• sextio­talist
    Fri 5 Jul 2019 12:00
    9425 visningar
    488 svar
    +1
    488
    9425

    Har din partner tillgång till dina mobil/dator?

    Vi har inte heller tillgång till varandras mobiler eller datorer. Ingen av oss efterfrågar det heller, så det är ingen grej.

  • sextio­talist
    Sat 6 Jul 2019 09:51
    #74
    +1
    Anonym (Haha...) skrev 2019-07-06 09:14:52 följande:

    Jag fattar inte det heller. Håller med om att om man dejtar någon man inte är sambo med så är det naturligt att skydda sig, inte ha gemensam ekonomi osv men har man varit ett par i många år, älskar varandra så delar man väl på allt och litar på varandra?


    Vi har varit tillsammans i 25 år, vi har tillit. Men vi har ändå inte gemensam ekonomi, är inte ens intresserade av varandras lösenord eller pinkod.
  • sextio­talist
    Sun 7 Jul 2019 07:50
    Anonym (Assa) skrev 2019-07-06 20:44:52 följande:

    Hur då privat? Vi delar vår vardag, pratar om våra tankar och känslor osv. Tror inte vi har några hemligheter direkt. I ett sånt äktenskap skulle det vara väldigt märkligt att plötsligt säga att den andre inte får använda ens laptop eller så.


    Jag har haft vänner som levt i dysfunktionella förhållanden. För dom har det varit en trygghet att veta att ingen annan har haft tillgång till det de skrivit än jag.
  • sextio­talist
    Sun 7 Jul 2019 08:40
    Anonym (Berta) skrev 2019-07-07 08:34:36 följande:

    Jag kan inte förstå revirtänkande och ?jag ska ha ett privatliv? när man är i ett förhållande. Jag och min man kan både koderna till varandras telefoner. Inte för att vi sitter och kollar den andres sms eller telefonlistor utan ibland har det uppstått tillfällen då den ena inte haft telefon och något behövde kollas upp, eller något skulle skrivas upp på inköpslistan, eller vi behövde ringa upp någon och telefoninnehavaren inte kunde göra det själv tex för att hen körde bil/bytte blöja/var kladdig om händerna av någon anledning eller något helt annat.

    Vi har två iPads i familjen och dessa är fritt fram för såväl oss vuxna som för våra barn att använda. Någon dator har vi inte i familjen utom att vi vuxna har varsin jobbdator. Dessa har vi inte varandras lösenord till men det är för att både har arbetsgivare som förbjuder att man låter någon annan använda ens jobbdator. Vi vill inte riskera bli avskedade direkt. Dessutom tror jag inte att min man skulle välja att ha några privata hemligheter på sin dator, det kan ju arbetsgivaren komma åt, och jag tror att han ser att privata saker är bättre att hållas privata från hans arbetsgivare. Så är det i varje fall för mig.

    Så visst, vi kan komma åt och läsa varandras telefonlistor, sms, de privata mail som finns på telefonerna, Facebook-konton etc om vi är inloggade på telefonerna, men varför skulle vi göra det? Skulle min man gå och läsa sådant på min telefon och jag fick veta det skulle jag börja fundera på varför han plötsligt känner behov av att göra det


    Du kallar det revir, jag väljer att kalla det för privata zoner. Och vet du, folk är olika. En del behöver privata zoner, både symboliskt och praktiskt för att må bra, andra har inte alls det behovet.

    Både sambon och jag är lika där, kanske det är därför ingen av oss har ens den tanken att vi ska ha varandras inloggningar.
  • sextio­talist
    Sun 7 Jul 2019 09:01
    Anonym (Berta) skrev 2019-07-07 08:53:50 följande:

    Tror du att det var en nyhet för mig att folk är olika? Eller var du bara tvungen att visa lite härskarteknik? Om du läser vad jag har skrivit så står det bara om vad jag tycker och hur jag och min man har det. Det står inget om att alla ska göra likadant som vi, bara att jag inte förstår dom som inte känner förtroende för sin partner. Precis som du inte kan förstå dom som låter sina partner få tillgång till ens lösenord och inte behöver ha något privatliv från partnern. Ok? Eller ska vi fortsätta diskutera vem som gör rätt och vem som gör fel?


    Min upplevelse av den här tråden är att normalstatus bör vara, "Man delar på allt, annars har man hemligheter, saknar tillit". Så min uppfattning är att det är där härskartekniken är mer synlig
  • sextio­talist
    Sun 7 Jul 2019 11:16
    molly50 skrev 2019-07-07 11:08:07 följande:

    Ja,att låsa datorer och mobiler för varandra känns lite som brist på tillit.


    Men här kommer ett inlägg som lägger en egen värdering i detta.

    Du kan inte tänka sig att vi är flera som inte ser något värde i att ha tillgång till varandras mobiler. Jag kan inte tänka mig en enda anledningen att min sambo har någon anledning att ha mina inloggningsuppgifter eller jag hans
  • sextio­talist
    Sun 7 Jul 2019 11:37
    Brumma skrev 2019-07-07 11:30:54 följande:

    Det är inte samma sak att inte se ngt värde att ha tillgång till varandras saker och känna att man är tvungen att ha lås på för att partnern inte ska kunna titta.

    Jag håller fullständigt med om att det är ett tecken på brist på tillit - ett tecken på en ohälsosam relation - om man känner att man MÅSTE ha hemliga lösenord för att ens parter inte skall gå in och läsa. I en hälsosam relation så SNOKAR MAN INTE, även om man skulle kunna.

    Om man däremot har ett lås på mobilen ändå (jag har det tex för att obehöriga inte skall komma åt mina saker) och behovet aldrig uppstått, ja då är det inget konstigt alls att ens partner inte har ens login.

    Varför detta behov av försvar och svartmåla andra? Mycket sådant i tråden - total oförståelse för vad båda sidor försöker få fram...


    Jag svartmålade inte, jag vände mig mot att man påstår att det inte finns tillit för att man inte delar med sig av allt.

    Nej, vi har inte gemensam ekonomi, vi delar inte allt, vi har egna privata zoner och vi har ändå tillit till varandra. Skulle nog säga att hade vi inte tillit så hade vi inte kunnat ha det så
  • sextio­talist
    Tue 9 Jul 2019 09:23
    Anonym (Åsa) skrev 2019-07-08 23:17:28 följande:
    Jag sa ingenting om statistiken för skiljsmässor, jag pratade om VILKA som skiljer sig och VARFÖR. Det är rätt genomgående par som glidit ifrån varandra och som har problem med kommunikationen, närhet, lojalitet, respekt osv. Psykologer brukar peka på faran i att leva två separata liv.

    Intressant att du tycker det börjar bli off topic då jag tycker vi kommer till kärnan. Varför du startat tråden, vad det egentligen handlar om, vad du egentligen vill med den.

    Jag har försökt läsa igenom hela och du fick ju direkt många enkla svar på den enkla frågan men du har inte tagit in svaren utan fortsatt prata om kontroll och svartsjuka, att skydda sin integritet osv. Andra som har lösenord till allt i tråden framstår också som aggressivt försvarande av sitt separata liv.

    Det är nästan som om djup intimitet provocerar fram ilska.

    Alla gör såklart som dom vill men ibland tycker jag att skribenter på familjeliv som startar trådar där dom säger sig vara emot svartsjuka och kontrollbehov framstår som lite kontrollerande själva. Tex om en exflickvän är arg för att hon inte når sin expojkvän efter att han har skaffat en ny flickvän han verkar lycklig med.

    Egentligen är det ju exet som är svartsjukt och uppvisar kontrollbehov iochmed att hon analyserar och jagar någon som det är slut med, som valt att avsluta sin relation med henne och påbörja en ny, med en annan person.

    Ja, nu blev det nog off topic men jag tycker att det är intressant att gå lite djupare i trådarna.
    Många påpekar även att det är också är viktigt att ha ett eget liv. Det ska självklart vara en balans och sedan så kan det också vara så att maka söker kaka, dvs för vissa par så är det med att kunna ha ett eget liv och en privat sfär än nödvändighet för relationen, för andra är det som gör att relationen inte håller.

    Sambon och jag behöver dessa privata sfärer, och i och med att vi båda är lika där, så respekterar vi och förstår detta. Våra mobiler och våra bankkonton är helt privata, men det hindrar inte att vi kommunicerar, ger varandra den information som vi behöver.
    För oss är det inget problem, vi lever så och vi har både tillit och respekt.
    Detta med att man har hög integritet verkar även provocerar fram ilska hos vissa.  För mig är det totalt ointressant hur de delar sådant (men personligen hade jag varit väldigt restriktiv med att använda mail, sms och Messenger till en person som delade allt med sin partner om det gäller mer privata saker). Det som däremot provocerar mig är när folk skriver att man sak/bör, annars så har man ingen seriös relation.
  • sextio­talist
    Tue 9 Jul 2019 10:31
    -1
    Anonym (E) skrev 2019-07-09 10:26:03 följande:
    Man kan ha ett eget liv och samtidigt ha full öppenhet och access för sin partner i det. 
    Ett bra sätt att undvika svartsjuka, sånt man känner behov av att dölja väcker alltid frågor hos andra.
    Det har jag inte förnekat, men vi vill inte och behöver det inte. Vi har levt ihop i ungefär 25 år och svartsjuka har inte funnits i vår relation. Vi kan ha våra privata sfärer utan att den andra blir svartsjuk eller börjar ställa frågor.
  • sextio­talist
    Tue 9 Jul 2019 10:36
    +1
    Anonym (Åsa) skrev 2019-07-08 23:24:48 följande:
    Utmärkande för personerna i tråden som skyddar med lösenord och är rädd för att partnern ska se minsta lilla sms från en kompis tycks vara att dom inte tror på att förhållandet ska hålla, deras syn på relationer tycks vara att partnern är en tillfällig sängkamrat som inte har med deras liv och inre att göra... Paradoxalt nog är det väl just en sådan inställning som bäddar för att relationen inte fördjupas och lättare tar slut...
    Och jag har inte läst ut detta. Vet du, för minimerar andras relationer för att de inte är som dina. Jag skriver en gång till. Min sambo och jag har  en seriös relation, med mycket kärlek och tillit, i 25 år, inte någon tillfällig sängkamrat. Vi har gått igenom massor tillsammans, och hade vi inte haft den tilliten och den kärleken vi har, så hade vår relation inte hållit för de yttre påfrestningar vi har mött. Och vi behöver fortfarande inte tillgång till varandras konton.
Svar på tråden Har din partner tillgång till dina mobil/dator?