• Arlene

    Vinner jag nåt på att ta bort äktenskapsförordet? Och hur ska jag klara ett dödsfall?

    Utan äktenskapsförord slås att tillgångar ihop och delas på mitten när man är gift.
    Barnen ärver alltid sina föräldrar men om man har gemensamma barn få dom vänta tills bägge föräldrarna gått bort innan dom får ut sitt arv.
    Finns det särkullbarn ärver dom direkt sin förälder.

    Dvs i ert fall hade du om ni inte haft äktenskapsförord fått behålla hälften och din mans barn ärva hälften.

    Man kan då det finns särkullbarn även skriva testamente att barnen bara ska få ut sin laglott dvs hälften av arvet när föräldern går bort och få resterande hälft när förälderns partner gått bort för t ex undvika att någon måste flytta ifrån sitt hem.
    man kan även skriva att barnen enbart ska få ut sin laglott dvs hälften om man vill men det vanliga är att barnen får resterande arv när partnern dör.

    Man kan också skriva som önskemål om man har äktenskapsförord att barnen ska ärva allt men att partnern få bo kvar i bostaden tills hon/han dör men det är bara ett önskemål men så gör en del familjer.

    Det var synd att du skrev på äktenskapsförordet utan att veta vad det innebar.
    Du kan inte upphäva det själv utan det måste du och din man göra tillsammans.
    Det bästa är att du pratar med honom och ser vad han säger, kanske kan ni ändra och skriva ett testamente för se till att ni båda får det bra när den ena går bort.
    Din man vill att hans barn ska ärva men säkert inte att du inte får det ordnat för dig.

  • Arlene
    Anonym (Smulan) skrev 2019-06-11 14:42:50 följande:
    Yes. Det känner jag till. Det vägrar min man. Han vill inte riskera att jag gör av med alla pengar så att barnen inte får nåt när jag dör. Som om jag skulle göra det. Jag är inte direkt någon "slösa-person".

    Jag tänkte att jag har det jag har och klarade jag mig innan vi blev tillsammans klarar jag mig sedan. Om inte maken vill upphäva äktenskapsförordet kan jag lika gärna börja leta efter ny bostad redan nu och flytta när jag hittat en - så får vi bli särbos istället.
    Ok så din man vill inte att du ska ha del i huset.
    Jag förstod på dig att du trodde att barnen skulle ärva allt oberoende av äktenskapsförord för med det ärver ju du ingenting ifrån honom, hade ni haft det hade du fått hälften av tillgångarna.
    Men man kan förstå att han vill att hans barn ska ärva men ändå konstigt att han inte vill se till att du ska ha det bra om han går bort.

    Det är ju inte så att du skulle kunna sälja huset om ni skrev att du skulle få bo kvar där tills du dör eller vill flytta ut och att barnen då får huset eller kan sälja det.
    Du skulle alltså inte kunna slösa bort dom pengarna.
    Men han vill då att barnen ska kunna sälja huset direkt när han dör.
    Det beror ju också på värdet på huset om barnen kan få andra tillgångar om det är hälften av deras arv och resten när du dör eller flyttar om ni skulle skriva något sådant.

    Men som det är nu och han inte vill ändra på något har du nog rätt i att du behöver börja leta efter ett boende du kan ha råd med eftersom du har speciella krav på boende som markplan osv.  Du måste se till att du kan få ett ordnat liv och boende. Vad säger din man om idén att bli särbos?
    Kan han tänka sig att hitta en lösning?
  • Arlene
    möjligt skrev 2019-06-11 15:04:36 följande:

    Nu är jag inte så jätteinsatt men ett äktenskapsförord kan väl bara reglera tillgångarna som fanns vid tidpunkten då avtalet skrev? Jag kan ha fel så då får någon annan korrigera.

    Angående skulder så kan skulder som är skrivna på vardera maken endast dras från dennes del av tillgångar, dvs om du har 1 miljon och inga tillgångar och din make 1 miljon kronor men en skuld på 2 miljoner så kommer du att få lägga dina pengar i högen medans din partner lägger 0. Detta delas lika, 0.5 miljoner till vardera part, men du tar inte över hans skulder.

    Det låter som att du borde ha ett snack med din man om att du verkligen inte vill bli hemlös och hur han föredrar att ni löser olika situationer eller om ni ska planera för att bli särbos.

    Kan ni sälja detta huset och köpa något nytt gemensamt? Samtidigt Kan ni ju uppdatera äktenskapsförordet om han lägger in mer pengar än du


    Nej oftast när man skriver äktenskapsförord och som troligtvis ts och hennes man har gjort skriver man att respektive tillgångar tillhör personen själv och det gäller allt och även allt man skaffar under äktenskapet.

    Däremot kan man skriva äktenskapsförord som bara gäller en tillgång eller flera men alltså inte allt.

    T ex kan man skriva äktenskapsförord som bara gäller  t ex en sommarstuga som man inte vill ska gå ingå i giftorätten.
    Man skriver också ofta det om en i äktenskapet har enskild firma.
Svar på tråden Vinner jag nåt på att ta bort äktenskapsförordet? Och hur ska jag klara ett dödsfall?