Inlägg från: Anonym (Psss) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Psss)

    Samboproblem

    Men herregud. Sätt dig genast ner med honom och gånigenom all ekonomi tillsammans. Och se till att du har koll du också. Bpda parter Boden alltid vara insatta i ekonomin oavsett om den ena eller andra är slarvig med pengar eller inte.

    Skriv ner vad ni har för gemensamma inkomster efter skatt.

    Bestäm om alla dessa pengar ska komma in på nåt gemensamt konto. De ska alltså inte in på ett konto som bara han kan se. Utan ett gemensamt som båda kan logga in på och ha uppsikt över.

    Skriv sedan ner alla utgifter ni har som brukar komma varje månad alltså bostad, el, tv, bredband, försäkringar med mera. Anmäl de som går till autogiro så att det dras automatiskt från det här gemensamma kontot jag skrev om ovan.

    Bestäm ungefär vad ni kan tänka er att lägga på mat varje månad. Skaffa ytterligare ett gemensamt konto som man kan ha två kort kopplat till. Dit för ni över den bestämda matpengen. Det som är skönt med detta är två saker. Matpengen är säkrad för hela månaden, så pengarna man har kvar på sitt vanliga kan man alltså göra annat för. För man vet att räkningarna är säkrade för de är draget med autogiro och man vet att maten är säkrad för hela månaden. Den andra fördelen är att det inte blir nåt tjafs om vem som betalade maten senast/vem som köpt mest mat. För båda drar kortet som går till det gemensamma matkontot (den här sista punkten gäller förstås framför allt om man har delad ekonomi).

    Pengarna som är kvar när mat och räkningar är säkrade måste ni komma överens om vad ni ska göra med. Ska de delas upp så ni får hälften var att göra vad ni vill för. Ska en liten del gå till gemensamt sparade (även här ett gemensamt konto i så fall), eget spar, pensionsspar.

    Sen måste alla korten komma fram på bordet vad han har för skulder. Allt ska fram. Både det han betalar av varje månad och det han skitit i. Sådana typer av lån brukar vara dyra. Kolla med en bank om ni kan ta ett banklån med bättre ränta och lösa ut alla smålån. Ligger han efter hos någon så ring och snacka. Det är inte alltid omöjligt om man ringer och pratar med dem. Men betalar man inte och inte hör man inte av sig alls brukar det inte sluta bra. När ni vet vad skulderna är på så får ni räkna ut vad det blir för avbetalning på dem varje månad.

    Sen måste ni prata om vem som ska betala dessa skulder. Ska det dras från era gemensamma pangar eller ska ni dela upp det som är kvar av lönerna efter räkningar och mat och så får han betala från hans del? Finns väl inget rätt eller fel men ni måste vara överens.

    Är han spelberoende? Då måste han få hjälp med det.

    Vad är det för saker han köper? Då måste ju märka om det kommer hem en massa nya prylar hela tiden? Är det nåt ni kan sälja om det blir tufft ekonomiskt?

    Det jag undrar över är att du skriver att du märker att det kommer hem olika räkningar och påminnelse men märker du inte när sakerna han köper dyker upp i hemmet? Det är därför jag undrar om det är nåt osynligt som spelberoende.

    Kan han absolut inte hålla i pengar och fortsätter göra av med dem även om du får uppsikt över gemensamma konton är faktiskt det allra bästa att ni inte har gemensamma. Utan att allt kommer in på konton som bara du har tillgång till. Och hela hans lön får komma dit ovkså. Så får du vara den som ser till att ekonomin funkar och sen vet vad ni har kvar att faktiskt spendera på vad ni vill.

    Ta tag i detta genast. Prata med din sambo. Sätt er ner senast nu i helgen. Prata men bank om vilka konton ni kan starta. Ev kan man få komma till dem och få hjälp och rådgivning. Du kan inte fortsätta skylla på honom att han borde ha haft koll men minsann inte hade det. Nu har du fått varningsflagg att nåt inte stämmer så du kan inte skylla ifrån dig längre.

    Även om allt visar sig vara käpprätt åt helvete med eran ekonomi kommer du må mycket bättre om du är insatt i den. Och skäms inte att ta hjälp av tex banken. Eller om någon släkten kan hjälpa er att göra en budget.

  • Anonym (Psss)
    Pierott skrev 2019-06-14 10:36:26 följande:

    Jag tycker i dehär läget att det är alldeles för tidigt för att ta in nån som får hjälpa till att reda ut soppan åt er. Vad kommer din sambo lära sig av det? Att nån annan löser skiten han sätter sig i och hans beteende kommer fortsätta.

    Sätt er ner med alla räkningar han misskött. Låt honom ringa till alla företag och förklara sig och försöka upprätta en avbetalningsplan. Dom viktigaste räkningarna är dom som ligger hos inkasso och riskerar hamna hos kronkalle.


    Nej lyssna inte på detta råd. Värdelöst att ha massor av dyra krediter på olika ställen. Mycket bättre om man kan lösa det med ett banklån med bättre ränta.

    Och vad menar du med "alldeles för tidigt att ta in hjälp", hur vet du det? De kanske har kronofogden runt hörnet? På lyxfällan är det en av de första sakerna som ekonomerna försöker då till; att de ska få ett lån med bra ränta. Ibland med familjens hjälp.
Svar på tråden Samboproblem