• Fri 5 Jul 2019 18:55
    4478 visningar
    162 svar
    162
    4478

    Nationalsocialism - Historia

    Nationalsocialism - Historia

    Det finns mängder av böcker och artiklar som handlar om Hitler, NSDAP, Tredje riket, VK2, judeutrotningen e.t.c.

    Men nu är jag som historie- och samhällsintresserad ute efter artiklar och böcker som mer fokuserar på nationalsocialismens uppkomst och historia före VK2.

    Jag är även intresserad av artiklar och böcker om nationalsocialism i mer allmänt perspektiv, internationellt, i Västeuropa, i Ryssland och Östeuropa under tiden efter VK2.

    Jag är även intresserad av att läsa om den sk "Vit-makt"-rörelsen, både i USA och internationellt samt kopplingar mellan den och nationalsocialism och den nationalsocialistiska rörelsen, ända från slaveritiden och fram till idag.

    Jag har sökt på Stadsbiblioteket och hittat ett fåtal titlar jag bokat upp för lån, men efterlyser fler tips om artiklar och böcker i ovanstående ämnen, helst på svenska, men i värsta fall på engelska.

    Utöver tips i ovanstående, är ni som studerat ämnena välkomna att berätta om och diskutera dem i tråden.

  • Svar på tråden Nationalsocialism - Historia
  • Tue 9 Jul 2019 02:01
    #51
    Padirac skrev 2019-07-09 01:31:59 följande:
    Om du på allvar hävdar att S med sin historia förde dem närmare nazismen så är det inte något annat än historieförfalskning du sysslar med.

    Redogör gärna för vilka punkter du anser är kännetecknande för hur S stod närmare nazismen då.
    Klimatet inom både politik och samhälle var ju betydligt mer nationalistiskt och mindre globalistiskt om man blickar tillbaka och Socialdemokraterna utgjorde inget undantag i detta.

    Rasbiologi och tvångssteriliseringar känns idag som något typiskt nazistiskt, men var verklighet i 30- och 40-talets Sverige...trots att vi inte hade nazister vid makten...

    Närmare nazism är såklart förhållandevis, men jag menar då närmare än de flesta av dagens etablerade riksdagspartier, inkl Socialdemokraterna  anno 2019 och närmare än borgerliga partier över tid.

  • Tue 9 Jul 2019 02:09
    #52
    Padirac skrev 2019-07-09 01:39:55 följande:
    I de punkter av politiken som djupast kännetecknar nsdap då delar SD dessa. Med det inte sagt att SD vill utplåna folkgrupper, men att SD med sin historiska bakgrund delar inte bara nazismen utan också de tankar som föregick nazismen.

    Det är nutidshistoria och den historia som föregick nsdap, vilket tråden handlar om.
    Dock är SD ett högerparti och som sådant skiljer det sig i väsentliga delar från nazism, men jag håller med dig i övrigt.


  • Tue 9 Jul 2019 07:38
    #53
    Tom Araya skrev 2019-07-09 02:09:24 följande:

    Dock är SD ett högerparti och som sådant skiljer det sig i väsentliga delar från nazism, men jag håller med dig i övrigt.


    Nazim kategoriseras som en högerextremistisk ideologi.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Tue 9 Jul 2019 07:44
    #54
    Tom Araya skrev 2019-07-09 01:21:21 följande:

    Nej, det är inte syftet med tråden, jag studerar historia.

    Hela diskussionen som uppstått är helt OT.

    Ja har inte gått på någonting, varken från SD eller annat håll.

    Vad SD enligt din uppgift påstår är heller inte relevant.

    Demokrati är en viktig ingredins som i väsentlighet skiljer nazism från de svenska socialdemokraterna och andra partier med någon form av demokratisk socialism på sin agenda, men såklart inte den enda.

    Men i just sådana frågor som avgör om partiet står till höger eller vänster, så är det för mig uppenbart att nazism står närmare vänster/socialism än höger.

    Tittar vi sedan på socialdemokraterna så har de en mörk historia som förde dem närmare nazism då.

    Så historiskt sett anser jag att de i en del av sin politiska inriktning stått närmare varandra än förhållandet mellan nazism och traditionell höger.

    Att överhuvudtaget blanda in SD i detta är irrelevant och förvirrande, då de i väsentlighet skiljer sig från både socialdemokratin som nazism vad det gäller stat, ekonomi och välfärd. SD är i stort sett rakt igenom ett högerparti, möjligen att räkna som mittenparti i vissa frågor, men definitivt inte vänster.


    Socialdemokrater, kommunister och judar skickade

    Hitler till koncentrationsläger (tillsammans med romer, homosexuella och handikappade).
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Animer­ad
    Tue 9 Jul 2019 08:20
    #55
    Padirac skrev 2019-07-08 22:14:05 följande:

    Nazzisterna var inte alls intresserade av att minska klassklyftorna, tvärtom så såg det att det var ett givet tillstånd med klasskillnader. Nazisterna lade helt enkelt ned alla fackföreningar utom det egna DAF. OM detta skriver Hitler i sin bok - hur staten ska tvinga arbetsgivare och arbetstagare att samarbeta i genom den statligt kontrollerade enda fackföreningen.

    (DAF hade en nazistisk fritids organisation kallad KdF. För KdFs räkning påbörjades ett bygge av en enorm fritidsanläggning med en central plats - bokstavligt talat - för nazistiska 'väckelsemöten' . Anläggningen byggdes av strafffångar som ersattes när de dog av svält och umbäranden.. En utställning på plats visar hur anläggningen var tänkt att fungera, hur den byggdes och vad som hände med de människor som under slavliknande förhållanden kastades bort då de bokstavligt talat var förbrukade. Det är fruktansvärt och tänkvärt att se denna utställning)

    Välfärdsystemet i Tyskland var ett arv från det konservativa Preussen som införde det för att inte arbetarna skulle göra en kommunistisk revolution.  Det står i den länkade och citerade texten jag gett dig. Du kan köra google translate på den tyska texten om du inte begriper tyska väl nog.

    Vilka politiska inriktningar strävar inte efter en hög  allmän sysselsättning? MP vill iofs ha friår...kanske andra ickesocialistiska partier gör dem sällskap i strävan efter en inte så hög allmän sysselsättning

    Sysselsättningen för Nazisterna ett mål i sig med ett enande av tyska folket som efter 10-tals år av krigsskadestånd, hyperinflation och och en ekonomi kört i botten. Dawesplanen, ändrade betalningsvillkor för krigsskadeståndet  och bistånd från USA lättade bördan under -20-talet. Hitlers enorma infrastruktursatningar,  som till stor del gjordes med krediter ser vi i form av tex autobahn och tågbanor i dagens tyskland, var inte olik andra länders satsningar på infrastruktur - en klassisk ekonomisk manöver för att minska det eknomiska raset, utnyttjad i hela europa och i USA, säkerligen också i Kina och Sovjet även om jag inte har några länkar framme om det.

    Ja, till och med tidigare VPK, nu V, skriver i sitt partiprogram att såväl privata som allmänna företag behövs.

    i Nazityskland är det inte fråga om att det allmänna uppmuntras eller tillåts att driva viss verksamhet, det var hot om förstatligande om företagen inte mötte de nazistiska kraven på arbetsplatser, tillverkning och fackföreningar.

    Inga varuhus blev kommunaliserade osv. Istället drev en marknadsliberal ekonomisk politik med start auktoritär kontroll (och hot om övertagande eller nedläggning) av alla verksamheter som kunde hota partiet, propagandan och nazismen.

    Den socialism som beskriva av Hitler, NSDAP, DAP, Radikala konservativa och Völklische Bewegung är inte det du anger vara socialism, de pratar om socialism som 'Tysklands enade folk', där staten och befolkningen är den nationella socialismen som utrotar RAS-klyftor, inte klasskyftor.

    Så vad är det som är så speciellt socialistiskt i din mening med nazism?


    Anläggningen du refererar till ovan heter som jag tidigare nämnde Prora och har Tysklands enda permanenta utställning om NSDAP. www.proradok.de/sv/stiftelsen-ny-kultur/

    Kdf står Kraft Durch Freude och var ett projekt som bl.a innehöll en del om att alla medborgare skulle ha en bil, en Kdf-wagen. Den döptes senare om till VolksWagen VW.
  • Tue 9 Jul 2019 09:24
    #56
    Tom Araya skrev 2019-07-09 02:01:43 följande:

    Klimatet inom både politik och samhälle var ju betydligt mer nationalistiskt och mindre globalistiskt om man blickar tillbaka och Socialdemokraterna utgjorde inget undantag i detta.

    Rasbiologi och tvångssteriliseringar känns idag som något typiskt nazistiskt, men var verklighet i 30- och 40-talets Sverige...trots att vi inte hade nazister vid makten...

    Närmare nazism är såklart förhållandevis, men jag menar då närmare än de flesta av dagens etablerade riksdagspartier, inkl Socialdemokraterna  anno 2019 och närmare än borgerliga partier över tid.


    Som den historiestudent du vill vara uppmanar jag dig att studera historia istället för att hitta på eller svälja historieförfalskning med öppet gap.

    Rasbiologi var för 100 år sedan en världsomspännande modern vetenskap, vet du var världens första rasbiologiska vetenskapsinstitut bildades?

    Det svenska rasbiologiska institutet grundades då vi hade en borgerlig statsminister. Initiativet kom brett från alla partier, S inkluderat men inte alls ensamt, det var en gemensam motion underskriven av alla partier, utom kommunisterna om jag kommer ihåg rätt. Motionen finns på nätet så du kan själv läsa den.

    I mitten på 30-talet lade S-regeringen ned verksamheten så som den utformats med rasbiologi och ersatte institutets ledare. Institutet ägnade sig efter det åt forskning inom genetik. Namnet levde kvar men inte verksamheten.

    Tvångssteriliseringen riktade sig mot de utsatta som genom sina personliga eller levnads-villkor inte var förmögna att ta hand om barn som de satte till världen. Utvecklingsstörda, fattiga, lösdrivande, personer med alkoholproblem eller andra problem som gjorde att de trots sina oförmågor satte barn till världen som de inte hade förmåga att ta hand om varken med mat eller omsorg. Det begicks många fel, men var detta en fråga om ras eller utrensning? Nej.

    Tvångssteriliseringen var inte riktad mot resandefolket eller andra folkgrupper.

    Allt detta är väl känt om man nu inte svalt propagandan som SD och andra på högerkanten sprider om att dessa två saker gör att S skulle vara nazistiska eller göra dessa saker pga samma skäl som nazisterna utrotade judar, romer, slaviska folk, kommunister, homosexuella osv..

    Inom de borgerliga partierna på den tiden var stödet för nazismen betydligt större än inom S var på den tiden, S var motståndare till nazismen och hade en beredskap där de ryckte ut för att mötas upp på nazisternas möten för att ställa obekväma frågor eller helt enkelt störa dem. Förra S-statsministern Erlander beskriver gatuslagsmål mellan SSU /S och lindholmarna.

    Motståndet mot nazismen var utbrett i andra partier, men det fanns stöd inom centerpartiet och dess grundare, stöd inom övre samhällsskikt och militär, kungahus mm som du själv redan skrivit.

    Så att Nazismen skulle stå närmare S än borgerligheten stod näras nazismen på den tiden är en felaktig uppgift och slutsats. Var du fått detta från vet jag inte, men det material du studerat för att komma till den felaktiga slutsatsen behöver du redovisa.
  • Tue 9 Jul 2019 09:48
    #57
    Animerad skrev 2019-07-09 08:20:54 följande:

    Anläggningen du refererar till ovan heter som jag tidigare nämnde Prora och har Tysklands enda permanenta utställning om NSDAP. www.proradok.de/sv/stiftelsen-ny-kultur/

    Kdf står Kraft Durch Freude och var ett projekt som bl.a innehöll en del om att alla medborgare skulle ha en bil, en Kdf-wagen. Den döptes senare om till VolksWagen VW.


    Ja, jag har besökt Prora för ett antal år sedan och känner till Kdf, DAF och VWs historia
  • Animer­ad
    Tue 9 Jul 2019 10:04
    #58
    Padirac skrev 2019-07-09 09:48:57 följande:

    Ja, jag har besökt Prora för ett antal år sedan och känner till Kdf, DAF och VWs historia


    Bra att du känner till det

    Jag ville inte ifrågasätta det utan mer utveckla lite och säga att byggnaden samt omgivningarna är intressanta. Det är alltså fortfarande världens längsta sammanhängande bebodda byggnadsverk - 500m. Då skall man betänka att detta var endast hälften av den planerade byggnaden. Nu har det byggts bostadsrätter i stora delar av Prora, väldigt populärt bland rika ryssar ironiskt nog.
  • Tue 9 Jul 2019 11:01
    #59
    Animerad skrev 2019-07-09 10:04:47 följande:
    Bra att du känner till det smile1.gif

    Jag ville inte ifrågasätta det utan mer utveckla lite och säga att byggnaden samt omgivningarna är intressanta. Det är alltså fortfarande världens längsta sammanhängande bebodda byggnadsverk - 500m. Då skall man betänka att detta var endast hälften av den planerade byggnaden. Nu har det byggts bostadsrätter i stora delar av Prora, väldigt populärt bland rika ryssar ironiskt nog.
    Ja, det är värt ett besök ur många perspektiv - att det nu byggs om till luxulösa semesterbostäder av den gamla nazistiska semesteranläggningen är väl vettigt på något sätt.  Rent krasst var det den Sovjetiska armen som krossade Nazityskland och DDR inklusive Rugen var ju en del av den Sovjetiska sfären. Prora var länge en militär anläggning. På DDR-tiden då jag första gången passerade på väg till Väst-Berlin genomsöktes tågvagnarna i Sassnitz där tågen gick av färjan av kpistföresedd militär med hund och de vände på allt inne i och under tåget. 

    Museet finns kvar och nazism är så vitt jag vet förbjudet i Tyskland så det är väl mindre risk att det blir en nazi-durch för gamla och nya anhängare. Det finns andra ställen i Tyskland där detta sker.  En roande sak är att i en av städerna i en annan del av Tyskland där nazzarna brukar tåga så startades en insamling för nazisternas offer/mot nazism där insamlande pengar baserade på antal människor och sträcka som gåtts.  I den årliga marschen  lyckades nazzarna genom sitt antal ge insamlingen mycket pengar mot deras sak

    Offren för nazisternas regim inklusive de och deras barn som dog under byggnationen av Prora ska minnas och hedras.
  • Tue 9 Jul 2019 15:10
    #60
    KillBill skrev 2019-07-09 07:38:29 följande:
    Nazim kategoriseras som en högerextremistisk ideologi.
    ...och det är inte höger menar du?
Svar på tråden Nationalsocialism - Historia