• Anonym (Undra­r)
    Sun 7 Jul 2019 17:43
    1005 visningar
    15 svar
    15
    1005

    Fotbäddar? (Ortopediska fotinlägg)

    Funderar på att skaffa eller låta gjuta såna, men hur bra är dom egentligen? Kanske egentligen är samma som billiga man kan köpa färdiga i en affär nånstans..  Eller om det är stor skillnad på specialgjorda beroende på vilket företag som tillverkat dom? Alltså gjutna då (eller pressade).

    Har problem med t ex hålfoten o nedtrampade fotvalvsben, jobbigt ibland.

  • Svar på tråden Fotbäddar? (Ortopediska fotinlägg)
  • Anonym (Undra­r) Trådstartaren
    Fri 12 Jul 2019 10:42
    #2
    BurningDiamond skrev 2019-07-07 21:03:39 följande:
    Det är väl att jämföra med ett par glasögon från macken och ett par glasögon från optikern.
    Men dom KAN ju vara lika bra ändå, eller hur? :)  Alltså solglasögon tänker jag på då. 

    Jag kanske inte var helt tydlig i min fråga, är det olika kvalité eller material när man beställer specialtillverkade inlägg. Om dom håller längre eller kortare tid o så? Tänker på olika företag typ Gå & Löpkliniken, Löplabbet (o vilka fler finns det? Har så dålig koll). Vilka ska man välja, har så dålig koll..
  • Anonym (Undra­r) Trådstartaren
    Sat 13 Jul 2019 12:30
    #6
    BurningDiamond skrev 2019-07-12 14:46:28 följande:
    Jag tänkte mer på glasögon med styrka. har du "lika dålig syn" på båda ögonen så kan macken-glasögonen funka bra. Behöver du lite olika styrkor, eller behöver progressiva eller har fler problem än "närsynt" så är optiker att rekommendera.

    Hur allvarliga är dina problem?

    Jag har själv problem med "plattfot", och för mig var det bästa att gå till medicinsk fotvårdsspecialist och få rådgivning (köp "dessa" inläggen i handeln) och behandling (fotmassage).
    Min syster har allvarligare fotproblem som resulterat i ryggproblem, hon har fått hjälp via ortopeden med "medicinska" inlägg.
    En kollega har gått till löplabbet och är helt nöjd med resultatet där.

    Jag skulle nog rekommendera att gå och få fötterna undersökta av en medicinskt kunnig fotspecialist eller ortoped och låta dem råda dig till vilken nivå du behöver lägga dig på.
    Nja, jag tror också jag har lite plattfot. Iaf så "stramar" det ibland under ena foten när jag vaknar på morgonen. Medicinsk fotvård? Har inte problem med nageltrång eller så. O fotmassage hjälper väl bara tillfälligt?! 

    Jag har fått ryggen röntgad o det är iaf inget fel på min ländrygg, bara lite förkalkningar som är normala för min ålder sa ortopeden. Och att jag bara behöver träna upp muskulaturen, tydligen. Fått ont när jag löptränat, ibland men inte alltid. Men frågade ingenting om just fötterna, hm..
  • Anonym (Undra­r) Trådstartaren
    Sat 13 Jul 2019 12:38
    #7
    MallaL skrev 2019-07-12 14:54:10 följande:

    Jag har fotbäddar och det är rena himmelriket! Så skönt att gå med både för fötter och rygg.

    Jag har fått mina gjorda på Olmed i Stockholm, de var dyra, ca 1900, men väl investerade pengar. Jag går aldrig utan dem utan flyttar runt dem mellan skorna, hittills har de hållt i tre år.


    Vad bra! Har själv haft mer "tillfälliga" inlägg, alltså köpt i butik. Olmed, ska kolla upp lite där. Har dom sagt nån livslängd på dom, eller hur ofta man ska skaffa nya?
    Anonym (fotinlägg) skrev 2019-07-12 15:20:14 följande:

    Jag gick till vårdcentralen,fick remiss till ortoped och sedan fick jag gratis fotbäddar.Jag bor i sthlm,det tog ca8 månader att ordna.


    Okej, tack för tipset! Ska höra med min ortoped om det kanske går att ordna.

    Jag får liksom knölar (förtjockad hud) under trampdynorna som jag får hyvla bort med jämna mellanrum annars får jag ont. Har ganska smala o tunna fötter med mycket knölar nämligen. Jag hör inte till dom som har tjocka naturliga trampdynor, tyvärr..
  • Anonym (Undra­r) Trådstartaren
    Sat 13 Jul 2019 13:18
    #9
    Anonym (fotinlägg) skrev 2019-07-13 12:50:38 följande:

    Jag hade samma problem .Den ena foten blev bra men höger fot har jag fortfarande problem med.Jag har också hallux valgus ,så jag tror det påverkar.Men det känns bättre i rygg och knän iallafall.Och liktornen under vänster fot är helt borta.


    Fortfarande problem trots fotbäddar? Hallux valgus har jag med tyvärr, inkl det andra, känns som mina fötter är helt missbildade.
  • Anonym (Undra­r) Trådstartaren
    Thu 18 Jul 2019 11:02
    #12
    BurningDiamond skrev 2019-07-17 07:35:44 följande:
    Medicinsk fotvård handlar inte bara om nageltrång. Precis som medicinsk massage för resten av kroppen så är medicinsk fotmassage om att stretcha muskler och till viss del annan bindväv (och även en del praktiska övningar att utföra i hemmet för att stärka rätt muskler och öva in nytt "muskelminne") och öka cirkulationen. Det är inte lite mysig fotmassage som på ett spa, här drar och trycker och klämmer fotvårdaren ordentligt i foten (jag brukar inte kunna gå ordentligt på en timme eller två efter ett besök *fniss*).

    Men som jag skrev så handlar det om hur allvarliga dina problem är, och om du bara har "en släng"  så kan det vara en bra utgångspunkt. En duktig fotvårdare kommer rekommendera dig att uppsöka ortoped om du behöver bättre hjälpmedel. Och du får definitivt en person med dokumenterad utbildning på just fötter till skillnad mot att gå till löplabbet eller liknande butik.
    Jaha, trodde det var det man gick till sjukgymnast för. Eller ortoped. Att man åtm börjar där o dom ställer diagnos, o SEN går till fotvården? Men tack för info! 
    Anonym (fotinlägg) skrev 2019-07-13 14:54:52 följande:

    Jag har fotriktiga skor  både ute och på jobbet och fick 2 par inlägg.Hallux valgus är värst på höger fot och liktornen där sitter under trampdynan på höger sida.Jag har plattfot också.Så jobbigt att ha ont i fötterna.speciellt om man går och står hela dagarna på jobbet.



    Förstår det, då är det väl närmast nödvändigt. Men har dom sagt nån ca livslängd på dom, eller hur ofta man bör byta?! Material? Kan vara bra att veta liksom. 
  • Anonym (Undra­r) Trådstartaren
    Sun 11 Aug 2019 19:55
    #14
    Anonym (fotinlägg) skrev 2019-07-20 09:00:24 följande:

    de håller ca 1 -2 år,de är i ett hårdare material.Innan jag fick dom använde jag Viva Sportsula.


    Känns det som att det är stor skillnad på dom o fotinläggen, tycker du?
Svar på tråden Fotbäddar? (Ortopediska fotinlägg)