Inlägg från: Anonym (Smulan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Smulan)

    Vinner jag nåt på att ta bort äktenskapsförordet? Och hur ska jag klara ett dödsfall?

    Min man har två barn sedan ett tidigare förhållande. De bodde hemma när jag flyttade in i hans hus. För att det skulle bli enklare att hålla reda på skrev vi äktenskapsförord innan vi gifte oss.

    Jag ville inte flytta in i mannens hus. Jag hade velat köpa ett nytt hus tillsammans, men mannen vägrade. Han är oerhört mån om sina barn, som han då var boendeförälder till och tyckte väl att de skulle slippa flytta. Jag ville verkligen inte ha det huset och har därför betalt hyra till min man alla år.

    Barnen, en son och en dotter, har nu flyttat hemifrån. Därför funderar jag på om det kunde vara nån vits att upphäva äktenskapsförordet. Blir det någon skillnad över huvud taget för min del? Vid skilsmässa eller dödsfall? Vad jag förstår ärver jag ändå inget utan det blir hans barn som ärver. Detta är något som oroar mig eftersom jag då måste flytta från mitt hem om mannen avlider innan mig. Jag är rörelsehindrad och kan inte bo var som helst. I detta huset har jag fått en trapphiss av kommunen, men flyttar jag får jag inte den hjälpen. Jag kan inte gå i trappor. Jag måste alltså som nybliven änka snabbt hitta en bostad på markplan mitt i bostadsbristen.

    Vad jag förstår kan man skriva nåt avtal så att barnen får en del av sitt arv senare. Det vägrar mannen. Hans ex var väldigt vidlyftig med pengar och försnillade också en del av barnens pengar. Jag är inte i närheten likadan men han är ändå rädd att jag ska försnilla alla barnens pengar så att de inte får något arv alls.

    Till saken hör att barnen är starka och friska med välbetalda jobb. Jag har också ett bra jobb, men är som sagt medelålders och handikappad. Tyvärr blir jag bara mer handikappad.

    Jag vet inte hur mycket mannen har på banken, men har har som sagt sitt hus. Jag har 1 miljon på banken, vilket inte är i närheten av att kunna lösa ut barnen vid makens död.

    Dessutom: om min man skulle vara otrogen skulle jag bli tvungen att förlåta och gå vidare, annars skulle jag inte ha nånstans att bo - eller rättare, förlåta så länge det skulle ta att hitta ny bostad (kan ju ta 12 månader minst)

  • Svar på tråden Vinner jag nåt på att ta bort äktenskapsförordet? Och hur ska jag klara ett dödsfall?
  • Anonym (Smulan)
    Kjell2 skrev 2019-06-11 12:10:52 följande:

    Vad står i äktenskapsförordet, reglerar det bara huset eller även andra tillgångar?

    Förenklat om han dör
    Utan äktenskapsförord och testamente kommer alla era tillgångar, hus, bankkonton, bilar, skulder mm läggas i en hög. Du får hälften och barnen delar på andra hälften.

    Du bör ta ett rejält snack med din man kring detta.


    Är det inte så att barnen ärver allt... även utan äktenskapsförord?
  • Anonym (Smulan)
    Kjell2 skrev 2019-06-11 13:07:25 följande:
    Ja, men det sker en bodelning enligt ÄktB först i din del och dödsboets del. Barnen ärver hela dödsboet om inget testamente finns.
    Jag minns inte vad det står i äktenskapsförordet men något i still med att allt mitt bara är mitt och allt som är hans bara är hans (kraftigt förenklat). Trodde att särkullbarn ärvde allt även utan äktenskapsförord och att det därför inte gjorde så stor skillnad att skriva på.


  • Anonym (Smulan)

    Visst är det så att mina pengar fortfarande är mina pengar så länge vi är gifta, men att de slås ihop i en klump med hans tillgångar vid ev skilsmässa och delas 50-50? Så det jag kan förlora om vi stryker äktenskapsförordet är om mannen har en massa skulder?

  • Anonym (Smulan)
    Kjell2 skrev 2019-06-11 13:28:00 följande:

    Äktenskapsförord måste ni båda ta bort.


    Naturligtvis
  • Anonym (Smulan)
    Arlene skrev 2019-06-11 13:46:50 följande:

    Utan äktenskapsförord slås att tillgångar ihop och delas på mitten när man är gift.
    Barnen ärver alltid sina föräldrar men om man har gemensamma barn få dom vänta tills bägge föräldrarna gått bort innan dom får ut sitt arv.
    Finns det särkullbarn ärver dom direkt sin förälder.

    Dvs i ert fall hade du om ni inte haft äktenskapsförord fått behålla hälften och din mans barn ärva hälften.

    Man kan då det finns särkullbarn även skriva testamente att barnen bara ska få ut sin laglott dvs hälften av arvet när föräldern går bort och få resterande hälft när förälderns partner gått bort för t ex undvika att någon måste flytta ifrån sitt hem.
    man kan även skriva att barnen enbart ska få ut sin laglott dvs hälften om man vill men det vanliga är att barnen får resterande arv när partnern dör.

    Man kan också skriva som önskemål om man har äktenskapsförord att barnen ska ärva allt men att partnern få bo kvar i bostaden tills hon/han dör men det är bara ett önskemål men så gör en del familjer.

    Det var synd att du skrev på äktenskapsförordet utan att veta vad det innebar.
    Du kan inte upphäva det själv utan det måste du och din man göra tillsammans.
    Det bästa är att du pratar med honom och ser vad han säger, kanske kan ni ändra och skriva ett testamente för se till att ni båda får det bra när den ena går bort.
    Din man vill att hans barn ska ärva men säkert inte att du inte får det ordnat för dig.


    Yes. Det känner jag till. Det vägrar min man. Han vill inte riskera att jag gör av med alla pengar så att barnen inte får nåt när jag dör. Som om jag skulle göra det. Jag är inte direkt någon "slösa-person".

    Jag tänkte att jag har det jag har och klarade jag mig innan vi blev tillsammans klarar jag mig sedan. Om inte maken vill upphäva äktenskapsförordet kan jag lika gärna börja leta efter ny bostad redan nu och flytta när jag hittat en - så får vi bli särbos istället.
  • Anonym (Smulan)
    Anonym (H) skrev 2019-06-11 14:15:45 följande:

    Äktenskapsförordet gör att ditt är ditt och hans är hans.
    Nu vill du vill ha rätt en del av hans tillgångar för att säkra din framtid. Vill han att du ska ha det bra även om han går bort? Om inte måste du börja se om ditt hus. Ställa dig i bostadsköer och spara ännu mer.


    Exakt! Jag är egentligen inte intresserad av hans pengar eller värdet på huset. Jag vill vara säker på att jag får bo kvar om han avlider innan mig. Det är det hela. Jag har satt mig i bostadskö. Det är c.a 10 års väntetid på bostäder där jag bor och bara ett fåtal är på markplan såklart. Även bostadsrätter är få och jag kan ju bara köpa en som ligger i markplan utan trappa in i huset.
  • Anonym (Smulan)
    Arlene skrev 2019-06-11 14:56:48 följande:
    Ok så din man vill inte att du ska ha del i huset.
    Jag förstod på dig att du trodde att barnen skulle ärva allt oberoende av äktenskapsförord för med det ärver ju du ingenting ifrån honom, hade ni haft det hade du fått hälften av tillgångarna.
    Men man kan förstå att han vill att hans barn ska ärva men ändå konstigt att han inte vill se till att du ska ha det bra om han går bort.

    Det är ju inte så att du skulle kunna sälja huset om ni skrev att du skulle få bo kvar där tills du dör eller vill flytta ut och att barnen då får huset eller kan sälja det.
    Du skulle alltså inte kunna slösa bort dom pengarna.
    Men han vill då att barnen ska kunna sälja huset direkt när han dör.
    Det beror ju också på värdet på huset om barnen kan få andra tillgångar om det är hälften av deras arv och resten när du dör eller flyttar om ni skulle skriva något sådant.

    Men som det är nu och han inte vill ändra på något har du nog rätt i att du behöver börja leta efter ett boende du kan ha råd med eftersom du har speciella krav på boende som markplan osv.  Du måste se till att du kan få ett ordnat liv och boende. Vad säger din man om idén att bli särbos?
    Kan han tänka sig att hitta en lösning?
    Han säger att han tecknat en livförsäkring på 1 miljon till mig och 1/2 miljon vardera till barnen. Det räcker ju inte att lösa ut dem så jag måste ju flytta även om jag skulle få dessa pengar.

    Med tanke på att han blev sur/tog illa vid sig när jag sa att jag ställt mig i bostadskö för något år sedan tror jag att han skulle bli jättesur/ledsen om jag sa att jag ville bli särbo. Han skulle se det som att jag vill skilja mig.
  • Anonym (Smulan)
    Kramklubba skrev 2019-06-11 15:05:37 följande:
    Du ser det enbart från din synvinkel. Mannen skulle vara idiot om han rev äktenskapsförordet. Jag tycker absolut ni ska bli särbos istället. Bättre för er bägge två.
    Jag bryr mig som sagt inte om pengarna, men jag vill inte bli hemlös om mannen dör innan mig. En äldre släkting till mig blev nyligen änka och är helt förstörd av sorg. Att i detta dessutom bli hemlös och försöka hitta en ny bostad skulle vara fruktansvärt.
  • Anonym (Smulan)
    möjligt skrev 2019-06-11 15:04:36 följande:

    Kan ni sälja detta huset och köpa något nytt gemensamt? Samtidigt Kan ni ju uppdatera äktenskapsförordet om han lägger in mer pengar än du


    Det var ju det jag vill från första början. Jag ville ha ett nytt hus som var vårt tillsammans. Inte flytta in till honom.
Svar på tråden Vinner jag nåt på att ta bort äktenskapsförordet? Och hur ska jag klara ett dödsfall?