• Tue 11 Jun 2019 07:03
    180628 visningar
    3402 svar
    -19 +11
    3402
    180628

    Antisemitismen inom vänstern, varför?



    Antisemitism är ingen ny företeelse. Ända sedan Martin Luthers tid har judehat varit mer eller mindre accepterat, men varför verkar det vara så utbrett bland vänstern? (I Sverige hos S, V och MP, i UK hos Labour.)
    Man försöker dölja det med "det är inte judehat, det är kritik av staten Israel" och liknande.

    Jag kommer att ta upp verkliga exempel i tråden, och även svara på frågor.
    I want to step into the water, And get totally wet, I'm a Romeo's daughter I'm in it up to my neck
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2019-06-20 14:33
    Inser vänstern hur mycket de indirekt stödjer antisemitiska motiv när de så ensidigt och ofta okritiskt ställer sig på palestinas sida?".
  • Svar på tråden Antisemitismen inom vänstern, varför?
  • Thu 13 Jun 2019 16:52
    #93
    +1

    Så, nu har jag svarat på så mycket jag hunnit idag. Tänkte ge mig ut i folkvimlet som firar Tel Aviv Pride.


    I want to step into the water, And get totally wet, I'm a Romeo's daughter I'm in it up to my neck
  • Thu 13 Jun 2019 18:13
    #94
    +1
    RebeckaZ70 skrev 2019-06-13 16:52:13 följande:
    Så, nu har jag svarat på så mycket jag hunnit idag. Tänkte ge mig ut i folkvimlet som firar Tel Aviv Pride.
    Ha en trevlig kväll i vimlet.

    Sen kan du läsa BRÅs rapport om antisemtism i Sverige

    https://bra.se/download/18.62c6cfa2166eca5d70e19304/1559137988590/2019_4_Antisemitiska_hatbrott.pdf

    "Personer som utsätter andra för antisemitism kommer från olika typer av miljöer och det är långtifrån alla som tillhör en organiserad grupp. Antisemitism förekommer således i breda lager av befolkningen och skär genom olika religioner, sekulära grupper, politiska positioner och ideologier. Samtidigt utgör antisemitismen en del av det ideologiska fundamentet i radikalnationalistiska och våldsbejakande jihadistiska miljöer."

    "Trots att den radikalnationalistiska miljön är den miljö som är tydligast urskiljbar i materialet, uppfattar flera personer som arbetar med säkerhet i judiska församlingar och föreningar att den våldsbejakande jihadistiska miljön utgör det största hotet mot judiska institutioner. Allvarlighetsgraden i detta hot bedöms som påtaglig, eftersom grupper inom den våldsbejakande jihadistiska miljön ser judiska institutioner som legitima mål för terrorattacker."

    "Brås intervjuer visar att antisemitism förekommer även inom den politiska miljön, från vänster till höger. Det var flera intervjupersoner som hänvisade till offentliga uttalanden av lokalpolitiker och riksdagsledamöter från olika politiska partier, som kopplat samman svenska judiska institutioner och dessas representanter med kritik av staten Israel eller som ifrågasatt ”svenskheten” hos svenskar med judisk bakgrund. Flera av intervjupersonerna beskrev också uttryck för antisemitiska attityder och fördomar från personer som är aktiva inom antirasistiska och vänsterpolitiska rörelser, som kopplas till åsikter om Israel–Palestinakonflikten."

    "Brås material gör det inte möjligt att redogöra för hur stor andel av antisemitismen som kan härledas till en specifik grupp eller miljö. Brås intervjuer tyder på att intervjupersonernas upplevelser 9 Brå rapport 2019:4 av vilka personer som begår antisemitiska hatbrottshändelser varierar beroende på var i landet man bor och vilka miljöer man själv rör sig i. Personer inom organiserade politiska miljöer har oftare erfarenheter av antisemitism bland personer med kopplingar till olika politiska partier. Personer från delar av landet där radikalnationalistiska organisationer är mer aktiva har oftare haft erfarenhet av antisemitiska handlingar som begåtts av personer med kopplingar till den här miljön. Personer som bor i storstäder med relativt många invånare från olika länder i Mellanöstern har oftare erfarenhet av antisemitiska handlingar som begåtts av personer med en bakgrund i dessa länder. Intervjupersoner från samtliga delar av landet som täckts av Brås urval av intervjupersoner har också beskrivit erfarenheter av uttryck för antisemitism av personer som skulle kunna vara ”vem som helst”."

    "Intervjumaterialet visar på att konspirationsteorier och antisemitiska föreställningar om exempelvis judisk makt förekommer i breda lager av befolkningen. Oberoende av gärningspersonens kön, ålder eller grupptillhörighet förekommer ett likartat antisemitiskt språkbruk. Detta språkbruk innefattar både så kallad modern eller politisk antisemitism, som har sin grund i rasideologiska utgångspunkter, och så kallad nyantisemitism, som ofta involverar antisemitiska yttringar som härrör ur Israel–Palestinakonflikten. Det förekommer även så kallad vardagsantisemitism, som inrymmer ironiska kommentarer och kränkande stereotypisering av judar i vardagliga situationer. Flera av intervjupersonerna upplever att den antisemitiska retoriken har blivit grövre, och att retoriken karaktäriseras av språkliga koder som gör att den inte alltid uppfattas som antisemitisk för dem som inte känner till det nya antisemitiska språkbruket. Vanligt förekommande svenska kodord som används i stället för benämningen judar är exempelvis Abrahams barn, Illuminati, Den Evige, Kulturmarxister, Kosmopoliter, Globalister och Du vet vilka."

    "Svenska och internationella undersökningar som mäter antisemitiska attityder visar att det finns ett tydligt samband mellan antisemitism, främlingsfientlighet, islamofobi och homofobi (Bergmann 2008). Som framgått ovan visar undersökningar också att det finns samband mellan å ena sidan negativa attityder och å andra sidan kön, utbildningsbakgrund och socioekonomiska bakgrundsförhållanden (Bevelander m.fl. 2013). Överrepresenterade bland de som är mest negativa till judar, liksom till muslimer, är personer med lägre utbildningsnivåer. I svenska undersökningar finns även starka samband mellan negativa attityder och kön, eftersom män och pojkar har visat sig vara mer negativa än kvinnor och flickor. Studier pekar härutöver mot att antisemitiska attityder och hatbrott aktualiseras av konflikter i Mellanöstern, framförallt konflikten mellan Israel och Palestina."

    "Även den autonoma vänstern lyfts emellanåt i detta sammanhang, med anledning av deras kritiska hållning till staten Israels agerande gentemot Palestina (Brå och Säkerhetspolisen 2009, Bachner och Ring 2005)"

    "Även om forskningen har visat att antisemitiska attityder och fördomar förekommer i flera delar av samhället, är det i synnerhet två miljöer där man har identifierat särskilt negativa attityder: den så kallade vit makt-miljön och den våldsbejakande jihadistiska miljön (t.ex. Brå och Säkerhetspolisen 2009, Tibi 2012). Bland dessa grupper är antisemitism ofta en del av den ideologiska grundstrukturen."
  • Fri 14 Jun 2019 11:24
    #95
    -1
    RebeckaZ70 skrev 2019-06-13 16:07:46 följande:
    Har svarat på ett liknande inlägg...
    I vilket inlägg?

    Jag tycker det är beklagligt att begreppet antisemitism håller på att förflackas. Det var illa nog när motståndare till staten Israel förstörde begreppet "antisionism" genom att krydda det med allmänt judehat men än värre när Israelvänner förflackar begreppet antisemitism genom att inkludera Israelkritik i detsamma.
  • Fri 14 Jun 2019 21:03
    #96
    +4

    Jag tycker att det är, eller borde vara, en självklarhet att man ska kunna ifrågasätta och kritisera utan att för den skull bli anklagad för att hata, vara -fob, eller liknande epitet. Även Israel måste tåla att kritiseras, utan att kritikerna per definition ska kallas antisemiter.

    Men, och det här är ett viktigt men, samtidigt ska inte antisemitism få frodas bakom etiketten "Israelkritik". Hur ska man skilja dessa åt? Det finns en gråzon, men i allmänhet skulle jag vilja påstå att det är ganska rättframt, nämligen:

    Om man kritiserar Israel för något, men ser mellan fingrarna på andra stater/länder som gör motsvarande saker, då är det inte kritik, utan antisemitism som försöks döljas bakom kritik.

    Till exempel om man inte vill semestra i Israel för att de ockuperar land, men glatt åker på semester till Turkiet (Cypern...).

    Eller pekar finger när Israel skickar en missil, men ignorerar de 10 missilattacker från Hamas som föregick den.

    Eller undviker att köpa Israeliska varor för att det är ett "odemokratiskt" land, men beställer mängder av prylar från Wish (Kina).

    Eller anklagar Israel för "utomrättsliga avrättningar", när deras polis/militär skyddar sina medborgare genom att skjuta ihjäl mördaren under pågående attack mot civila.

  • Fri 14 Jun 2019 22:06
    #97
    +4

    Vänstern har alltid bekämpat religion. De har sett den som en förtryckande makt mot människor.

    Förr så var det möjligen så. Vänstern reformerade kyrkan genom att infiltrera den. Kristendomen i dag är verkligen inte kristen och präster och biskopar

    Har förstört kristendomen.

    Staten Israel får alltid kritik, men israels grannländer slipper undan trots att de vill utplåna Israel och har flera gånger startat krig mot Israel.

    Det är svårt att förstå vänsterns ständiga kritik och antisemitism.

  • Fri 14 Jun 2019 22:16
    #98
    +3
    RebeckaZ70 skrev 2019-06-13 16:08:59 följande:
    Det har jag inte påstått... Men i många fall döljs antisemitism under "det är bara kritik mot Israel".
    Och exakt vilken kritik mot staten Israel underkänner du inte som antisionism?

    Ni fick gärna ha ihjäl varandra ännu mer effektivt, men både Israel och Palestina ska ju prompt dra in resten av världen i er tröttsamma evighetskonflikt.
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • Sun 16 Jun 2019 12:07
    #99
    +1
    RebeckaZ70 skrev 2019-06-13 16:01:12 följande:
    15-20% av vår befolkning är araber, med samma rättigheter som övriga medborgare. En del av dessa bor naturligtvis i Jerusalem...


    En logik som kan tillämpas från båda håll men en måste förmodligen börja.

  • Sun 16 Jun 2019 12:22
    RebeckaZ70 skrev 2019-06-13 16:04:47 följande:
    Vänsterpartiet har även företrädare som öppet stödjer DFLP, so använder den här hälsningen...
    Så kan du ju fundera på hur man ska tolka det.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Demokratiska_fronten_f%C3%B6r_Palestinas_befrielse

    Jag vet inte mycket om dem men i vad jag kan läsa om dem så verkar de ju inte särskilt, eller om än mindre  kontroversiella i jämförelse med andra palesinska organisationer.
  • Sun 16 Jun 2019 16:46
    +2
    Embla twopointoh skrev 2019-06-14 21:03:06 följande:
    Jag tycker att det är, eller borde vara, en självklarhet att man ska kunna ifrågasätta och kritisera utan att för den skull bli anklagad för att hata, vara -fob, eller liknande epitet. Även Israel måste tåla att kritiseras, utan att kritikerna per definition ska kallas antisemiter.

    Men, och det här är ett viktigt men, samtidigt ska inte antisemitism få frodas bakom etiketten "Israelkritik". Hur ska man skilja dessa åt? Det finns en gråzon, men i allmänhet skulle jag vilja påstå att det är ganska rättframt, nämligen:

    Om man kritiserar Israel för något, men ser mellan fingrarna på andra stater/länder som gör motsvarande saker, då är det inte kritik, utan antisemitism som försöks döljas bakom kritik.

    Till exempel om man inte vill semestra i Israel för att de ockuperar land, men glatt åker på semester till Turkiet (Cypern...).

    Eller pekar finger när Israel skickar en missil, men ignorerar de 10 missilattacker från Hamas som föregick den.

    Eller undviker att köpa Israeliska varor för att det är ett "odemokratiskt" land, men beställer mängder av prylar från Wish (Kina).

    Eller anklagar Israel för "utomrättsliga avrättningar", när deras polis/militär skyddar sina medborgare genom att skjuta ihjäl mördaren under pågående attack mot civila.
    Ett begrepp är "new-anti semitism"
    https://en.wikipedia.org/wiki/New_antisemitism

    När man medvetet blandar begreppen "judar" och Israel.

    Eftersom Israel är en "terrorstat" har inte "judarna" rätt att gnälla och borde inte judarna, till exempel i Malmö, egentligen ta avstånd från Israels agerande?

    Typisk antisemitism som flödar fritt i vårt samhälle. Även här.

    "Men vadå? Jag kritiserar ju bara Israel!"

    Ja, men du blandar in judarna som folkgrupp i det hela. Då är det inte "Israel" längre.

    Som det står i den andra länken jag lagt in:

    Ska du kritisera "sionismen" och "Israel" - gör det då i sak. Håll dig till faktiska detaljer.

    Så fort du börjar blanda in "judarna" i det hela så kommer antisemitimen fram.
  • Sun 16 Jun 2019 19:16
    Missermajser skrev 2019-06-16 12:22:31 följande:
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Demokratiska_fronten_f%C3%B6r_Palestinas_befrielse

    Jag vet inte mycket om dem men i vad jag kan läsa om dem så verkar de ju inte särskilt, eller om än mindre  kontroversiella i jämförelse med andra palesinska organisationer.
    Nä, det är ju samma "from the river to the sea" hatretorik som från både fatah och hamas m.fl.

    "We welcome every drop of blood spilled in Jerusalem. This is pure blood, clean blood, blood on its way to Allah. With the help of Allah, every shaheed (martyr) will be in heaven, and every wounded will get his reward."  " ...Al-Aqsa is ours and the (Church of the) Holy Sepulcher is ours. Everything is ours.They (the Jews) have no right to desecrate them with their filthy feet and we won't allow them to "

    Det är ord från den palestinske presidenten abu mazen, (abbas) inne på sitt femtonde år av sitt fyraåriga presidentmandat. Ledare för Stefan Lövens "kära systerparti, fatah.
    I want to step into the water, And get totally wet, I'm a Romeo's daughter I'm in it up to my neck
Svar på tråden Antisemitismen inom vänstern, varför?