Forum Ekonomi - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Samboproblem

  Ons 12 jun 21:06 Läst 0 gånger Totalt 25 svar
  Anonym (Money­keeper­)
  Visa endast
  Ons 12 jun 21:06

  Jag och min sambo har varit tillsammans i snart 3 år och väntar vårat första barn. Jag börjar bli mycket orolig då jag hittar räkningar konstant i brevlådan, påminnelser om att betalning saknas från olika inkassoföretag osv. Dumt nog har min sambo hand om den sk. Ekonomin. Får aldrig se vart pengarna går någonstans. Detta har pågått i flera månader nu och har börjat att ledsna då han alltid försöker släta över allt och lugna mig. Men jag blir oroligare för jag vet att han har skulder. Men inte hur mycket. Han struntar i att betala vissa räkningar för att vi inte har råd enligt honom och påstår att han gör upp avbetalningar med de olika företagen. Vilket han inte följer och som i vissa fall inte har stämt när räkningar kommer. Jag har studiebidrag samt studielån och han arbetar. Varje månad tvingar han mig att föra över mina pengar till hans konto då vi har sk. Gemensam ekonomi. Så fort jag nämner att han ska betala en räkning säger han jaja jag löser det. Men känns inte som om någonting händer. Vad ska jag göra? Orkar inte må skit längre

 • Anonym (K)
  Visa endast
  Ons 12 jun 21:07 #1

  Du ska packa en väska och dra innan du blir skuldsatt för livet!

 • Anonym (Money­keeper­) Trådstartaren
  Visa endast
  Ons 12 jun 21:09 #2
  Anonym (K) skrev 2019-06-12 21:07:35 följande:

  Du ska packa en väska och dra innan du blir skuldsatt för livet!


  Har ingenstans att ta vägen. Har ingen riktig familj och har bet. Anmärkning sen gammal betald skuld så kan inte få en egen lägenhet
 • Anonym (.)
  Visa endast
  Ons 12 jun 21:16 #3

  Kräv att han lägger alla korten på bordet gällande ekonomin om den nu ska vara gemensam.

  Känns inte som ni borde ha gemensam ekonomi om han inte kan sköta den.

 • Ons 12 jun 21:31 #4

  Har ni gemensam ekonomi eller har ni hans ekonomi?! Kräv att få vara delaktig för f*n?!

 • Anonym (Been there)
  Visa endast
  Ons 12 jun 21:32 #5

  Snälla lämna fort som det bara går.

  Så var mitt ex också. Var väldigt nära att hamna på kronofogden. Fick lov att ta ett lån för att slippa kronolle. Har idag fortfarande inte helt betalat av det lånet. Det började med småräkningar slutade med att hen gömde räkningar, detta medans jag var f-ledig och vi var överens om att hen betala hyran och jag alkt annat..hyran blev ej betald på ett x- antal månader och en dag kom en dam förbi och berättade att vi blivit vräkta..Jag var i chock fixade dock detta och lämnade mannen fortast möjligen dock så kom yttligare räkningar från inkasso efter jag flyttat..För ditt barns skull stick och säg att du vögrar levva ned honom förrens han tagit itu med sin ekonomi.

 • Anonym (TalkI­sKing)
  Visa endast
  Ons 12 jun 22:28 #6

  Om du vill stanna kvar: se till att er gemensamma ekonomi faktiskt är gemensam.

  Förklara att det är viktigt för dig att ni kan prata öppet om er ekonomi och hantera ekonomiska svårigheter gemensamt. Det är viktigt för att du själv ska ha kontroll ifall något händer din kille men även för att du helt enkelt vill veta och förtjänar att  veta. Att ekonomin är gemensam betyder ju faktiskt inte att en person kontrollerar den, utan att ni delar den.

  Det är svårt för många att prata ekonomi, men otroligt viktigt! Särskilt i ett fall som ditt där det finns skäl att misstänka att killen missköter ekonomin. Om det inte fungerar alls är mitt tips att gå i samtalsterapi och ta upp frågan där. För frågan måste upp på tapeten. Er ekonomi är för viktig för att bara gilla läget och hoppas på det bästa.

 • Anonym (Psss)
  Visa endast
  Ons 12 jun 23:07 #7

  Men herregud. Sätt dig genast ner med honom och gånigenom all ekonomi tillsammans. Och se till att du har koll du också. Bpda parter Boden alltid vara insatta i ekonomin oavsett om den ena eller andra är slarvig med pengar eller inte.

  Skriv ner vad ni har för gemensamma inkomster efter skatt.

  Bestäm om alla dessa pengar ska komma in på nåt gemensamt konto. De ska alltså inte in på ett konto som bara han kan se. Utan ett gemensamt som båda kan logga in på och ha uppsikt över.

  Skriv sedan ner alla utgifter ni har som brukar komma varje månad alltså bostad, el, tv, bredband, försäkringar med mera. Anmäl de som går till autogiro så att det dras automatiskt från det här gemensamma kontot jag skrev om ovan.

  Bestäm ungefär vad ni kan tänka er att lägga på mat varje månad. Skaffa ytterligare ett gemensamt konto som man kan ha två kort kopplat till. Dit för ni över den bestämda matpengen. Det som är skönt med detta är två saker. Matpengen är säkrad för hela månaden, så pengarna man har kvar på sitt vanliga kan man alltså göra annat för. För man vet att räkningarna är säkrade för de är draget med autogiro och man vet att maten är säkrad för hela månaden. Den andra fördelen är att det inte blir nåt tjafs om vem som betalade maten senast/vem som köpt mest mat. För båda drar kortet som går till det gemensamma matkontot (den här sista punkten gäller förstås framför allt om man har delad ekonomi).

  Pengarna som är kvar när mat och räkningar är säkrade måste ni komma överens om vad ni ska göra med. Ska de delas upp så ni får hälften var att göra vad ni vill för. Ska en liten del gå till gemensamt sparade (även här ett gemensamt konto i så fall), eget spar, pensionsspar.

  Sen måste alla korten komma fram på bordet vad han har för skulder. Allt ska fram. Både det han betalar av varje månad och det han skitit i. Sådana typer av lån brukar vara dyra. Kolla med en bank om ni kan ta ett banklån med bättre ränta och lösa ut alla smålån. Ligger han efter hos någon så ring och snacka. Det är inte alltid omöjligt om man ringer och pratar med dem. Men betalar man inte och inte hör man inte av sig alls brukar det inte sluta bra. När ni vet vad skulderna är på så får ni räkna ut vad det blir för avbetalning på dem varje månad.

  Sen måste ni prata om vem som ska betala dessa skulder. Ska det dras från era gemensamma pangar eller ska ni dela upp det som är kvar av lönerna efter räkningar och mat och så får han betala från hans del? Finns väl inget rätt eller fel men ni måste vara överens.

  Är han spelberoende? Då måste han få hjälp med det.

  Vad är det för saker han köper? Då måste ju märka om det kommer hem en massa nya prylar hela tiden? Är det nåt ni kan sälja om det blir tufft ekonomiskt?

  Det jag undrar över är att du skriver att du märker att det kommer hem olika räkningar och påminnelse men märker du inte när sakerna han köper dyker upp i hemmet? Det är därför jag undrar om det är nåt osynligt som spelberoende.

  Kan han absolut inte hålla i pengar och fortsätter göra av med dem även om du får uppsikt över gemensamma konton är faktiskt det allra bästa att ni inte har gemensamma. Utan att allt kommer in på konton som bara du har tillgång till. Och hela hans lön får komma dit ovkså. Så får du vara den som ser till att ekonomin funkar och sen vet vad ni har kvar att faktiskt spendera på vad ni vill.

  Ta tag i detta genast. Prata med din sambo. Sätt er ner senast nu i helgen. Prata men bank om vilka konton ni kan starta. Ev kan man få komma till dem och få hjälp och rådgivning. Du kan inte fortsätta skylla på honom att han borde ha haft koll men minsann inte hade det. Nu har du fått varningsflagg att nåt inte stämmer så du kan inte skylla ifrån dig längre.

  Även om allt visar sig vara käpprätt åt helvete med eran ekonomi kommer du må mycket bättre om du är insatt i den. Och skäms inte att ta hjälp av tex banken. Eller om någon släkten kan hjälpa er att göra en budget.

 • Anonym (Hm)
  Visa endast
  Ons 12 jun 23:08 #8

  Han tvingar dig att föra över pengar till sig, o du får inte ha insyn?? O det var ok tidigare, o hans beteende märkes inte innan du blev gravid?

  Jag skulle gå till soc o förklara läget, inte för att jag vet om dom kan göra nåt öht men ventilera iaf. Kanske dom kan ge nån input med vettiga förslag eller så.

 • Anonym (Hm)
  Visa endast
  Ons 12 jun 23:21 #9

  Jag menade ang ny bostad för dig, om det skulle bli aktuellt. Att prata med soc om det med öppna kort.

 • Anonym (spelm­issbru­k?)
  Visa endast
  Ons 12 jun 23:30 #10

  Säger som flera andra här i tråden: Se till att omedelbart få insyn, och kontroll över er gemensamma ekonomi. Han har tydligt visat att han inte är mogen den uppgiften. 

  Men sedan måste du också ta reda på varför det har blivit så här. Är han bara slarvigt med pengar och otroligt slösaktig? Eller ligger det något annat bakom? Som exempelvis spelmissbruk? Tyvärr är det ganska vanligt idag, när casinospel är så oerhört lättillgängligt och beroendeframkallande. Många lyckas dölja sådant, även för sina nära anhöriga, i åratal. 

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll