• Mejameja

    Har ni slutat ge barnen ris efter arseniklarmet?

    Känner flera som utesluter ris helt, framförallt till sina barn. 

    Jag har svårt att utesluta helt då det är en favorit hemma. Men får dåligt samvete varje gång vi äter det, blir väl en gång  i månaden och någon suchi ute i bland.


    Hur gör ni? 

    Finns något rismärke med mindre arsenik, om man vet? 

  • Svar på tråden Har ni slutat ge barnen ris efter arseniklarmet?
  • Anonym (Wtf)

    Hur många i Sverige har blivit Arsenikförgiftade sedan man började äta ris i en större omfattning?

    Äter man mycket ris till varje måltid är det kanske inte optimalt men att äta ris ett par eller 3ggr i veckan är ofarligt. Att rekommendationen ligger på 2ggr i veckan betyder inte att 3 ggr i veckan innebär ökad risk.

    För alla rekommendationer tar man till en god marginal för att vara på säkra sidan.

  • Avenia

    Nej, vi äter ris 1 gång i veckan. Läste om någon teori om att arsenik i små mängder eventuellt kan hämma cancer så då får man hoppas på det.

  • Thyr

    Jag sköljer riset noga innan jag kokar det. Och då menar jag inte att jag lägger det i en sil och spolar lite vatten över, utan jag lägger det i en skål och fyller på vatten till någon cm ovanför riset. Sedan stoppar jag ner handen och gnuggar runt i riset försiktigt. Slår ut det nästan helt vita vattnet och fyller på med nytt.

    Upprepar fem sex gånger om vuxna ska äta, tio tolv till barn. Allra enklast är att göra hela sköljjobbet kvällen innan man ska äta riset och låta det stå i rent vatten ända till nästa dag. Då förkortas koktiden avsevärt.

  • nnnnnnnn
    Mejameja skrev 2019-06-26 20:46:09 följande:
    Jaha är det så? Har man då liksom kokat bort arseniken eller? 

    Trodde det låg lagrat i riset?
    Det lagras in i riset under tiden det växer eftersom det finns arsenik i odlingarna, men om man sköljer väldigt noga eller kokar med mycket vatten som sedan hälls bort, så löser en viss del av arseniken ut sig i vattnet och hälls bort.
  • Anonym (????)
    Anonym (?) skrev 2019-06-26 20:48:48 följande:

    Fast samtidigt så odlar de ju riset där.. arseniken i riset tillsätts väl när det fraktas iväg till Europa?


    Vad skulle någon tjäna på att tillsätta gift i riset innan det skickades hit? Konstig tanke. Dessutom hade vi ju ganska lätt kunnat införa importförbud på arsenikspetsat ris i så fall.

    Asiater sköljer sitt ris så de får knappast i sig någon arsenik.

    Med tanke på att ris lagras i enorma hallar där det springer råttor som skiter överallt så skulle jag tvätta riset även om det var nyttigt med arsenik.

    Men svenskar tror jämt att saker är typ sterila och superfräscha bara för att de ligger i en kartong i en affär. Det är en självklarhet att tvätta jordig potatis, men ingen verkar tycka att det är självklart att skölja ris som dels odlas i lervatten, dels som sagt lagras i lokaler som är helt öppna för skadedjur. Vidrigt.
  • nnnnnnnn
    Mejameja skrev 2019-06-26 20:46:09 följande:
    Jaha är det så? Har man då liksom kokat bort arseniken eller? 

    Trodde det låg lagrat i riset?

    Livsmedelsverket har en bra förklaring, där står det bl.a.


    Ett sätt att minska mängden arsenik är att koka riset med stort överskott av vatten som sedan hälls bort. Då kan arsenikinnehållet i riset minska med mer än hälften.


    www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/metaller1/arsenik-i-ris

  • En glad tjej
    Avenia skrev 2019-06-26 22:51:56 följande:

    Nej, vi äter ris 1 gång i veckan. Läste om någon teori om att arsenik i små mängder eventuellt kan hämma cancer så då får man hoppas på det.


    Det har du alldeles rätt i. Viss form av cancer behandlas faktiskt med arsenik, exempelvis leukemi. Min svärmor fick leukemi och fick reda på att om inte de traditionella cellgifterna hjälpte skulle de ta till arsenik men det behövdes inte.
  • Anonym (Hemligt)
    Thyr skrev 2019-06-26 22:57:13 följande:

    Jag sköljer riset noga innan jag kokar det. Och då menar jag inte att jag lägger det i en sil och spolar lite vatten över, utan jag lägger det i en skål och fyller på vatten till någon cm ovanför riset. Sedan stoppar jag ner handen och gnuggar runt i riset försiktigt. Slår ut det nästan helt vita vattnet och fyller på med nytt.

    Upprepar fem sex gånger om vuxna ska äta, tio tolv till barn. Allra enklast är att göra hela sköljjobbet kvällen innan man ska äta riset och låta det stå i rent vatten ända till nästa dag. Då förkortas koktiden avsevärt.


    Oj, vilken massa onödigt jobb... Är du lika rabiat med allt annat som vissa knallnorkar får för sig är farligt?
  • Anonym (Inte)
    Anonym (Hemligt) skrev 2019-06-27 08:08:19 följande:

    Oj, vilken massa onödigt jobb... Är du lika rabiat med allt annat som vissa knallnorkar får för sig är farligt?


    Man sköljer inte riset för att man är nojig. Jag sköljer för att det gör väldigt väldigt stor skillnad på resultatet. Riset blir godare, mindre klibbigt och fluffigt. Det är inte en massa jobb, tar ungefär lila långt tid som att skala potatis tex jag sköljer tills vattnet är klart
Svar på tråden Har ni slutat ge barnen ris efter arseniklarmet?