• Fri 5 Jul 2019 12:46
    9457 visningar
    488 svar
    488
    9457

    Har din partner tillgång till dina mobil/dator?

    Tja... det är t.ex. ett problem om partnern behöver något, t.ex. ett lösenord, som finns på dennes dator. Jag har själv vid något tillfälle bett mina söner kolla något som jag behövde veta på min dator. 

    Samma kan gälla mobiler. Om någon glömmer sin mobil hemma, behöver något nummer eller liknande och någon är hemma och kan kolla det..... 

    Jag använder min mans dator ibland när jag är på undervåningen och sysslar med något där och vill ha lite musik eller någon dokumentär att lyssna på samtidigt. Jag kollar inte vad han har på sin dator annars. Det intresserar mig inte verkligen. 

    Visst, man kan nu säga att man vill ha sin privatsfär, men om någon annan skulle behöva komma åt (man kan ju också vara svårt sjuk/ha en olycka och ligga på sjukhus), så är det att krångla till om ingen annan kan komma åt. Sedan mina barn är vuxna är jag inte orolig att någon skulle kunna snoka i min dator. Ingen i vår familj gör det. 

  • Fri 5 Jul 2019 16:53
    #30
    Anonym (Privatlivet) skrev 2019-07-05 15:34:40 följande:
    Vad menar du att man måste komma åt i just den datorn
    Som jag skrev - om man skulle ha någon olycka eller bli svårt sjuk (eller att det är snöoväder och man inte kan komma hem i tid), kanske har man något på datorn eller mobilen som man måste komma åt. Eller som familjen måste komma åt. Vad det kan vara varierar ju från person till person. Den ena kanske måste omförhandla lån eller säga upp någon försäkring, i vårt fall har vi även eget företag och min man sköter vissa delar av det, som kan finnas på hans dator. 

    Men det kan även vara ren bekvämlighet. Om jag använder min mans dator, så behöver jag inte springa upp en trappa för att ta min. 

    Framför allt så känner jag att vi inte BEHÖVER låsa våra datorer och mobiler för varandra, eftersom vi litar på att vi inte tittar in där i onödan. För mig är det ett symptom av bristande förtroende för sin partner. 
  • Fri 5 Jul 2019 16:56
    #31
    Anonym (Privatlivet) skrev 2019-07-05 16:07:55 följande:
    Jag har mina konton privat också, med inloggning via Mobilt Bank-id. Har ni varandras koder till det också?
    Min man tjatar på mig att jag SKA kunna koden till hans bankkort. Han vill inte att jag hamnar i något nödläge om det skulle hända honom något. 
  • Fri 5 Jul 2019 18:58
    #39
    Anonym (Privatlivet) skrev 2019-07-05 17:43:30 följande:
    Och att använda passagerarens mobil är uteslutet?

    Då får väl pilla eller skriva kod lika mycket oavsett vems mobil det är? Utöver det är det enklare att bara peta till skärmen då och då än att skriva in en kod hela tiden.

    Jag tror, du får förlåta det om du kan, att du fantiserar lite nu. Jag tror  inte att ni byter mobiler med varandra för att kolla en färdväg.
    Det gör vi också! Vi har inte alltid ALLT på båda mobiler. Det kan ju också hända att en mobil är urladdad.
  • Sat 6 Jul 2019 10:33
    #80
    Anonym (Haha...) skrev 2019-07-05 23:39:04 följande:
    Jag tycker att vi är många som redan sagt detta och sen upprepat det gång på gång, men det går inte in.
    Jag har inte heller sett någon övertygande anledning varför man måste låsa sin dator eller telefon i den här tråden. Jag litar på min partner och jag tog även upp det med honom igår och frågade varför jag får använda hans dator, men inte min vuxne son. Sonen skulle ju kunna se något av mera privat natur då. Litar han inte på att inte ens sonen skulle snoka? Sonen är som sagt vuxen, inte tonåring, och brukar absolut respektera folks privatsfär. Jo, men han skulle kunna råka se något.

    Det tyckte jag var lite intressant också. Det får mig att fundera om det verkligen är så att man måste lägga ner extra tid för att lägga dem mer privata sakerna på dator i mappar där ingen skulle gå in av misstag? Så svårt kan det egentligen inte vara. Samtidigt förstår jag att man inte ens vill  behöva tänka på sånt, då det antagligen inte kommer att behövas att alla familjemedlemmar går in på datorn. För att inte prata om hans jobb-dator, där det finns anledning att inte andra får gå in (men jag får ändå). 
  • Sat 6 Jul 2019 10:38
    #81
    MsFry skrev 2019-07-06 09:05:48 följande:
    Nej självklart inte. Du drar felaktiga slutsatser. Men om jag till exempel inte stänger ner konversationen innan skärmlåset går igång skulle det vara det första den som öppnar mobilen ser. Den risken ska inte ens finnas. Min man har en egen lur han kan använda. Skulle den av någon anledning inte fungera får han fråga mig om det han behöver så tar jag fram det.
    Och vad är problemet med det? Jag förstår inte. Risk? Vilken risk? Om min man skulle råka se någon konversation på min mobil så skulle han inte titta på den närmare. 
  • Sat 6 Jul 2019 10:41
    #82
    MsFry skrev 2019-07-06 10:31:44 följande:
    Ja tjänstefel. Nej han skulle inte snoka företagshemligheter men i villkoren för min anställning specificeras det väldigt tydligt att man inte får dela med sig av inloggningsuppgifter till andra. Det är ganska vanligt idag, men beror så klart på vad man jobbar med.
    Jo, när det gäller jobbdator, så är det ju så. Det är en annan sak. Men jag trodde vi pratade i första hand om privata datorer och mobiler. 
  • Sat 6 Jul 2019 11:05
    #86
    MsFry skrev 2019-07-06 10:45:06 följande:
    Jag vet att mina vänner inte skulle tycka om alls att någon annan än jag råkade se det de skriver till mig. Det är problemet.
    Om han inte LÄSER det så är det väl inget problem! Jag menar, man ser ju inte med en blick allt som folk har skrivit. Om man bara RÅKAR se en konversation, så ser man någon mening, inte alla. Och man vet inte i vilket sammanhang det var och man funderar inte heller på det, eftersom det inte angår en. Så det är ju inget problem då. 
  • Sat 6 Jul 2019 11:07
    #87
    MsFry skrev 2019-07-06 10:46:35 följande:
    Jaha, jag trodde att vi pratade om alla datorer och mobiler som på något sätt har en inloggning och är personliga.
    Men det är ju helt olika anledningar. Om man inte får släppa in andra för att det är tjänstefel annars, då är det ju inget att diskutera ens. Vissa gör det ändå, men de förstår nog inte att det är ganska allvarligt att inte hålla sig till sånt. Här har man ju egentligen inte ens möjlighet att bestämma själv, utan det är förbestämt så att säga. 
  • Sat 6 Jul 2019 11:09
    #88
    LaFontaine skrev 2019-07-06 10:42:16 följande:
    Vem är du att avgöra vad som är avgörande anledningar för andra? Gud fader?
    Varifrån får du att jag skulle avgöra eller ens vilja avgöra sånt för andra? Det är ett diskussionsforum. Vi diskuterar olika syn på saker!
  • Sat 6 Jul 2019 14:20
    #92
    MsFry skrev 2019-07-06 12:03:17 följande:
    Jo det skulle vara ett problem. Kanske inte för dig och dina vänner (hoppas de är medvetna om det bara) men för mig och mina vänner skulle det vara ett problem.
    Nåja, om du tycker. Jag utgår ju ifrån att man inte hinner läsa något om man bara råkar se nån konversation. 
  • Sat 6 Jul 2019 18:36
    LaFontaine skrev 2019-07-06 16:59:27 följande:
    Att du säger att du ännu inte sett ett övertygande argument. Övertygande för vem då, undrar jag då?
    Tydligare då: Jag minns inte ett enda argument angående detta. Varken övertygande eller icke-övertygande. Kan hända att det finns och att jag har missat. Men nu orkar jag inte gå igenom alla dessa sidor. 
  • Sat 6 Jul 2019 18:41
    LaFontaine skrev 2019-07-06 16:59:27 följande:
    Att du säger att du ännu inte sett ett övertygande argument. Övertygande för vem då, undrar jag då?
    För jultomten! Vad tror du? Varenda en här som diskuterar här - vem menar de om de säger att de inte är övertygade? De säger så om de själva, personligen, inte är övertygade. Och det har varenda människa rätt till - att ha en egen åsikt och att kunna säga ifall man inte är övertygad. Vad har du för agenda? Mot åsiktsfrihet? 
  • Sun 7 Jul 2019 09:54
    MsFry skrev 2019-07-07 08:48:05 följande:
    Det är ju snarare du som har dålig läsförståelse.

    Vi som inte har varandras koder och inlogg LITAR PÅ VARANDRA men det finns inget behov av att ha varandras koder. Dessutom är det en garanti för våra vänner att deras eventuella hemligheter inte ens av misstag skulle kunna läsas av någon annan. Hur ni gör bryr jag mig inte om men jag förklarar varför vi inte delar mobil
    Det är helt okej att inte varandras inloggningar om man aldrig har behövt dem. Det blir lite av en princip-grej i den här tråden, och det är dumt. Man har olika liv också, en del behöver inte dela på saker och ting. Om det däremot krånglar till och gör livet mer komplicerat att man absolut ska insistera att partnern inte får använda något som är ens eget, då tycker jag det är lite märkligt. 
  • Sun 7 Jul 2019 10:39
    MsFry skrev 2019-07-07 10:17:35 följande:
    Varför skull det vara märkligt? Min man skulle så klart få använda min telefon i ett nödläge men inte bara för att han typ inte orkar gå och hämta sin egen. Skulle ett sms komma medan jag står i duschen så kan det vänta tills jag är klar. Likaså om det ringer, ringer man till min telefon så vill man prata med mig, inte min man. Är det akut och jag inte svarar kan den som vill ringa min man istället. (Nej vi svarar inte i varandras telefoner heller såvida vi inte sagt att man väntar ett viktigt samtal, då ber vi varandra svara om det skulle ringa just när vi inte kan svara).

    Min telefon är så pass personlig med inställningar, spellistor etc att jag snarare tycker det skulle kännas konstigt att någon annan använde den, även min man.
    Som sagt, om man har praktiska skäl, och det har du ju också, så är det inget konstigt med det. 
  • Sun 7 Jul 2019 16:10
    Brumma skrev 2019-07-07 13:58:31 följande:
    Där har du skillnaden :)

    Vi är lika privata båda två (och fler med oss).

    Skillnaden är att för att du ska känna dig privat behöver du minimera tillgången till dina saker.

    Jag känner mig privat ändå eftersom jag vet att min man inte snokar fast han kan.

    Jag har också massor av privata tankar o känslor i min mobil/dator. Saker jag skriver på FL tex. Jag har inte MINDRE privatliv än du, jag känner bara inte behovet av att "låsa om mig" för att veta att jag får behålla det privata privat ;)
    Precis! Så är det för oss också. Jag skulle inte läsa något i min mans dator, om jag misstänker att det är något privat. Om det nu skulle vara något som jag skulle vilja titta på (det har aldrig hänt, men man vet aldrig), då skulle jag fråga honom, om han vill visa mig. Men jag skulle inte titta på något för att jag kan. Därför behöver vi inte låsa saker för varandra.
  • Mon 8 Jul 2019 18:28
    Anonym (Privatlivet) skrev 2019-07-08 16:49:37 följande:
    Det jag inte vill att min partner ska se är t ex: 

    *Ett moln med mycket gamla bilder och texter, från tiden innan jag kände sambon.
    *Jag skriver kolumner i en tidning och har många utkast till idéer sparade.
    *Är politiskt aktiv och skriver ner mina tankar som ska vidareutvecklas.
    *Har en mapp med mina tankar i vardagen om allt tänkbart, som är mycket privat.
    *Har livserfarenheter som jag hjälper andra människor i liknande situationer som jag själv haft.


    Stycke två är jag 100% överens med dig om.
    Grejen är nog att min partner inte skulle läsa något sånt, utan att höra med mig om det är okej att göra det. Och om jag skulle se i hans dator någon mapp som heter något som "tankar" eller liknande - jag skulle inte bara gå in där och läsa heller. 
  • Thu 11 Jul 2019 16:28
    +1
    Anonym (Ulrika) skrev 2019-07-11 15:22:48 följande:
    Integritet. Man snokar inte i andras saker. Vanligt folkvett
    Precis. Och eftersom jag litar på att min partner inte snokar, så behöver jag inte låsa något heller. 
Svar på tråden Har din partner tillgång till dina mobil/dator?