid att lägga på sina barns aktiviteter kan ju visa solidaritet och medkänsla med de föräldrar som inte kan eller orkar genom att ta på sig en större andel av arbetet och låta bli at se ned på den som  inte deltar. 

    Även föräldrar har ju oftast också sina vanliga jobb att sköta, så jämförelsen med en brf-styrelse är fullt rimlig


    Håller med!

    De barn som oftast har störst behov av fritidsaktiviteter är barn till personer som är låginkomsttagare, sjukskrivna eller liknande som inte har ekonomisk möjlighet att göra så mycket fritidsaaktiviteter med barnen. Låginkomsttagare som är sjukskrivna, kanske erhåller försörjningsstöd gör ju ofta det av en anledning. Det finns sociala problem. Kanske psykisk ohälsa, funktionshinder etc som gör att dessa personer inte tagit sig ut i arbetslivet. De har inte förmågan eller orken att heller engagera sig ideellt. Föräldrar med utmattningssyndrom som inte orkar engagera sig, varken ideellt eller inte. Barn som med anledning av detta t ex inte kan spela fotboll eller innebandy då det kräver att föräldern engagerar sig och orken inte finns.

    Det är INTE av ren lathet som jag gärna skulle betala mig ur ideellt engagemang utan av tidsbrist och för att slippa bränna ut mig. Jag har flera barn som önskar gå sporter. De har provat lite av varje och i just detta fall är fotboll och innebandy det de fastnat för. Själv har jag inget sportintresse och har inte gått någon sport som ung, men vill att mina barn ska få möjlighet att utveckla det intresset eftersom det finns. Men även om jag inte sjukskriven eller så så har jag istället ett heltidsjobb som ibland kräver mer än heltid vilket gör att den tiden som jag har över vill jag spendera på mina barn.

    Såklart jag även tycker det är viktigt att de förstår att ideellt arbete behövs, att sporten medför att de gör saker även utanför träningstid osv. Men det hamnar på föräldrarna. Kraven på att sälja grejer, att baka, att engagera sig borde komma i högre åldrar när barnen till stor del själva kan ta det ansvaret. Inte för 6-7-åringar som endast vill ha roligt. Då ska sporten vara rolig. Inte massa krav. Detta gör ju att man som förälder säger nej för att tiden inte finns. Fram tills de är i 12-årsåldern tycker jag inte att kravet på massa engagemang ska finnas.
Svar på tråden Varför ska man måsta engagera sig så mycket i barnens sporter?